5 korakov za hitro ureditev groba

Matic Sever, 17.10.2019
Matic Sever

Pri grobovih se večinoma srečujemo z enako zagato, to je zelo majhna površina za sajenje. Zelo ozke gredice zahtevajo specifično zasaditev, a kar pogumno, domišljiji dajte prosto pot.

Kdor ureja grobove, si želi ustvariti lepo in tudi trpežno zasaditev. Zadnja leta se počasi, a vztrajno odmikamo od sajenja klasičnih sezonskih rastlin, kakršne so ciklame, mačehe, mini krizanteme … Uporaba teh je tudi stvar okusa, saj ravno naštete prispevajo največ barve, ki je v turobnih jesenskih dnevih še kako dobrodošla. Tako je za malce bolj pestre nasade najbolje kombinirati trajne rastline s temi barvitimi lepoticami.

Pri grobovih se večinoma srečujemo z enako zagato, to je zelo majhna površina za sajenje. Ravno ta zelo omejeni prostor mnogim dela velike preglavice, ker ne vedo, ali naj posadijo le par rastlin, ki se bodo v prihodnji sezoni razrasle, a bo zdaj med njimi grda praznina, ali naj se odločijo za bolj aranžiran gost nasad po principu nasadov v skledah. Goste nasade je navadno spomladi treba razredčiti, če pa smo uporabili tudi nekaj sezonskih rastlin, pa jih bomo lahko po končani dobi cvetenja preprosto odmaknili in pustili drugim potreben prostor za razrast.

image
Matic Sever Malce bolj spontana razmestitev ima svoj čar. Oranžne krizanteme in rumenolistna jesenska vresa delujejo toplo.

Ker se torej velikokrat srečujemo z majhnimi in tudi zelo ozkimi gredicami, vam tokrat predstavljamo nekaj primerov zasaditev za tovrstne primere; seveda lahko te iste zasaditve prilagodimo tudi drugim oblikam.

Raje sadimo po principu trikotnika ali cik-cak

Sodoben ritem življenja narekuje hitre rešitve, ker pa smo pred obdobjem urejanja grobov, bomo tokrat predstavili enega od pristopov, ki nam omogoča privarčevati čas in čim hitreje doseči lep rezultat z zasaditvijo groba.

Izbor rastlin

Mnogi precej časa izgubijo že pri samem izbiranju rastlin. Če zavijemo v dobro vrtnarijo, nam bodo na pomoč priskočili strokovnjaki, žal pa se zaradi obilice kupcev v tem obdobju lahko zgodi, da smo prepuščeni sami sebi. Če si že prej nismo zamislili rastlin, ki bi jih letos radi vključili na grob, in nas pesti hudo pomanjkanje časa, zagotovo ne bomo zgrešili, če bomo izbrali nekaj zimzelenih trajnic in nekaj cvetočih sezonskih lepotic ter posegli po sorodnih si barvah.

image
Matic Sever Pisani skrečnik se lepo ujame z rožnato vreso, bele mačehe in necvetoča vresa pa poskrbijo za barvno popestritev.

Za lažjo predstavo si je predhodno najbolje izmeriti grob, da točno vemo, kako velika je površina za sajenje. V vrtnariji si pomagamo tudi tako, da izbrane rastline postavimo skupaj in preverimo, kako delujejo kot celota.

Postavitev rastlin

Na površno, ki jo bomo zasadili, najprej razporedimo sadike še v lončkih, da vidimo končno sliko, in šele nato začnemo sajenje. Navadno imamo na grobu zelo ozek prostor za zasaditev, zato namesto ravnih linij istih vrst rastlin raje sadimo po principu trikotnika ali cik-cak postavitve ter tako izmenjujemo dve ali tri različne rastline.

image
Matic Sever Rdeče ciklame in vijolično-modre mačehe poživijo plazeče se skrečnike in bilnice.

Če pa imamo na voljo nekoliko večjo površino, lahko ustvarimo tudi skupine rastlin, a se pri neformalnih oblikah držimo pravila, da izberemo liho število sadik na posamezno vrsto oziroma sorto.

Dodajanje sveže zemlje

Če smo pred sajenjem odstranili stare rastline, smo s tem odvzeli tudi precej obstoječe zemlje. Praznino delno zapolnimo z zemljo za grobove; njena črna barva lepo poudari rastline v zasaditvi.

image
Matic Sever Rožnate drobnocvetne krizanteme so lep jesenski dodatek belim vresam in srebrnemu kalocefalusu.

Sajenje

Večina sadik ima navadno precej močno preraščen lonček, zato je priporočljivo nekoliko razrahljati in natrgati koreninsko grudo, da se rastline čim hitreje zakoreninijo.

image
Matic Sever Rumeno-bela kombinacija jesenske vrese, homulic, mačeh in ajanije

Pika na i

V suhem vremenu vse skupaj zalijemo, po potrebi obnovimo peščene površine in očistimo kamnite elemente. Kasneje preverimo, ali smo med sadike dosuli dovolj zemlje, sicer je nekaj dodamo še kasneje.

image
Matic Sever Zelo zimzelena kombinacija iskrivke, šaša, mlečka in mačeh

Ker je zemlja na grobu po navadi bogata s hranili, takojšnje gnojenje ni potrebno. Z dognojevanjem počakamo na pomlad, ko prezimne trajnice in mačehe spodbudimo k bujnemu cvetenju.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku