Bernardić po hudem porazu ni več predsednik SDP, HDZ osvojila skoraj vse volilne enote

M.R., 6.7.2020
Reuters

Glede na neuradne rezultate je po 99 odstotkih preštetih glasov na včerajšnjih parlamentarnih volitvah na Hrvaškem zmagala stranka HDZ. Osvojila je kar 66 poslanskih mest v saboru, ki ima trenutno 151 poslancev in poslank.

Na drugem mestu je velika poraženka volitev - koalicija Restart na čelu s stranko SDP, ki je osvojila vsega 41 mandatov. Na tretjem mestu je Miroslav Škoro in njegovo Domovinsko gibanje, ki je osvojilo 16 poslanskih mest, stranka Most je dobila osem mandatov, največje presenečenje volitev pa je stranka Možemo (slov. "Zmoremo"), ki ima le en mandat manj od Mosta. V sabor bo vstopila tudi koalicija, združena okoli stranke Pametno. 

Bernardić ni več predsednik

Pred volitvami so vse analize nakazovale, da bo izid zelo tesen, koalicija Restart, ki so jo sestavljali socialisti pa so bili celo v manjši prednosti. A volitve so pokazale povsem drugačno sliko. Stranka SDP pod vodstvom Davorja Bernardića je doživela polom. Evropska poslanka Biljana Borzan, članica stranke SDP, je dejala, da bi na njegovem mestu odstopila.

Da je pripravljen oditi, je Bernardić povedal že v včerajšnjem govoru takoj po objavi prvih rezultatov. "Razpisali bomo volitve. Jaz ne bom kandidiral. Do volitev bo v.d. predsednika Zlatko Komadina," je danes dejal Bernardić. Na vprašanje, kdo nosi največjo odgovornost za poraz na volitvah, pa je dejal, da je to on, oziroma vodstvo stranke. 

Danes je Bernardić povedal, da ni odstopil s položaja, saj da ima stranka vzpostavljen mehanizem, da po vsakih volitvah izbira novo vodstvo. 

"Po statutu imamo definirano odgvoornost, po parlamentarnih volitvah gre SDP v izbiro novega vodstvo. V predsedstvu in tudi sam osebno smo menili, da je naša glavna naloga razpisati čim prejšnje volitve in to se bo verjetno zgodilo že prihodnji teden na seji glavne odbora," je povedal Bernardić.

HDZ zmaga v osmih volilnih enotah

Sedanji premier in vodja HDZ-ja Andrej Plenković je imel včeraj razmeroma kratek zmagovalni nagovor. Povedal je, da bodo tako veliko podporo jemali resno in napovedal iskanje rešitev za gospodarstvo, javnozdravstvene zavode in krepitev institucij, človekovih in manjšinskih pravic. 

image
EPA Hrvaški premier Andrej Plenković ob sinočnji razglasitvi rezultatov.

Kako hud poraz so doživeli socialisti kaže tudi dejstvo, da je stranka HDZ zmagala v osmih od 10 volilnih enot. Koalicija Restart pa je osvojila le dve enoti. Zmagala je v 3. volilni enoti, ki objema krapinsko-zagorsko županijo ter še varaždinsko in medžimursko županijo. Poleg tega ji je pripadla še 8. enota, ki objema celotno Istro, Reko in med drugim otoke Cres, Lošinj, Krk in Rab.

Nad izidom volitev je lahko razočaran tudi dolgoletni zagrebški župan Milan Bandić. Njegova stranka 365 stranka dela ni dobila niti enega poslanskega mesta, saj je osvojila vsega 3804 glasove. Od tega jih je samo Bandić, ki je bil nosilec list v 2. volilni enoti, osvojil 1789.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku