3 začimbe, ki na terasi ali balkonu ne smejo manjkati

Petra Logar, 12.5.2019
Profimedia

Bazilika je povezana z mnogimi verovanji, rožmarin prinaša veselje. Zadnja začimba pa sodi med najbolj pogoste začimbe in lahko bi rekli, da se brez nje ne skuha nobena juha.

Poleg balkonskih nasadov cvetlic, lahko letos naredite izjemo in v korito posadite tudi začimbe, ki bodo lep in koristen okras vašemu domu. Najprimernejše so:

Bazilika

Bazilika je povezana z mnogimi verovanji. Ker predstavlja dobrodošlico, jo lahko posadite pred vhodna vrata ali pred vstopom na teraso, dvorišče. Vraže pravijo še, da bazilika v dom prinese ljubezen, bogastvo, lepoto, srečo.

Bazilika bo najbolje uspevala na sončnem mestu, rada ima veliko vode in rahlo zemljo. Na prosto jo lahko postavite od maja dalje, cvetela bo od junija do septembra. Izbirate lahko med več kot 60 vrstami bazilike, ki zrastejo med 25 in 50 cm.

Uspevala bo tako na vrtu kot tudi v koritih na terasi ali balkonu in vas razveseljevala s svojim močnim in prijetnim vonjem.

Če boste posadili baziliko, jo boste lahko vsak dan uporabljali tudi pri kuhanju. Sveže listke bazilike lahko dodate k omakam, solatam, mesu, prilogam, ribam ali testeninam. Dodajte jo proti koncu kuhanja da ne izgubi svojih zdravilnih lastnosti.

Bazilika ureja prebavo, blaži krče, pomirja, pomaga proti nespečnosti.

image
Profimedia Zelena bazilika

Rožmarin

Rožmarin prinaša veselje. Rad ima sončna mesta, dovolj vode in rahlo zemljo. Če ga boste redno obrezovali, boste lahko uživali ob njegovem cvetenju. Njegovi cvetovi oddajajo prijeten vonj, eterična olja pa krepijo spomin.

Rožmarin je nepogrešljiv pri pečenju morskih specialitet, vejico dodajte tudi, ko boste pekli krompir v pečici.

Rožmarin ureja prebavo, preprečuje vnetja, krepi delovanje možganov, lajša bolečine v mišicah, išiasu, pomaga proti revmi, krepi krvne žile.

image
Profimedia Cvetoči rožmarin

Peteršilj

Peteršilj spada med najbolj pogoste začimbe, dodate ga lahko k skoraj vsaki jedi. V korito ga sejete zgodaj spomladi, na prosto pa postavite maja. Potrebuje sončno mesto, dovolj vode.

Da je zelo zdravilen, je dobro poznano, je močan antioksidant, naravni diuretik, krepi srce, pomaga obnavljati jetra. Če boste žvečili surove liste peteršilja, boste odpravili neprijeten ustni zadah.

Dodate ga lahko v sendvič, sesekljanega potresete v krožnik juhe, med solato, prikuhe in omake, odlično pa se poda tudi k glavnim jedem. Najbolj aromatičen okus vam bo dal, če ga boste dodali že kuhanim ali pečenim jedem.

image
Profimedia Peteršilj v lončku
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku