Božična zvezda, znanilka božiča

dr. Katja Urbanek, 12.12.2018
Katja Urbanek

Božična zvezda je nepogrešljiva znanilka božiča, saj nam že skozi adventni čas pričara toplino prazničnega razpoloženja. Njena nenavadna barvitost postaja preprost navdih pri okrasitvi domov od tradicionalne rdečine božičnega časa do nekoliko drznejše rožnate ali brezčasne kremno bele.

Božično zvezdo botanično imenujemo Euphorbia pulcherrima in sodi v družino mlečkovk (Euphorbiaceae). Domuje v Srednji Ameriki, najpogosteje v Mehiki, kjer raste kot srednje visok grm. Vpadljivo rdeči ovršni listi so očarali botanike in zbiratelje, ki so jo v začetku 19. stoletja ponesli po svetu. Med njimi je imel pomembno vlogo ambasador in botanik Joel Roberts Poinsett kot prvi, ki je božično zvezdo zanesel v Severno Ameriko. Po njem se je ponekod ohranilo ime »poinsettia«. Pred sto leti so ameriški žlahtnitelji razvili eno izmed prvih sort, na osnovi katere je božična zvezda kljub sezonskemu značaju prerasla v eno izmed najbolj priljubljenih in najpogostejših sobnih lončnic. Njena bogata sortna pestrost zajema tako barvno raznovrstnost kot tudi dovršenost oblike ovršnih listov in habitusa.

image
Katja Urbanek Božične zvezde v rastlinjaku.

V zadnjih petdesetih letih je žlahtniteljem uspelo iz osnovne rdeče barve razviti božične zvezde z različnimi odtenki rdeče, kremno rumene do bele in rožnate barve ter tudi sorte s pisanimi, progastimi ali vrstnatimi braktejami. Pri okraševanju doma v adventnem in božičnem času je prav narava glavni vir navdiha, zato ni nenavadno, da je barvno vodilo božičnih dekoracij prešlo izven okvira tradicionalne rdeče barve.

image
Katja Urbanek Cvetovi božične zvezde so posebna skledičasta socvetja, tako imenovani ciatiji.
Cvet božične zvezde
Pri božični zvezdi so najbolj opazni zvezdasto razporejeni obarvani ovršni listi ali brakteje, ki jih večkrat zmotno poimenujemo cvetovi. Pravi cvetovi božične zvezde se skrivajo na sredini zvezd kot skupine rumenih socvetij. Cvetovi mlečkovk so se namreč med evolucijskim razvojem spremenili v posebna skledičasta socvetja, tako imenovane ciatije, ki jih gradijo po en pecljat ženski cvet brez venčnih listov, obdan z okrnjenimi moškimi cvetovi s prašniki in na robu nameščenimi medovnimi žlezami. Skupine socvetij nato obdajajo živo obarvani ovršni listi, ki skupku dajejo videz zvezdastega cveta.

Poleg barvne raznolikosti vrtnarji popestrijo božične zvezde še z različnimi oblikami rasti in velikostjo rastlin. Poznamo jo kot miniaturne rastline, srednje in velike grmičke, gojene na posamezen poganjek ali večje število poganjkov, pa vse do na deblo in krošnjo gojenih »drevesc«. Ne glede na obliko ali barvo, soliterna ali v skupini, božična zvezda nedvomno ponese vsak prostor v praznično vzdušje.

Nega božične zvezde v stanovanju

image
Katja Urbanek Adventni in božični čas v rožnati preobleki

Božična zvezda je zaradi prilagoditev na klimatske pogoje v domovini značilna toploljubna rastlina. V stanovanju ji namenimo svetel prostor s temperaturo okrog 20 stopinj Celzija, vendar ne v neposredni bližini radiatorja ali drugega vira toplega zraka. Božična zvezda zelo slabo prenaša nenadne temperaturne spremembe, zato jo ob zračenju prostorov odnesemo v zavetje. Zaradi temperaturne občutljivosti je potrebna velika pazljivost pri prenašanju rastlin iz vrtnarije ali cvetličarne v domačo oskrbo, ko v papirju zaščitene rastline poskusimo nesti na toplo v najkrajšem možnem času. Prehlajene rastline odvržejo spodnje liste, konice braktej in socvetja pa potemnijo, kar navadno preide v venenje in sušenje poganjkov.

image
Katja Urbanek V prazničnem aranžmaju s peperomijo

Pri zalivanju božične zvezde skrbimo za uravnoteženo oskrbo rastlin z vodo. Zalivamo s postano in mlačno vodo. Zaradi ogrevanja prostorov in prisotnosti sonca se lahko rastni substrat hitro izsuši. Pazljivo spremljamo potrebo rastline po vodi in preprečimo sušno venenje. Ob uvelosti kljub ponovnemu zalivanju začnejo rumeneti spodnji listi, kar močno zmanjša dekorativni videz rastlin. Poleg izsušitve se pri negi božične zvezde prav tako izogibamo prekomernemu zastajanju vode v okrasnih loncih in podstavkih, ki povzroči odmiranje korenin ali koreninskega vratu in posledično propadanje rastline.

image
Katja Urbanek Božična zvezda v božičnem nasadu z družinsko srečo, eševerijo in alojo
Kaj naredimo, da božična zvezda ponovno cveti?
Božična zvezda je rastlina kratkega dne. To pomeni, da za razvoj cvetov in lepo obarvanih ovršnih listov potrebuje kratko dolžino dneva. Če želimo, da nam bo božična zvezda cvetela ob začetku adventnega časa, ji od septembra dalje zagotovimo naravno kratek dan. Postavimo jo v prostor, kjer ob večerih ne prižigamo luči, ali jo pokrijemo s temno folijo ali tkanino. Božična zvezda namreč zazna večerno svetlobo kot dolg dan, v katerem rastejo vegetativni deli, a cvetenje izostane. Treba je poudariti, da tudi v času kratkega dne rastlina potrebuje čez dan svetel prostor v neposredni bližini okna in uravnoteženo oskrbo z vodo in hranili.

Oskrba rastlin po cvetenju

Spomladi, ko barviti ovršni listi odpadejo, porežemo stebla na višino približno 15 centimetrov. Rastlino presadimo v zračen substrat, jo postavimo na svetel prostor in zmerno zalivamo. Ko odženejo mladi poganjki, lahko kakšnega tudi odstranimo, da omogočimo enakomeren razvoj in velikost zvezd. Čez poletje rastlino prenesemo na prosto v zaščiteno lego pred neposredno sončno pripeko, kjer jo redno zalivamo in gnojimo. Sredi avgusta jo pred hladnimi nočmi ponovno prinesemo v sobni prostor na okensko polico.

image
Orlando Sorta božične zvezde s pisanimi braktejami, ki združuje tradicionalno rdečo barvo s posebnostjo vzorca
image
Katja Urbanek Raznolikost božične zvezde: miniaturne božične zvezde, gojene na posamezen poganjek, srednje grmičaste rasti in sorta z vrstnatimi, podvojenimi cvetovi

Ob rezi rastlin iz stebel in listov priteče bel mleček, značilen za mlečkovke. Rez lahko za nekaj minut popivnamo s papirnato brisačo, da preprečimo nezaželeno kapljanje po površini. Mleček je strupen in včasih povzroči kontaktne dermatoze, zato ga ne prenašamo na obraz ali v območje oči.

image
Katja Urbanek Pastelne barve braktej
image
Katja Urbanek Božična zvezda je lahko tudi prikupno darilo.
image
Profimedia Praznični čas zaznamujejo tudi božične zvezde.

Članek je bil objavljen v reviji ROŽE IN VRT.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku