Artritis: Prava prehrana je tudi zdravilo

NR, 28.12.2018

Artritis je kronična bolezen, ki v telesu sproža vnetne procese in prizadene predvsem sklepe. Hrana brez glutena se je izkazala za izredno koristno pri zaščiti sten arterij in zmanjšanju vnetnih procesov.

Artritis je kronična vnetna bolezen sklepov, ki se razvije zaradi razgradnje sklepnega hrustanca. Pojavlja se zelo pogosto, prizadene odstotek do odstotek in pol prebivalstva. V nekaterih primerih je artritis genetsko pogojen, sicer pa lahko za njim zbolijo ljudje vseh starosti in obeh spolov, čeprav pogosteje obolevajo ženske. Poznamo več kot sto vrst artritisa.

Osteoartritis ali degenerativni artritis se pojavi, ko se začne tkivo sklepnega hrustanca razgrajevati zaradi povečanega pritiska ali genetske predispozicije. Ločimo primarno oziroma idiopatsko ter sekundarno obliko bolezni. Revmatoidni artritis je eden od podtipov vnetnega artritisa, ki se razvije, ko celice lastnega imunskega sistema napadajo sklepe in v njih sprožajo vnetne procese. Infekcijski artritis se pojavi, ko vnetne procese v telesu sprožijo bakterije, glivice ali virusi.

Simptomi se prepletajo

Simptomi bolezni so na začetku dokaj blagi in se z leti običajno poslabšajo. Med prvimi simptomi so utrujenost in oslabelost, povišana telesna temperatura in izguba telesne teže.

Poskusili so tudi s tradicionalno prehrano kitajskih kmetov

Po več tednih se lahko pojavijo otrplost ter slabša gibljivost sklepov in njihovo otekanje, ki ga spremlja blaga do zmerna bolečina. Če pri sebi opazite te znake, obiščite zdravnika, da bo lahko postavil ustrezno diagnozo.

Včasih ni lahko diagnosticirati vrste artritisa, saj se lahko simptomi prepletajo. Pri postavljanju diagnoze zdravniki uporabljajo razne teste, denimo analizo vzorcev krvi in urina, ultrazvok ter posebne preiskave za določitev in spremljanje revmatoidnih faktorjev. Revmatoidni artritis najpogosteje zdravimo z zdravili Metotreksat, Leflunomid in Salazopyrin, s kortikosteroidi in v nekaterih primerih tudi z biološkimi zdravili. Za blaženje bolečin pri vseh vrstah artritisa uporabljamo razne kreme in gele, analgetike in antirevmatike.

Dieta SCD
Dieta s specifičnimi ogljikovimi hidrati oziroma dieta SCD je poseben režim prehranjevanja, ki ga priporočajo ljudem z raznimi vnetnimi stanji, tudi tistim s kroničnimi vnetnimi črevesnimi boleznimi. Dieta temelji na izločanju sestavljenih ogljikovih hidratov iz prehrane. Sestavljeni ogljikovi hidrati so namreč molekule, zgrajene iz več enostavnih sladkornih enot, kot sta denimo glukoza ali fruktoza, in v organizmu tudi razpadejo nanje. Glukoza se po telesu prenaša s krvjo, njen prehod v celice pa regulira hormon inzulin.
Pretirani vnos ogljikovih hidratov, tudi glukoze, lahko spodbudi kopičenje rezerv v jetrih tudi v obliki maščobnega tkiva ter upočasni presnovo, poudarja dr. Alenka Brozina z nutricionističnega portala Nutrifito.
To je dieta, ki omejuje vnos:
• žitaric,
• vseh vrst sladkorja in sladkanih živil,
• mleka in mlečnih izdelkov,
• predelanega mesa in mesnih proizvodov,
• škrobnate zelenjave, kot je denimo krompir,
• industrijsko proizvedene majoneze, kečapa, olja, margarin in podobnih proizvodov.
Dieto SCD priporočajo pri boleznih, kot sta sindrom razdražljivega črevesa in Chronova bolezen. Toda izsledki raziskav so še vedno dvoumni, ko gre za njene koristne učinke pri artritisu. Preden se torej odločite preiti na določen režim prehrane, se obvezno posvetujte z izvedencem, na primer s svojim zdravnikom ali nutricionistom.

Zdravljenje artritisa je kompleksno, saj zajema spremembo življenjskih navad in včasih tudi kirurške posege.

Naravno zdravilo zanj je lahko prav prehrana, vsaj kar zadeva blaženje simptomov.

V nadaljevanju preberite, katera živila dokazano pomagajo pri določenih vrstah artritisa. In tudi o tem, katera ni dobro jesti, saj lahko vplivajo na poslabšanje bolezenskih znakov.

Česa ne bi smeli jesti

Model prehrane, ki bi veljal za vse paciente z artritisom, ne obstaja, obstajajo pa živila, ki so lahko pri takih vnetnih stanjih škodljiva. Prepovedana oziroma slaba hrana za revmatike je tista, ki spodbuja vnetne procese v telesu. To so denimo živila, ki vsebujejo protein gluten. Najdemo ga v pšenici, rži in ječmenu in ga zaužijemo v glavnem s proizvodi, pripravljenimi iz moke. Gluten ima v mnogih znanstvenih raziskavah negativno konotacijo in tudi pacienti iz izkušenj povedo, da se počutijo veliko slabše, ko jedo hrano, ki vsebuje veliko tega proteina.

V okviru študije, pri kateri je sodelovalo 66 pacientov z artritisom, se je hrana brez glutena izkazala za izredno koristno pri zaščiti sten arterij in zmanjšanju vnetnih procesov. Po letu dni so imeli pacienti, ki niso jedli glutena, v organizmu nižje koncentracije protiteles, torej snovi, ki bi bile sicer dejavniki za razvoj vnetja.

Nekaterim pacientom škodujejo mleko in mlečni izdelki, spet drugim rdeče meso in predelane mesnine, ki vsebujejo veliko konzervansov. V nekaterih primerih izvedenci priporočajo izogibanje paradižniku, čeprav negativne povezave med sestavinami paradižnika in poslabšanjem simptomov artritisa niso nikoli dokazali.

Opravljenih je bilo veliko znanstvenih študij, v okviru katerih so znanstveniki preučili, kakšne prednosti ima za paciente z artritisom veganska prehrana. Vegani ne uživajo niti mesa niti drugih živalskih proizvodov, kot so mleko in jajca. Toda izsledki teh študij so bili kontradiktorni. Ne obstaja dovolj dokazov, ki bi govorili v prid uživanju mleka in mlečnih izdelkov ali proti njemu, vendar izvedenci zaradi zdravja prebavnega sistema kljub temu pacientom svetujejo, naj jedo več živil rastlinskega porekla in manj rdečega mesa.

Popoln model prehrane, s katerim bi lahko pozdravili artritis, zaradi pomanjkanja izenačenih rezultatov kliničnih in znanstvenih študij na žalost ne obstaja. Priporočljivo je, da vsak pacient v dogovoru z zdravnikom ugotovi, kaj je zanj najbolje.

Dieta pri artritisu

Dietoterapija, ki bi bila primerna za vse paciente z artritisom, torej ne obstaja. Toda zdravniki so opazili, da simptomi pri večini pacientov niso bili več tako hudi, če so iz njihove prehrane izključili določena živila.

Glede na to, da je artritis vnetna bolezen, igra veliko vlogo tudi vnos nekaterih beljakovin, ki lahko preko hrane spodbudijo vnetne procese. V primeru hudih bolečin nekateri izvedenci, med njimi prof. dr. sc. Donatella Verbanac z zdravstvenega portala Pliva Zdravlje, priporočajo celo postenje. Pacienti pogosto niso prepričani, katera živila jim najbolj škodijo, zato se nekaj dni po postenju ali strogo omejenem vnosu hrane počutijo bolje.

Nenasičene maščobne kisline, kot so denimo omega 3 maščobne kisline, prispevajo k izboljšanju poteka bolezni, ker regulirajo koncentracijo vnetnih dejavnikov v organizmu. Dober vir teh maščobnih kislin so modre ribe, semena in oreški ter olivno olje. Poleg omega 3 maščobnih kislin pacientom, ki trpijo zaradi artritisa, pomagajo tudi rastlinske fenolne spojine, ki v organizmu delujejo kot antioksidanti in preprečujejo razvoj vnetij. Najdemo jih v zeleni zelenjavi, olivah in olivnem olju, čebuli in česnu, malinah, borovnicah in robidah ter začimbah, kot sta ingver in kurkuma.

Za paciente z artritisom je zelo pomembno, da zaužijejo dovolj vitaminov, saj igrajo pomembno vlogo pri reakcijah uničevanja vnetnih dejavnikov v telesu ter prispevajo k izboljšanju vsesplošnega zdravja. Še posebej pomemben je vitamin D, ki dokazano deluje protivnetno in vpliva na aktivnost določenih celic imunološkega sistema. V okviru nekaterih raziskav so se za učinkovite protivnetne dejavnike izkazali tudi probiotiki oziroma živi mikroorganizmi, ki vzpostavljajo ravnovesje črevesne mikroflore. Toda rezultati kliničnih testiranj niso bili taki, da bi lahko z gotovostjo trdili, da uživanje probiotikov pomaga vsem pacientom z artritisom, je v svojem članku, objavljenem v znanstveni reviji The Open Rheumatology Jorunal, zapisal dr. Humeira Badsha.

Dongova dieta

Eden od najbolj znanih režimov prehranjevanja za paciente z artritisom je Dongova dieta, ki jo je leta 1975 razvil dr. Collin H. Dong. Potem ko je tudi sam vrsto let trpel zaradi simptomov in posledic artritisa, se je odločil preveriti, kako na potek bolezni vpliva tradicionalna prehrana kitajskih kmetov. Dongova dieta temelji na ribah, rižu in zelenjavi. Pri njej je omejen vnos alkohola, sladkarij in čokolade, sadja, kislih živil, določenih vrst zelenjave, vse hrane, ki vsebuje konzervanse in aditive, ter soli. Klinične indikacije ali znanstvene raziskave, ki bi potrdile učinkovitost te diete pri zdravljenju bolezenskih stanj, kot je artritis, sicer ne obstajajo. Kljub temu lahko ima, ker so iz nje izločena živila, za katera je znano, da so pri artritisu škodljiva, pri nekaterih pacientih pozitivni učinek. V vsakem primeru je pomembno, da se posvetujete s svojim zdravnikom, preden popolnoma spremenite način prehranjevanja.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku