3 razlogi, zakaj ni dobro piti kavo na prazen želodec

D.Ži, 4.11.2019
Profimedia

Od zgage do občutka tesnobe. Če je le mogoče, naj vaša jutra ne bodo v celoti odvisna od skodelice kave.

Kava je brez dvoma ena najbolj priljubljenih pijač na svetu. Radi imamo njen okus, vonj in občutek, ki nas objame po tem, ko jo spijemo. Za mnoge predstavlja nepogrešljiv del jutranje rutine, a če jo pijete na prazen želodec, ima to na vaše zdravje lahko negativen vpliv. Portal Positive Med je pripravil seznam slabih reči, ki se v telesu zgodijo kot posledica pitja kave na tešče.

image
Profimedia Privoščite si jo ob ali po zajtrku.

1. Več želodčne kisline

Kava na prazen želodec pospešuje izločanje želodčne kisline. Kar lahko pripelje do zgage in sindroma razdraženega črevesja. Cenejša kava je običajno bolj kisla, kar lahko situacijo le še poslabša. Zato je pri nakupu kave dobro odšteti kak evro več.

2. Tesnoba in anksioznost

Pite kave občutno poveča raven stresa pri ljudeh, ki jo pijejo na prazen želodec. Hrana ima na organizem pomirjajoč učinek, kava pa ravno nasprotnega.  Zato bi ob kavi morali nujno še kaj pojesti. S tem lahko omilimo občutek neprijetne tesnobe, če se nas po popiti skodelici poloti. 

3. Nižanje ravni hormonov

Kofein v kavi je lahko vzrok hormonskemu neravnovesju, ki pelje do tesnobnosti. Težava jutranjega pitja kave na prazen želodec je ta, da kofein v telesu manjša proizvodnjo serotonina, ki je pomemben za občutenje užitka in sreče. Glavni razlog za razvoj depresije pa naj bi bil prav primanjkljaj serotonina. 

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku