Barjani v Vitovljah

Dragica P., 3.3.2020
Stane Kržmanc, Andrej Verbič

Barjani smo tokrat spet imeli srečo. Po vremensko zelo spremenljivi sredi nas je na našem pohodu v četrtek, 27. 2., ves dan razvajalo toplo sonce.

Tokrat smo se odpravili na krožno pot v Vitovlje. To je vas oziroma več manjših zaselkov na južnih pobočjih Trnovskega gozda. Pot smo pričeli že v vasi in se kar nekaj časa vzpenjali po asfaltnih poteh, preden smo prišli do gozda. Naš tokratni vodnik Jože nas je najprej popeljal do Vitovskega jezera, ki je edino naravno jezero v Vipavski dolini. Pa ni prav mogočno jezero, prej večja mlaka, dolgo je 10m, široko 7m, globoko pa največ 1m. Vodo dobiva iz manjšega izvira nekaj metrov nad jezerom.

image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Začetek naše poti skozi vas Vitovlje.
 
image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Nad cerkvijo sv. Petra stoji cerkev Marijinega vnebovzetja.
 
image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Skupinska fotografija pred Vitovskim jezerom.
 

Največja zanimivost tokratne poti je romarska cerkev sv. Marije na skalnatem osamelcu sredi pobočja. Prva omemba te cerkve sega v daljno 14. stoletje. Ostanki mogočnega taborskega obzidja s stolpom in vhodnimi vrati pričajo o zavetišču pred turškimi vpadi. Med drugo svetovno vojno je bila cerkev močno poškodovana, tako da so od nje ostali samo zidovi. Po vojni, v letih 1966 do 1976 so domačini cerkev spet obnovili.

image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Kapelica ob poti.
 
image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Tik pred ciljem.
 
image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Skupinska fotografija pred cerkvijo.
 

Mi smo izkoristili lep dan, uživali v soncu in lepih razgledih na Vipavsko dolino in hribovje okrog nje. Po malici, ki sta jo dobro dopolnila še naša nova pohodnika, smo se po drugi strani spustili nazaj do vasi, kjer nas je čakal avtobus in dobrote še dveh rojstnodnevnih slavljencev.

image
Stane Kržmanc, Andrej Verbič Zadovoljni se vračamo v dolino.

Še en dan rekreacije in prijetnega druženja je za nami.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku