Čas je za pomladansko čiščenje: V urejenem domu je bivanje bolj prijetno

Sanja Verovnik, 9.5.2020
Profimedia

Zagotovo ste v minulih tednih, ki smo jih večinoma preživeli v stanovanjih in hišah, veliko čistili in pospravljali, morda tudi zbirali dotrajane in nepotrebne reči na kup. Od 14. aprila lahko marsikaj, kar je čakalo v garaži ali kleti, odpeljete v zbirni center in poskrbite, da bo vaš dom znova urejen in brez odvečne krame.

Dolge ure, preživete v lastnem domu, razkrijejo marsikaj. Tudi to, česa je v stanovanju preveč. Zbirni centri so ponovno odprli svoja vrata, kar je dobra novica za vse tiste, ki bi se v teh dneh radi znebili odvečne krame, ki se po navadi nabira v kleteh, garažah, na balkonih, ob hišah in na vrtovih. Večje kose pohištva in gospodinjske aparate lahko v center zapeljete sami, ali pa počakate na organiziran odvoz kosovnih odpadkov. Občanom je namreč na voljo enkrat na leto brezplačen odvoz kosovnih odpadkov do dveh kubičnih metrov. V mariborski Snagi pojasnijo, da takrat največkrat odpeljejo staro pohištvo – omare, kavče, vzmetnice. Druga velika skupina je odpadna električna in elektronska oprema – hladilniki, zamrzovalniki, mikrovalovne pečice … Na kupu, ki ga ustvari uporabnik, ko pripravlja kosovne odpadke za odvoz, se najde tudi sanitarna oprema, kot so ploščice, umivalniki in podobno. Zdaj je idealna priložnost, da zavihamo rokave in se lotimo temeljitega čiščenja. Časa za to imamo več kot dovolj.

Bistvena higiena rok 
Med čiščenjem doma poskrbite za dobro prezračenost prostorov in ne pozabite na lastno higieno. Navodil in nasvetov strokovnjakov v medijih in tudi na spletu ne manjka. Povzemimo najpomembnejše. Dobra higiena rok je eden najpreprostejših in za zdaj najučinkovitejših načinov, da preprečimo okužbo z različnimi virusi. Roke si je treba umiti s toplo vodo, zadostuje že uporaba običajnega mila, pojasni družinski zdravnik dr. Alexander Erben. ”Roke si z milom dobro drgnemo najmanj 30 sekund. Pri tem ne pozabimo umiti celotne roke. Pomembno je, da tudi milo dobro speremo z rok. Ko si roke temeljito umijemo, jih dobro posušimo s papirnatimi brisačkami ali sušilnikom rok. Umivanje rok omejuje širjenje različnih mikrobov, tako da se s tem lahko izognemo okužbi tudi z gripo in raznimi drugimi obolenji,” še pojasni Erben.

Bremena v škatli

Red se v domačem okolju ne vzpostavi sam po sebi ali tako, da s prstom kažemo na druge, prav tako ni nič kaj spodbudno, če se pospravljanja lotimo z ihto in jezo. Japonska strokovnjakinja za pospravljanje Marie Kondo v knjižni uspešnici Umetnost pospravljanja poudarja, da tudi ne pomaga, če reči pospravimo daleč od oči, na podstrešje ali v kakšno sobo z namenom, da jih bomo morda nekoč uporabili. Običajno je namreč tako, da ko škatle, napolnjene s stvarmi, za katere ne vemo, kam bi z njimi, postavimo v prazno sobo, jih nikoli več ne bomo odprli. Zato priporoča, da primemo v roke sleherni predmet in se lotimo pospravljanja po pravilnem vrstnem redu: najprej oblačila, nato knjige, pisno gradivo, naposled spominki. S tem, ko se odločimo, katere stvari zavreči, predelujemo svojo preteklost. "Če bi te stvari zatlačili v predal ali škatlo, bi vaša preteklost postala breme, ki bi vas oviralo in vam preprečevalo uživati življenje tukaj in zdaj," pojasnjuje Kondova. Zato svetuje, da najprej zmečemo proč stvari, ki jih ne potrebujemo.

image
Djd/dirtdevil.de

Naj ostane ali gre

Pri metanju stran se osredotočimo na to, kaj želimo obdržati, ne pa na to, česa se hočemo znebiti. To pomeni, da takrat, ko se lotimo pospravljanja, primemo v roke vsak predmet. Če gre za nekaj, kar redno uporabljamo in nam koristi, naj predmet ostane pri hiši. Tudi če nam predmet vzbuja veselje, ga obdržimo. Če ne, ga zavrzimo. Šele ko v škatle in vreče za smeti odvržemo vso navlako, začnemo pospravljati, kar je ostalo v prostoru. Naenkrat bomo ugotovili, da v takšnem prostoru lažje dihamo, da v njem najdemo mir in da na koncu z veseljem odpremo lično urejene predale in pogledamo na poličke, ki jih krasijo zgolj tiste drobne stvari, ki v nas prikličejo zadovoljstvo.

image
Shutterstock Enkrat na teden obrnite vzmetnice, operite posteljno perilo, vsak dan prezračite posteljnino, pregrinjala ali prešite odeje, očistite vzglavnike in jih za nekaj časa postavite na sonce.

Preobrazba garderobe

Pomladne dni lahko torej izkoristimo tudi za prevetritev garderobe. Iz omar odstranimo stara oblačila, ki jih nismo oblekli eno leto ali več. Kose oblačil lahko odnesemo v za to namenjene zabojnike ali pa jih, ko se stanje z virusom umiri, podarimo znancem ali komu, ki bi bil odvečne garderobe vesel. Tako bomo pridobili več prostora za morebiti nova oblačila.

Sistematično in celovito

Priporočljivo je, da se pospravljanja in čiščenja lotimo sistematično in si ga porazdelimo na več dni, še posebno, če bo zajemalo še garažo in klet. Nenapisano pravilo je, da začnemo v najvišjem nadstropju, če živimo v večnadstropni hiši. Skratka, od zgoraj navzdol naj bi potekala čistilna akcija. Enak nasvet velja o začetku brisanja prahu. V kotih se z omelom lotimo odstranjevanja pajčevin in brisanja prahu, šele po tem sledita sesanje in pomivanje tal. Vsaj dvakrat na leto naj bi se lotili čiščenja okenskih šip, okvirjev in okenskih polic. Pogled skozi okna bo potem še lepši. Temeljito očistimo kuhinjske elemente, kjer se še posebno rade zadržujejo bakterije, ter obrišimo prah z vseh omar in notranjih poličk. Natančno preverimo rok uporabe živil in tiste s potekom roka trajanja zavrzimo. V kuhinji "obdelamo" še večje elemente, kot so kuhalna plošča, hladilnik, pečica in napa. Kopalnici posvetimo še posebno veliko pozornost, saj gre za prostor, kjer se nabere največ nečistoč, hkrati pa je to prostor, ki ima v tem času še pomembnejšo vlogo, saj si v njej čim pogosteje umijemo roke in poskrbimo za higieno celega telesa. Hkrati s tem očistimo in dezinfeciramo umivalnik, stranišče, bide, kopalno kad ali pršno kabino. Prav tako ne bo odveč odstranitev umazanije s fug in vodnega kamna na keramičnih ploščicah.

image
Igor Napast V večstanovanjskih stavbah odvoze kosovnih odpadkov naročajo upravniki, ki obvestijo etažne lastnike o dogovorjenem datumu odvoza. Individualna gospodinjstva pa pa lahko odvoz naročijo sama po telefonu.

Kdaj zamenjati ležišče

Ker lahko postanejo postelje pravo leglo pršic in drugih onesnaževal, saj imamo s posteljo več stika kot z večino drugega pohištva v stanovanju, je treba ležišče redno vzdrževati, navodila za to določi proizvajalec. Poskrbeti moramo, da je ne glede na sestavo dobro zračeno, to pomeni, da ima primerno letveno podlago, ki omogoča kroženje zraka, in ni izpostavljeno neposredno sončnim žarkom. Dobrodošlo je občasno čiščenje s sesalnikom za prah, da se odstranijo prašni delci, ki se naberejo na površini in v notranjosti. Ležišča, ki imajo snemljivo prevleko ali nadvložek, je priporočljivo vsaj enkrat v njihovi življenjski dobi osvežiti s pranjem ali kemičnim čiščenjem. Običajno je priloženo navodilo, ali je mogoče pranje v pralnem stroju ali le kemično čiščenje.

Večina pa se slej ali prej sooči z vprašanjem, kdaj zamenjati ležišče. Takrat, ko ne daje več potrebne opore telesu, ko se pojavi neprijeten vonj, ki ga ne moremo odstraniti, ali opazimo preperelost tekstilnih materialov.

image
Shuterstock Ko se lotimo pospravljanja, primemo v roke vsak predmet in vsak kos oblačila. Pri metanju stran se osredotočimo na to, kaj želimo obdržati, ne pa na to, česa se hočemo znebiti.

Pred tem moramo preveriti, ali je posteljno dno še vedno ravno oziroma ali prožne letve še zagotavljajo primerno podporo hrbtenici. To ugotovimo s preprostim testom: ležemo najprej na posteljno dno in ločeno na tleh še na ležišče. Če se eno ali drugo pod našo težo preveč usloči, bo treba kupiti novo.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku