"Če imajo kaj "ibržnega", bi bil zadovoljen"

Tomaž Ranc, 8.4.2020
Tomaž Ranc

Bili smo med prevaljskimi prostovoljci, ki so ljudem v stiski dostavljali predvelikonočne pakete s priboljškom, dostavljajo jim tudi kosila in šivajo maske.

Številni prostovoljci, tudi prevaljski, so aktivni že od začetka epidemije. Tistim, ki najbolj potrebujejo pomoč, dostavljajo kosila, na dan našega obiska pa je deveterica prostovoljcev s svojimi vozili prevažala predpraznične pakete, v katerih sta bila poleg osnovnih prehranskih artiklov, mleka, olja, testenin, riža, moke in podobnega, kot priboljšek tudi paket jajc in piščančja salama.

image
Tomaž Ranc Prostovoljec Tin Küzma je zjutraj dostavljal paket s hrano, čez dan bo kosila: ”Ljudje so hvaležni. Neka gospa se mi je deset minut zahvaljevala po telefonu.”

"Gospa se mi je zahvaljevala deset minut"

Ker nisem smel prisesti k prostovoljcem v njihov avto, sem jim na vožnjah preprosto sledil s svojim. Da, tudi novinarji opravljamo delo, bomo že razložili policistom. V naselje Perzonali sta zavila dva, David Kavtičnik, sicer gostinec, in Tin Küzma, športni pedagog. "Paket sem odnesel, odložil pred vrati in poklical naslovnika, da ga pošiljka čaka. To je moj sistem. Včasih še fotografiram. Ljudje so zelo hvaležni, gospa se mi je zdaj po telefonu zahvaljevala deset minut, a jaz moram naprej. Sredi dneva bova z Juretom Zalarjem peljala še kosila.

image
Tomaž Ranc David Kavtičnik: ”Ljudje so presenečeni.” 

Rosvita Godec iz gostilne Sonjak Krištan na Fari od ponedeljka do petka dnevno skuha dvanajst kosil, javila se je sama," je razlagal Küzma, ki je aktiven vse dni. Kavtičnik, sicer tudi občinski svetnik, nese paket v sosednji blok: "Pozvonim, oddam in odidem, zaščiten sem z rokavicami in masko. Presenečeni so in hvaležni." Vsak njun korak, z varne razdalje, v neposredni bližini tovarne Lek, budno spremlja krajan. "Vam pa ne pripada?" se zaderem na daljavo. "Ne vem, če imajo kaj 'ibržnega' (dodatnega, odveč), bi tudi bil zadovoljen," se odzove.

Da, marsikdo v teh dneh še bolj potrebuje pomoč kot sicer. Seznam prejemnikov paketov so naredili na Karitasu, za prejemnike kosila pa so se na občini posvetovali s Karitasom, Rdečim križem, Centrom za socialno delo in Osnovno šolo Franja Goloba.

V bazi na Fari je živahno

Po prvem krogu se vračamo v bazo, na sedež skladišča Karitas na Fari. V središču Prevalj je dopoldne promet kar živahen, vidimo upokojence s košarami in kakšno mamico z otrokom. Veliko jih nosi maske, čeprav te zunaj niso zapovedane. Tržnica je odprta in na videz dobro založena z zelenjavo in sadjem, gneče ni, škoda le, da ni kakšnega ponudnika več. V soboto sta bila dva, vendar ponudnika zelenjave ni bilo, bila pa je ponudba s kmetij. V okolici jih je veliko, ki imajo izvrsten kruh, mlečne izdelke ... Zdaj imajo priložnost za vzpostavitev verige.

image
Tomaž Ranc Metod Tasič: ”Imel sem čas in sem se javil.”

Vozila s prostovoljci se kar hitro vračajo s prvega kroga po kraju. Ko parkiram, kljub maskam med njimi opazim nekaj znanih obrazov. Med njimi je frizer Metod Tasič, živeč na Šentanelu. Kljub času koronavirusa je njegova prva beseda po stiku z očmi - nogometna. "A zdaj pa ne bomo 'nič špilali fuzbala'?" se pozabavava kot nogometna rekreativca. "Včeraj smo, z maskami, kje si pa bil," mu vrnem, seveda s šalo, kajti nogomet zdaj - odpade. "Pomagaš?" "Ja, čas imam doma, pa sem se javil. Zanimivo je. Peljal sem tudi enemu dementnemu gospodu, ampak sva se zmenila na koncu," poroča s terena. Med prostovoljci je tudi Anej Štrucl iz Jamnice, eden od motorjev gorskega kolesarjenja na Koroškem (lani je sodeloval tudi v Večerovi javni debati o razmahu turizma Koroške), ki pakete prevaža kar s kombijem, ki je sicer namenjen gorskim kolesom. "Vesel sem, da je Holmec spet odprt, to, da so ga sploh zaprli, je čisto mimo. Kolega z one strani me je klical, če mu lahko nekaj nabavim. Tudi oni nas potrebujejo," pravi na drugo temo.

image
Tomaž Ranc Ivona Matkovič nalaga paket Karitasa. 

Prepoznamo tudi naslednjega prostovoljca, občinskega svetnika Aleksandra Rističa: "Pakete znosim v najvišje, četrto nadstropja bloka, ko ugotovim, da je napačen naslov." Tudi to se zgodi, a le, da živila na koncu najdejo pravega naslovnika, tudi če je treba iti dvakrat. S kombijem, tako kot Štrucl, pa je pripeljal tudi Matjaž Kamnik, sicer prevoznik iz podjetja Kamot: "A lahko jaz takoj peljem?" je prosil med nalaganjem, "sredi dneva moram biti že na Šentilju." Tudi njega založijo. Kot tudi prostovoljko voznico, Ivono Matkovič, ki sicer dela kot natakarica: "Če bi vedela, da boste slikali, bi pa avto prej 'spucala'," se je pošalila.

To jutro 110 paketov, šivajo tudi maske

Pakete so že prej pripravili prostovoljci Karitasa (prispeli so iz skladišča Karitasa iz Maribora, del je kupila občina), tako da delo teče kot po maslu. "Sto deset paketov je šlo danes. Zlagali smo jih že v soboto, bilo nas je pet in kar pet ur smo zlagali," je povedala Terezija Vivod, vodja Župnijske karitas.

Zakaj bi sedeli doma, če lahko pomagamo

Na varni razdalji pa nam referira še podžupan Boštjan Gorenšek, tokrat iz varnosti brez stiska roke: "Danes nas vozi devet. Na celotnem seznamu prostovoljcev, ki bi želeli pomagati, pa imamo že 59 ljudi. V Družbenem domu šivajo tudi pralne maske. V treh dneh smo jih naredili 1447, danes smo dobili material, da začnejo šivati naslednjih tisoč. Z 20 prostovoljci smo jih v soboto razdelili po gospodinjstvih, v četrtek jih prejmejo še preostali," je povedal Gorenšek. In nam posredoval še sporočilo hvaležnosti enega od prejemnikov hrane, ki jih v teh časih tudi humor ni zapustil, kar je vsekakor dobro: "Hvala občini in vsem, ki imate v teh dneh odprte dlani. Res hvala. Se bi kar navadil tega, samo ne vem, kaj bi moji kilogramčki rekli na to ..." Zjutraj pa smo "v bazi" ujeli tudi župana Matica Tasiča, ki si želi, da bi se življenje čim prej vrnilo v stare tirnice.

image
Tomaž Ranc Podžupan Boštjan Gorenšek, prostovoljka Ivona Matkovič in vodja Karitasa Terezija Vivod v akciji
image
Tomaž Ranc Nalaganje paketov v kombi
image
Tomaž Ranc Na Prevaljah so zašili že 1447 pralnih mask in jih razdelili po gospodnjstvih, 1000 jih bodo v prihodnjih dneh.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku