Bralna značka za odrasle: s knjigami se daleč pride

Slavica Pičerko Peklar, 13.12.2019
Slavica PIČERKO PEKLAR

Sodelujoči so se preteklo leto potepali po svetu, ob letu bodo prebirali vse od A do Ž. V poldrugem desetletju dolgi akciji je sodelovalo 1500 odraslih bralcev.

Kar 108 bralcev je letošnje leto sodelovalo pri bralni znački za odrasle, ki jo Knjižnica Ivana Potrča Ptuj organizira že vse od leta 2005, v vseh teh letih pa je izpolnjene zgibanke z izpisanimi naslovi prebranih knjig oddalo skupno že blizu 1500 bralk in bralcev. Ti prav radi zapišejo, kaj jih je pri branju nagovorilo, vodilo k razmišljanju. So tudi bralci, ki dodajo še kakšno svojo zgodbo.

image
Slavica PIČERKO PEKLAR Liljana Klemenčič skupaj s sodelavci vodi ptujsko bralno značko za odrasle.

To leto denimo kak svoj potopis, saj so prebirali predvsem knjige, ki so jih tako ali drugače popeljale po svetu. Sodelujoči v projektu, ki ima korenine že v letu 2001, ko so k branju starše svojih učencev povabili na Osnovni šoli Breg, morajo prebrati vsaj pet knjig iz predlaganega knjižnega nabora, so pa letos izpisali kar 887 naslovov in v povprečju prebrali po osem knjig. "Branje je enostavno in najcenejše potovanje. In s knjigami se daleč pride," je na uvodni prireditvi letošnje bralne značke, ko sta obiskovalce navdušila Klarisa Jovanovič, pesnica, prevajalka in glasbenica, ter Igor Bezget, kitarist, razmišljala in vabila Liljana Klemenčič, ptujska knjižničarka in pravljičarka.

image
Slavica PIČERKO PEKLAR Liljana Klemenčič in ženski pevski zbor Lilith

Skupaj s ptujsko knjižnico velja za začetnico tovrstnega bralnega projekta za odrasle. "Že 15 let naše bralce in bralke, ki obiskujejo mladinski, študijski oddelek ali Potujočo knjižnico vabimo k sodelovanju, promociji branja in spodbujanju bralne kulture odraslih," je zadovoljna Klemenčičeva. Pove, da se njihovi akciji pridružuje tudi Knjižnica Franca Ksavra Meška iz Ormoža. Podobnih bralnih dogajanj je vse več tudi po vsej Sloveniji.

image
Slavica PIČERKO PEKLAR Bralna značka za odrasle ima lepo število bralcev, predvsem bralk.

"Berimo kvalitetno in raznovrstno literaturo," poziva tudi Matjaž Neudauer, direktor ptujske knjižnice, in pohvali sodelavce, da sodelujejo pri organizaciji bralne značke za odrasle. Na zaključni prireditvi so dobitniki bralne značke v dar prejeli knjige, skupaj z ženskim pevskim zborom Lilith, ki ga vodi Jasna Drobne, pa so skoraj uro potovali po vseh celinah sveta. Z besedami, da se bo prihodnje leto bralo vse od A do Ž, pa ostaja za zdaj skrivnostna avtorica projekta.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku