Brezplačno cepljenje proti gripi za starejše od 65 let

Barbara Bradač, 5.11.2019
Igor Napast

Starejšim ter osebam s povečanim tveganjem za težji potek bolezni in nastanek zapletov je letos prvič omogočeno brezplačno cepljenje proti gripi, vendar ne v ambulantah NIJZ, ampak le preko osebnih zdravnikov.

Letošnje cepljenje proti gripi že poteka, a prinaša nekaj novosti pri plačilu. "Lani sem plačal sedem evrov, letos pa kar 14 evrov. To me zelo čudi, saj se za nas starejše od 65 let cepljenje zelo priporoča," se je na Večer obrnil starejši bralec, ki se je včeraj cepil v mariborskem Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) v Prvomajski ulici.

Cepljenje proti gripi je samoplačniško in letos stane 14 evrov. So pa osebe s povečanim tveganjem za težji potek bolezni in nastanek zapletov zaradi gripe prvič upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi. V to skupino spadajo starejši od 65 let, kronični bolniki, osebe z izrazito povečano telesno težo in nosečnice. Njim stroške cepljenja v celoti krije Zavod za zdravstveno zavarovanje iz sredstev obveznega zdravstvenega zavarovanja, vendar to brezplačno cepljenje poteka le preko izbranih osebnih zdravnikov, ne pa tudi v ambulantah NIJZ.

image
Sašo Bizjak Cepljenje proti gripi: Za nekatere brezplačno, za druge 14 evrov

Najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti

V mariborski enoti NIJZ v Prvomajski so cepljenje proti sezonski gripi in pnevmokokni pljučnici začeli včeraj. "Cepljenje proti sezonski gripi je dokazano najbolj učinkovit ukrep za preprečevanje obolevnosti in zapletov, ki so lahko posledica gripe," so sporočili iz NIJZ. Cepljenje bodo izvajali od ponedeljka do petka med 8. in 12. uro, do 18. decembra pa tudi v popoldanskem času, in sicer vsak torek in sredo od 14.30 do 17. ure. Na cepljenje, ki se v ambulantah NIJZ izvaja le samoplačniško, se ni treba naročiti. "Osebe, ki so upravičene do brezplačnega cepljenja proti gripi, se sicer lahko cepijo v ambulantah NIJZ, vendar je v tem primeru cepljenje samoplačniško in stane 14 evrov," so pojasnili.

Letošnje cepivo proti sezonski gripi vsebuje štiri različne antigene virusov gripe, za katere znanstveniki pričakujejo, da bodo krožili v prihajajoči sezoni gripe. "Cepivo je mrtvo in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki," še sporočajo iz NIJZ.

Delež cepljenih še vedno majhen
Sezona gripe se v Sloveniji največkrat začne v drugi polovici decembra, največ zbolelih je proti koncu januarja in v prvi polovici februarja. Po cepljenju proti gripi se zaščita vzpostavi v dveh tednih. V večini zahodnoevropskih in skandinavskih držav se vsako leto proti gripi cepi več kot 50 odstotkov starejših oseb in oseb z večjim tveganjem za težji potek gripe, v Sloveniji se delež cepljenih sicer povečuje, a se je v sezoni 2018/19 proti gripi cepilo 4,5 odstotka prebivalstva.

Brezplačno cepljenje v posebni ambulanti

V Zdravstvenem domu dr. Adolfa Drolca Maribor bodo cepljenje proti gripi začeli v sredo. Za različna cepljenja imajo vse leto organizirano posebno ambulanto za cepljenje, ki deluje v Ulici talcev 5, v petem nadstropju. Delovni čas ambulante za cepljenje je vsako sredo med 15. in 20. uro, paciente sprejemajo do 19. ure. Za obisk v ambulanti pa se je treba predhodno naročiti.

"Cepivo je mrtvo in ne more povzročiti bolezni niti v blagi obliki"

Pacienti se za cepljenje lahko naročijo preko osebnega zdravnika ali pa sami pokličejo cepilno ambulanto (030 226 610) in povedo, da imajo v zdravstvenem domu izbranega osebnega zdravnika. "Kronični bolniki naj imajo s seboj na cepljenje kakšen izvid z napisano diagnozo," je razložil Aleksander Jus, pomočnik direktorja za zdravstveno nego v mariborskem zdravstvenem domu. V primeru večjega navala bodo uvedli za cepljenje dodatni termin, ki bo v četrtek dopoldne. Osebe, ki nimajo povečanega tveganja za težji potek bolezni, tudi v zdravstvenem domu za cepljenje proti gripi plačajo 14 evrov.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku