10 nasvetov za zdrav krvni tlak

seniorji.info, 18.5.2019
Profimedia

Ne dopustite, da bi visok krvni tlak povzročil nastanek srčnega infarkta, možganske kapi, odpovedi srca ali ledvic, demenco.  

Ob povišanem krvnem tlaku, ki se ob meritvi pokaže v teh številkah - sistolični 140 mm Hg ali več in/ali diastolični 90 mm Hg ali več - slovensko Združenje za hipertenzijo svetuje, da si preberete in upoštevate naslednje nasvete.

1. Obdržite zdravo težo: že upoštevanje tega nasveta pomaga pri zniževanju zvišanega krvnega tlaka.

2. Redno telovadite: rekreaciji posvetite približno 30 minut dnevno. Da bi bil napor učinkovit, se morate počutiti ogreti, se zmerno zadihati, vaš srčni utrip mora biti hitrejši, kot je običajno.

3. Uživajte veliko raznovrstnega sadja in zelenjave vsak dan. Zelenjavo uživajte surovo ali rahlo poparjeno, da zaužijete največ hranil. Prednost dajte sezonskemu sadju in zelenjavi.

4. Dnevno si privoščite vsaj 7 ur kvalitetnega spanja, po katerem se zbudite spočiti. Kro- nično pomanjkanje spanja zvišuje krvni tlak.

Mesec meritev maj je iniciativa, ki jo vodi Mednarodno združenje za hipertenzijo in jo podpira Svetovna liga za hipertenzijo.

5. Omejite vnos soli: ne pozabite, da je veliko soli prikrite v predelani hrani. Veliko je zaužijete s kruhom, mesnimi izdelki, žitaricami in predpravljenimi jedmi (juhami in omakami). Vedno preverite vsebnost soli v živilih in uživajte manj soli.

6. Omejite vnosa maščob in sladkorja: Izogibajte se cvrtju. Preverite vsebnost živil in bodite pozorni na “prikrite” sladkorje pod drugimi imeni, kot so saharoza, dekstroza, fruktoza in glukoza.

7. Opustite kajenje tobaka! Vaš krvni tlak dejansko porašča, medtem ko kadite. Kajenje je škodljivo za vaše arterije.

8. Omejite vnos kofeina– in ne pozabite – kofein se nahaja v nekaterih gaziranih pijačah, v kavi in pravem čaju.

9. Ne uživajte preveč alkohola: držite se priporočil za največji dnevni vnos –običajno manj kot 2 enoti za moške in 1 za ženske (1 enota = malo pivo ali kozarec vina).

image
Profimedia Sprostite se!

10. Sprostite se: stres prispeva k zviševanju krvnega tlaka. Izogibajte se stresnim okoliščinam, če je le možno in si omogočite čas za sproščanje. Sprostite se lahko na različne načine, npr. v mirnem okolju, z druženjem, ob telesni vadbi ali s smehom.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku