Čas za slikanje našel v pokoju

Anita Kirbiš, 21.1.2019
Anita Kirbiš

Ustvarjanje me bogati, zapolnjuje vsakdan, pravi ljubiteljski slikar Vincenc Holc, ki se v Domu Danice Vogrinec Maribor predstavlja s pregledno razstavo svojih del. Ob otvoritvi so pripravili dobro obiskan dogodek.

V okviru rednih domskih prireditev, ki so glasbeno, likovno ali kulturno obarvane, je v Domu Danice Vogrinec na Pobrežju ljubiteljski slikar Vincenc Holc, predsednik Likovne skupine Lise pri KD Studenci Maribor, pred nekaj dnevi na ogled postavil svoja likovna dela. Pregledna likovna razstava nosi naslov Akril in enkavstika. Uradno jo je odprla vidno presenečena nad ustvarjalnostjo svojega nekdanjega sodelavca, pomočnica direktorja Doma Maja Kovačič in mu čestitala.

image
Anita Kirbiš Slikar Vincenc Holc in pomočnica direktorja Maja Kovačič (levo) med varovanci.

Na odprtju razstave v jedilnici, ki je hkrati razstavni, pa tudi družabni prostor doma, ki daje domicil več kot 600 varovancem, so nastopile članice Ženskega pevskega zbora DU Malečnik pod pedagoškim vodstvom Franje Senčič. Dogodek je povezovala Jasmina Selan, hči avtorja. Razstava bo na ogled še do konca februarja.

Rojen leta 1951 na Stari Gori je Holc v Prlekiji preživel svoje zgodnje otroštvo, potem ga je pot vodila na šolanje v Maribor. Po zaključku srednje šole in nato študija strojništva si je tu našel delo, ustvaril dom in družino ter pred sedmimi leti dočakal
image
Anita Kirbiš

"Z likovnim upodabljanjem sem se intenzivno začel ukvarjati šele pred dvema letoma, a že kot osnovnošolec sem ob zapiskih naših pesnikov in pisateljev s svinčnikom risal njihove portrete. Tudi med služenjem vojaškega roka sem večkrat vzel svinčnik v roke. In ko sem plaval na oblakih ljubezni, sem risal svojo muzo. Tudi pisma - tista klasična, ki jih danes skorajda ne pošiljamo več, sem krasil s svojimi risbami. Čas je hitro tekel, dokazovati se je bilo treba na drugih področjih, kot sta služba in družina, za likovno ustvarjanje pa je časa zmanjkalo," je razložil Holc. Tako se je šele zdaj, ko uživa zasluženo upokojitev, na Studencih, kjer živi, vključil v kulturno društvo ter jeseni 2016 postal član likovne sekcije Lise.

"Likovno ustvarjanje v skupinici zanesenjakov, ljubiteljskih slikark in slikarjev mi je v veliko veselje in me spodbuja, da se tudi sam preizkusim. Doslej sem sodeloval na šestih skupinskih razstavah, in sicer v razstavišču Karantena z motivi Maribora in na skupinski razstavi enkavstike v Knjižnici Nova vas ter v Domu pod gorco, v razstavišču Studenček, z motivi Obrazi. Ob minulem božiču sem sodeloval na skupinski razstavi slik in jaslic v samostanski kleti pri Sveti Trojici. V prihodnje želim nadaljevati ustvarjanje, saj me to veseli, izpolnjuje in bogati moj vsakdan," je še povedal o svojem ustvarjanju.

Tokratno razstavo, ki je tudi njegova prva pregledna, v Domu Danice Vogrinec je predstavila njegova mentorica, likovna pedagoginja Jelisaveta Jelka Leskovar, ki pravi, da je v njem veliko umetniške žilice: "Njegov začetek je bil zahteven, saj je začel upodabljati portrete. A ko so mu ti uspeli, je njegovo veselje do slikanja naraščalo. Še bolj ga je navdušila enkavstika, saj je v tej tehniki naredil serijo zanimivih slik. Nekaj del je nastalo tudi v mešani tehniki (pero in akvarel). Preizkusil se je tudi v fantazijskem slikanju, dela se odlikujejo v harmoniji, kompoziciji in barvnem ravnotežju." Holc je nedavno, potem ko je dolgoletna predsednica Ana Marija Pušnik zaradi številnih drugih obveznosti v društvu odstopila, prevzel vodenje skupine Lise. V sodelovanju z mentorico je tako lani organiziral mednarodno likovno kolonijo v Jeruzalemu. Tudi sam je tam ustvarjal v akrilni tehniki in ustvaril njegovo najboljše delo Jeruzalemske gorice, dodaja, Leskovarjeva.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku