30. Romanje treh Slovenij na Svete Višarje

Milan Pavliha, 27.9.2018
Gaja Ana Pavliha in Marko Lednik

Na Svetih Višarjah nad Kanalsko dolino v Italiji je v nedeljo, 5. avgusta 2018 potekalo Romanje treh Slovenij. Blizu tisoč udeležencev iz matične, zamejske in izseljenske Slovenije se je že tridesetič povzpelo na goro k Materi Božji, da bi utrdili narodno zavest in pripadnost slovenstvu. Kvartet klarinetov se je odpeljal na goro z gondolo.

Pred začetkom programa je v prekrasnem ambientu Zahodnih Julijcev in čudovitem vremenu na ploščadi za cerkvijo Kvartet klarinetov zaigral slovensko in evropsko himno.

image
Gaja Ana Pavliha in Marko Lednik

Ob 10.30 je bilo predavanje mladega pravnika in politologa prof. dr. Dejana Valentinčiča z naslovom »Vsi smo Slovenci, več nas združuje, kot ločuje«.

image
Gaja Ana Pavliha in Marko Lednik

Ob 12.00 je slovesno sveto mašo skupaj z izseljenskimi in drugimi duhovniki daroval murskosoboški škof msgr.dr. Peter Štumpf. Tomčevo Slovensko mašo je izvajala vokalna skupina Cantate Domino. Med obhajilom je kvartet klarinetov zaigral Mozartov »Ave verum Corpus« in na zaključku maše »Marija, mati ljubljena« v priredbi Franca Korbarja. Zapela je cerkev v en glas.

Po maši se je na ploščadi za cerkvijo odvil kulturni program, ki sta ga z glasbo obogatila Vokalna skupina Cantate Domino in Kvartet klarinetov Godbe ljubljanskih veteranov.

image
Gaja Ana Pavliha in Marko Lednik
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku