10 simptomov, ki jih moški ne smejo ignorirati

Urška Kereži, 7.11.2019
Shutterstock

Za pravočasno diagnosticiranje in zdravljenje ne bi smeli prezreti nekaterih bolezenskih simptomov.

Moški se še posebno pogosto (pre)pozno odpravijo k zdravniku in tako zapravijo veliko možnosti za uspešno zdravljenje. Zato teh desetih bolezenskih simptomov nikakor ne bi smeli več ignorirati.

Bolečina v prsnem košu

Večina bolečino v prsnem košu jemlje zelo resno, saj je bolj ali manj sinonim za srčni infarkt. A lahko je tudi simptom za drugačne težave s srcem (npr. angino pectoris) ali bolezen pljuč (npr. pljučnico, pljučno embolijo, astmo), za zgago ali želodčno razjedo. V vsakem primeru je treba obiskati zdravnika.

Kri v urinu

Kri na mestih, kjer je po navadi ni, je zmeraj razlog za skrb. Tudi v urinu, saj je običajno simptom raka na prostati ali za povečano prostato, prav tako lahko pomeni raka na mehurju ali ledvicah oziroma ledvične kamne, vnetje ali infekcijo mehurja, ledvic oziroma sečnice.

Kratka sapa

Tudi kratka sapa spada med simptome, ki opozarjajo na različna obolenja. Lahko je namreč znak bližajočega se srčnega infarkta ali srčnega popuščanja oziroma bolezni pljuč, kot so rak na pljučih, kronična obstruktivna pljučna bolezen, kronični bronhitis, astma, emfizem, slabokrvnost ali pulmonalna hipertonija.

Izpadanje las

Moški, ki okrevajo po težki operaciji ali bolezni, lahko začasno izgubijo lase. Enako velja za tiste, ki so pod močnim čustvenim stresom. In medtem ko je izpadanje las naraven pojav, ki spremlja staranje, je hkrati simptom za nekatere avtoimunske bolezni, kot je lupus, ali infekcije, kot sta sifilis in bolezen ščitnice.

image
Shutterstock Vid se običajno poslabša s staranjem. Toda različne težave z vidom lahko tudi opozarjajo na katero od bolezni oči.

Erektilna disfunkcija

V več kot 70 odstotkih primerov je erektilna disfunkcija simptom za druge bolezni. Med njimi so sladkorna bolezen, bolezni srca in ožilja, arterioskleroza, bolezni ledvic, nevrološke bolezni, kronični alkoholizem, multipla skleroza.

Kronična utrujenost

Sindrom kronične utrujenosti je naravna reakcija na stres, telesno obremenjenost ali pomanjkanje spanca. Toda utrujenost lahko prav tako opominja na resno telesno ali duševno bolezensko stanje. K boleznim, povezanim z utrujenostjo, štejemo denimo raka, srčno popuščanje, sladkorno bolezen, artritis, infekcije ter obolenja ledvic in jeter. Sindrom kronične utrujenosti je še pokazatelj slabokrvnosti, depresije, motenj spanca ali napačnega delovanja ščitnice.

Omotica

Omotica se pojavi, kadar možgani ne dobijo dovolj kisika, zaradi česar smo med stanjem negotovi, omotični in imamo občutek, da se prostor okoli nas vrti. Občasno je simptom za gripo, alergije, hipoglikemijo ali resnejše bolezni, kot so bolezni srca, kap ali šok.

Čezmerna žeja

Uživanje zadostne količine vode je nujno za zdravo življenje, medtem ko je čezmerna žeja lahko simptom za hiperglikemijo in s tem za sladkorno bolezen. Prav tako je tudi znak notranje krvavitve, močne infekcije ali slabega delovanja srca, ledvic ali jeter.

Izguba spomina

O izgubi spomina govorimo, kadar ne pozabimo samo, kam smo pospravil ključe ali očala, temveč gre za bolezensko stanje, ki se izraža z visoko stopnjo pozabljanja. Lahko je simptom Alzheimerjeve bolezni, tumorja na možganih, infekcije ali okvare možganov, depresije, encefalitisa, kapi, pomanjkanja določenih vitaminov ali alkoholizma.

Težave z vidom

Vid se običajno poslabša s staranjem. Toda različne težave z vidom lahko tudi opozarjajo na katero od bolezni oči, denimo sivo mreno, glavkom ali odstop mrežnice, migreno, kap, tumor na možganih.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku