10 korakov do mladostnega počutja

Petra Košič, 3.12.2019
Profimedia

Deepak Chopra, dr.med., je v Indiji rojen zdravnik, ki živi v ZDA in je avtor mnogih duhovnih priročnikov. V slovenščini med drugimi lahko beremo tudi njegovo uspešnico Pomladite se, živite dlje!, ki razkriva deset korakov do mladostnega počutja, s katerimi prerodimo telo, um in duha.

Kljub svojim indijskim koreninam Chopra ni absolutni zagovornik starodavnih način zdravljenja, temveč tradicionalne metode združuje z moderno znanostjo in na ta način inovativno povezuje vzhodne modrosti z zahodnim znanjem. Pri svojem delu uporablja t.i. kvantno metodo zdravljenja, ki sloni na uravnovešanju vseh nivojev človeškega obstoja, tj. uma, telesa in duha.

Kot uči Chopra, vsaka najmanjša sprememba na kateremkoli od teh področij povzroči spremembo na drugem področju, saj so vsa tri neizpodbitno povezana med seboj. V knjigi nas spodbuja, da pozitivno razmišljamo o svojem življenju in se ob problemih vsak trenutek usmerjamo k rešitvam. Prepričan je, da na ta način -  torej z zavestnim trudom in vztrajnostjo - lahko spremenimo svojo zavest in šele na ta način spreminjamo svojo dejansko realnost. Po Choprovem mnenju, kot poudarja tudi v tej svoji uspešnici, živimo svet na način, kot ga sami zaznavamo. Če ga začnemo zavestno spreminjati z mislimi in pozitivno naravnanostjo, se bo spremenilo tudi naše zaznavanje realnosti in posledično se bo spremenila naša dejanskost; naš svet, naše življenje.

image
Profimedia Pomladite se z druženjem, povečujte sproščenost in igrivost ter vseživljenjsko učenje.

Deset praktičnih korakov k spremembi zavesti

Knjiga Pomladite se, živite dlje! na praktični osnovi ponuja korake, s katerimi lahko usvojimo nove življenjske navade ter z njimi pomaknemo svoj "biostat" (biološko oziroma funkcionalno starost) tudi za 15 let pred vašo kronološko starost. Če vključite te navade v svoj vsakdan, Chopra obljublja, da se boste s spremenjenim življenjskim slogov telesno in duševno počutili bolje. Začeli boste ustavljati proces staranja in se pričeli pomlajevati, s čimer boste obudili sposobnost črpanja lastne življenjske energije iz svojih notranjih zalog, povečala se bo vaša ustvarjalnost in vitalnost, počutili se boste pomlajeni in to se bo odražalo tudi na vašem fizičnem izgledu.

Namesto da bi pojmovali drugo polovico življenja kot obdobje napredujočega propadanja telesa in uma, poglejmo na starost kot priložnost za še več modrosti, ljubezni, ustvarjalnost, smisla, radosti in povečanje umskih ter telesnih sposobnosti.

1. Korak: Spremenite svoj pogled na življenje.

Kljub splošnemu družbenemu prepričanju, da človek z leti telesno in duševno slabi, indijski zdravnik pravi, da z osvoboditvijo tega miselnega vzorca lahko to spremenimo. Če spremenimo svoj pogled na staranje in na svoje telo, se lahko biološko pomladite in kronološka starost bo postala nepomembna. "Vaše telo ni mehanski stroj, umeščen v prostoru in času, temveč je polje energije, informacij in inteligence. Med njim in okoljem poteka dinamična izmenjava; sposobno je nenehnega zdravljanja, obnavljanja in preobražanja," piše Chopra.

2. Korak: Pomladite se z globokim počitkom in umirjenim spancem

Dvakrat na dan se vsaj za dvajset minut zavestno posvetite počitku in se umirjajte z globokim dihanjem. Telesni in dušeni mir povzročata bolezni in pospešujeta staranje. Globok telesni in duševni počitek pomlajujeta.

Hrana lahko zdravi in obnavlja.
Hrana je lahko zdravilo proti staranju.

3. Korak: Ljubeče hranite svoje telo z zdravo hrano

To lahko uresničite tako, da uživate v vseh šestih okusih (kislo, slano, pekoče, grenko, sladko, trpko), jeste z zavedanjem ter pri tem upoštevate občutek lakote in sitosti. Izrek "Kar jeste, to postanete" Chopra pojasnjuje z utemeljitvijo, da je naše telo polje energije, preobrazbe in inteligence, sestavljeno iz užite hrane. "Molekula sladkorja iz jabolka, ki ste ga pojedli včeraj pri kosilu, je danes morda sestavni del vaše želodčne sluznice. Aminokislina iz skute, ki ste jo pojedli, je lahko zdaj v vlaknu vašega bicepsa. Molekula železa iz špinače, je morda že sestavina hemoglobina v eni od vaših rdečih krvničk. Kar jeste, to postanete," pojasnjuje.

4. Korak: Premišljeno uporabite prehranske dodatke

Preučite njihove učinke in se pred uporabo posvetujte z zdravnikom. S premišljenim jemanjem prehranskih dodatkov lahko preprečite številne starostne tegobe in dramatično zmanjšate svojo biološko starost. Osnovni viri telesne energije so ogljikovi hidrati, beljakovine in maščobe v hrani. Iz hrane dobimo tudi naravne kemične snovi, kot so vitamini, minerali in druge elemente, ki jih telo potrebuje za to, da energijo v hrani učinkovito izrabi. Nekatera hranila dobijo še izrazitejše učinke, če jih telo dobi v večji količini, kot jo lahko ponudi hrana, meni avtor.

Telo je zadovoljno, če ga oskrbimo s šestimi okusi življenja.
SLADKO
Dajte prednost: polnovrednim žitom in kruhu, sadju, škrobnati zelenjave ter manj mastnim mlečnim izdelkom iz biološke predelave
Omejite: beli sladkor, živalske maščobe
KISLO
Dajte prednost: agrumom, jagodičju, paradižniku
Omejite: vložena in fermentirana živila, alkohol
SLANO
Omejite: močno slano hrano, denimo krompirjev čips, preste in konzerviran paradižnikov sok
PEKOČE
Dajte prednost: vsem pikantnim živilom v majhnih količinah (ingver, feferoni, čebula, poprova meta, cimet itd.)
GRENKO
Dajte prednost: zeleni in rumeni zelenjavi
TRPKO
Dajte prednost: fižolu, grahu in vseh stročnicam, jabolkom, jagodičju, figam, zelenemu čaju
Omejite: prevelike količine kave

5. Korak: Pomladite se s povezovanjem uma in telesa

Telo in um sta eno. Če tesna povezava med njima oslabi, se pospeši staranje. Ko želimo okrepiti povezavo med umom in telesu, moramo z enako mero pozornosti prisluhniti svojim notranjim signalom, kot to počnemo, ko se s pozornostjo usmerjamo v svet zunaj sebe. Enako pozorno kot prisluhnimo sodelavcu ali soprogu, moramo prisluhniti tudi sebi. Pri tem nam lahko pomagajo številne tehnike, ki so namenjene povezavi uma s telesom, kot so joga, tai či, či gong, aikido in druge discipline, ki ob pomoči zavestnega dihanja usmerjajo našo pozornost v ta trenutek, tukaj in zdaj.

6. Korak: Telesna vadba pomlajuje

Vsaj trikrat tedensko se ukvarjajte z aerobno športno aktivnostjo, kot so tek, hitra hoja ali hoja navkreber, plavanje, kolesarjenje idr. Vsaj trikrat tedensko je dobro nameniti vajam za moč, pri katerih lahko uporabite lastno telo. Predvsem pa zavestno izbirajte vadbe in se odločite, kaj želite z njo doseči.

7. Korak: Razstrupite svoje telo, čustva in odnose

Kar nas hrani, nas navdaja s srečo, širi naše zavedanje in pripomore k pomlajevanju. In obratno: vse, kar je za nas strupeno, nam prinaša občutek žalosti oziroma ujetosti, pospešuje staranje. Kadarkoli nosimo v sebi zamero, sovraštvo, žalost ali občutek, da se nam je zgodila krivica, je načeta naša vitalnost.

Telo: iz prehrane izločite vse škodljive snovi in vsak dan spijte od dva do tri litre vode, ki bo pospešila izločanje strupov.

Čustva: naučite se obvladovati čustvene motnje.

Odnosi: pozdravite odnose, ki vas obremenjuje in zastrupljajo vaše misli, ali iz njih izstopite oziroma jih po potrebi prekinite.

(RECEPT) Zeliščni aperitiv za boljšo prebavo
Zmešajte enake dele limoninega soka, soka igverjeve korenine, vode in medu.
Dodajte ščepec črnega popra.
Tik pred obrokom spijte pol decilitra tega zeliščnega eliksirja.

8. Korak: Ohranjajte prožen in ustvarjalen um

Učite se novih znanj, naj bo um čim bolj prožen. Staranje je povezano z okorelostjo in razkrojem, mladost pa s prožnostjo in ustvarjalnostjo. Obe, tako prožnost kot tudi ustvarjalnost, sta priučeni obliki vedenja. Z razvijanjem prožnega in ustvarjalnega uma se v vsakem trenutku obnavljate in pomlajujete. Starodavni vedski izrek pravi: "Neskočna prožnost in ustvarjalnost sta ključ do nesmrtnosti".

image
Profimedia Več se dotikajte tistih, ki jih imate radi. Nežnost in ljubeče dotikanje nas ohranja mladostnejše in pomaga okrevati po bolezni.

9. Korak: Ljubezen postavite na prvo mesto v svojem življenju

Pozorno poslušajte svoje sogovornike, ne da bi jih prekinjali. Vsak dan vsaj enemu človeku izrazite, kaj čutite do njega in kako ga cenite. Več se dotikajte tistih, ki jih imate radi. Raziskava z ameriške univerze Stanford je pokazala, da ženske z rakom, ki sodelujejo v ljubečih podpornih skupinah, živijo dvakrat dlje od tistih, ki niso vključene v takšne skupine. Zdravniki vemo, piše Chopra, da po srčnem napadu bolje okrevajo moški z ljubečimi ženami. Celo raziskave na živalih kažejo, da nežnost in naklonjenost zmanjšujeta tveganje za pojav bolezni.

10. Korak: Ohranjajte mladosten um!

Več doživljajte življenje, manj o njem razmišljajte. Vpišite se v šolo vseživljenjskega učenja in osebne rasti, na tečaje ustvarjanja in si dovolite biti igrivi. "Brezskrbno uživajte v igri in smehu," še svetuje Deepak Chopra.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku