Slovenka, ki živi v Belgiji: Ko v krizi spoznaš sosede

Boris Jaušovec, 23.5.2020
EPA

Belgija ima veliko umrlih za covidom-19, vlada zato ukrepe za zajezitev okužbe z novim koronavirusom rahlja izjemno previdno.

Barbara Kužnik je Slovenka, ki živi ne le v belgijski, pač pa tudi v neformalni evropski prestolnici Bruslju. V 11,5-milijonski Belgiji so do včeraj odkrili 56.235 okuženih s koronavirusom, za covidom-19 pa je umrlo že 9186 ljudi. "Ljudje se zavedajo nevarnosti. Tudi vlada je izjemno previdna pri sproščanju ukrepov za zajezitev epidemije. Imam občutek, da se s tem tukaj nikomur zares ne mudi, razen seveda gospodarstvu," pove naša sogovornica.
Štirje prosti dnevi v Belgiji bodo odločilni za oceno, ali se epidemija res umirja

Živel krompirček!

V prvi fazi sproščanja strogih ukrepov karantene so Belgijci najprej malce sprostili omejitve gibanja. Delo na daljavo ostaja norma(lno), čeprav je zdaj samo še priporočeno. Restavracije in bari ostajajo zaprti. Vendar se da ponekod hrano, kakor ves čas koronakrize, naročiti na dom ali pa jo prevzameš sam. V drugi fazi, ki se je šele začela, se odpirajo šole, vendar zelo neenotno. "Tudi na znamenitem bruseljskem trgu Jourdan so spet začeli ponujati pečen krompirček, belgijski nacionalni ponos. To je bil prvi znak, da smo stopili na dolgo pot v normalnost. Druge friterije v mestu so bile sicer po večini odprte ves čas, a zdaj se vrste pred njimi zelo podaljšujejo. Vendar je zapleteno. V eni vrsti, v kateri moraš upoštevati varnostno razdaljo in imaš na tleh nalepke, plačaš naročilo, v drugi vrsti krompirček prevzameš. Vsak tak kiosk oziroma lokal ima glede tega svoj režim. Še bolj bizarno je, da se lahko sprehajaš po ulici brez maske. Če pa prideš na območje, kjer se zadržuje več ljudi, pa naj bo to trg ali vrsta pred kakšno trgovino z živili, te narisana tabla opozori, da si moraš na obraz nadeti zaščitno masko. Maske v trgovinah so obvezne za vse, stare dvanajst let in več. Naj povem, da nam je občina na dom poslala po eno masko za vsakega, tako da jih imamo dovolj le zato, ker smo jih tudi sami še kupili."

Največ mrtvih na milijon prebivalcev
Barbaro Kužnik soočim s podatkom, da je v Belgiji največ umrlih zavoljo koronavirusa na svetu, če upoštevamo število smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. Včeraj je bil za Belgijo ta podatek 793 mrtvih na milijon. Recimo Slovenija ima 52 smrtnih žrtev na milijon prebivalcev. V Španiji, ki naj bi bila v Evropi najbolj ogrožena, so našteli 598 smrtnih žrtev na milijon ljudi. Le Andora in San Marino bi imela statistično več smrtnih primerov, a kaj, ko niti skupaj nimata sto tisoč prebivalcev. Barbara Kužnik: "Teh podatkov ne bi rada relativizirala, ampak tukaj so smrt pripisali covidu-19 tudi, če je bil to zgolj sum na okužbo s koronavirusom." Statistike po posameznih državah so res pogosto vprašljive, dodam, v Italiji in Španiji tako marsikaterega okuženega z novim koronavirusom v to statistiko niso šteli, ker so smrt pripisali kakšni drugi, prejšnji bolezni.

Šole različno

Barbara Kužnik ima dva otroka, stara osem in dvanajst let: "Šole v Belgiji so najrazličnejše. Poleg javnih šol so tu evropske in razne druge mednarodne šole. Evropske šole so, denimo, starše že obvestile, da vrata odprejo šele septembra. Šolske oblasti so sicer osredinjene na učence višjih letnikov, ki bi morali prihodnji mesec delati maturo in zaključne izpite. Zdaj se v šolah trudijo, da bi lahko zagotovili higienski minimum, razkužila in čiščenje prostorov ter opreme. V razredu bi lahko bilo samo deset učencev hkrati in to marsikje predstavlja hude težave. Morda je treba reči, da so Belgijci sicer kar malo nagnjeni h kompliciranju. Mislim, da hči, ki je v tretjem razredu, v letošnjem šolskem letu v šolo ne bo več šla, čeprav to še ni potrjeno. Starejša, ki je v šestem razredu, bo verjetno v šoli samo zadnji teden. Seveda se otroci zdaj učijo na daljavo, vendar ne nove snovi. Največ ponavljajo in utrjujejo staro učno snov izpred koronavirusa."

Šolsko gradivo so sprva pošiljali po elektronski pošti, podobno kot pri nas, da si ga doma natisnejo. "Mnogi straši so imeli težave, vendar so gradivo lahko šli sprintat na šolo. Hudo je bilo predvsem za mlajše. Učiteljici za tretji razred sem pisala in so nato organizirali zoom konferenčno povezavo, da so bili otroci vsaj v vizualnem stiku. Učiteljice sicer otrokom priporočajo, naj gredo na sveži zrak, na sprehod, na kolo, ker se bojijo, da bi jih ostajanje doma psihično zdelalo. Vrtci so zaprti. Varstvo so organizirali le za otroke delavcev v nujnih službah, medicini, komunali, prometu. Vlada je sicer staršem omogočila, da delajo od doma samo polovični delovni čas. Tako en starš dela dopoldne, drugi popoldne, vmes pa izmenično poskrbita za naraščaj. Zdaj je že dovoljeno, da se otroci lahko družijo vsaj z enim prijateljem oziroma sta skupaj lahko dve družini. V parke je dovoljeno iti, vendar se v njih ni dovoljeno zadrževati. Policija ljudi opozarja, da bi pa izrekala kazni, nisem opazila."

Kritični vikend

Prav te dni je v Belgiji tako imenovani podaljšani vikend. V četrtek je bil praznik in mnogi so si vzeli prosto tudi v petek. "V tujino brez razloga ne smemo, omejeno je tudi gibanje po Belgiji. Če se bodo ljudje tega držali, bomo mogoče prej premagali virus. V tem času smo hoteli v živalski vrt. Vstopnico kupiš samo po spletu in določijo ti, v katerem časovnem terminu ga smeš obiskati. Do ponedeljka imajo vse polno. Podobno je z muzeji," pove prigodo Barbara Kužnik in doda, da bodo dnevi do 8. junija za Belgijo najbolj kritični.

"Rahlo odpiranje družbe bo dalo rezultate v 14 dneh. Statistika okuženih še zmeraj zelo niha. Kakšen dan odkrijejo samo 40 okuženih, nato pa spet 70. Vsi pa se pogovarjajo, kako bodo preživeli poletne počitnice. Veliko je v Bruslju tujcev, ki vsako poletje odidejo v svoje izvorne države. Dvomijo, da bo letos to mogoče. Smo pa se v tej koronakrizi bolje spoznali s sosedi, s katerimi smo se prej komajda pozdravili. Tako si je ena od sosed k nam prišla sposodit spenjač. Ogovorila nas je po srbsko. Ugotovili smo, da prihaja iz severne Grčije, kjer marsikje doma še govorijo makedonsko."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku