Dan boja proti raku

STA, P.K., 4.2.2019
Europa Donna

Obolevnost za rakom v Sloveniji narašča, vsako leto na novo zboli 14.000 ljudi. S starimi tolarskimi bankovci lahko podprete program ROZA, ki bolnicam in njihovim svojcem nudi psihosocialno pomoč ob soočanju z diagnozo rak.

V začetku januarja so v Europi Donni začeli z akcijo Napolni nas z upanjem, stari tolarji za nove začetke, s katero zbirajo bankovce sloveskih tolarjev, ki so ostali pozabljeni po domovih Slovencev. S sredstvi, ki jih bodo zbrali v času akcije, od 10. januarja do 1. marca 2019, bodo nadgrajevali aktivnosti psihosocialne podpore v okviru programa ROZA.

Po podatkih Banke Slovenije je bilo namreč konec lanskega novembra v obtoku še dobrih 62 milijonov kosov tolarskih bankovcev in bonov v vrednosti 7,71 milijarde tolarjev oz. 32,18 milijonov evrov. Poleg zbiranja sredstev z akcijo ozaveščajo tudi o pomenu psihosocialne podpore bolnicam in bližnjim ob soočanju z boleznijo in razbijati tabuje, da bo lažje spregovoriti o stiskah, s katerimi se soočamo in tudi poiskati strokovno pomoč, kadar je to potrebno.

Kako lahko podprete akcijo Europe Donne
Pobrskajte po predalih, podstrešjih in starih oblačilih, če imate še kje kakšne pozabljene tolarske bankovce.
Več o akciji si lahko preberete na tej povezavi.
image
Europa Donna Častna predsednica Mojca Senčar je predsednici predsednici Slovenskega združenja za boj proti raku dojk Tanji Španić prinesla tolarske bankovce.

Rakave bolezni so v svetu kljub velikemu medicinskemu napredku še vedno zelo razširjene. Po svetu zaradi raka vsako leto umre 9,6 milijona ljudi. "Tveganje, da zbolimo za rakom, je mogoče zmanjšati vsaj za tretjino, in sicer z izbiro zdravega načina življenja, opustitvijo kajenja in prekomernega uživanja alkohola, z redno telesno dejavnostjo, vzdrževanjem primerne telesne teže in obvladovanjem stresa ter z udeleževanjem v presejalnih preventivnih programih, kot so DORA, Zora, Svit in cepljenje proti virusu HPV," meni Ana Istenič, predsednica Sekcije medicinskih sester in zdravstvenih tehnikov v onkologiji pri Zbornici – Zvezi.

Pojavnost vseh bolezni raka se tako v Evropi kot tudi v Sloveniji postopno povečuje in se je v zadnjih dveh desetletjih skoraj podvojila, sporočajo iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), ki z Onkološkim inštitutom Ljubljana sodeluje pri dveh evropskih projektih, ki naslavljata obvladovanje raka in sta osredotočena na implementacijo trajnostnih ukrepov, ki prinašajo pozitivno spremembo za vse državljane in še posebej za vse onkološke bolnike.

Z zdravim življenjski slog proti pojavu bolezni

Kampanja ob letošnjem svetovnem dnevu boja proti raku, ki ga obeležujemo 4. februarja, poziva tako institucije kot tudi posameznike, naj po svojih močeh prispevajo k zmanjšanju dejavnikov tveganja za rakave bolezni. Na NIJZ se kampanji pridružujejo z opozorilom o pomenu zdravega življenjskega sloga, ki pomembno zmanjšanja tveganje za nastanek raka.

Pomen osebne moči, ki jo ima vsak posameznik pri preprečavanju bolezni oziroma zmanjšanju obolevnosti za rakom, je tudi osrednja tema triletne kampanje, ki jo je letos začela Mednarodna zveza za boj proti raku in bo potekala do konca leta 2021 pod sloganom Sem in bom (I Am and I Will). S temi besedami ljudem želijo sporočiti, da vsak lahko sprejme ukrep, s katerim bo v svojem življenju zmanjšal tveganje za nastanek raka.

Po podatkih Onkološkega inštituta Ljubljana največ prebivalcev Slovenije zboli in umre za raki, ki so predvsem posledica slabega življenjskega sloga, denimo kajenja, prekomernega uživanja alkohola, prekomernega hranjenja in debelosti, premalo gibanja, itd. Zaradi svojega življenjskega sloga za rakom pogosteje zbolevajo in umirajo moški kot ženske.

Moški v večji meri uživajo alkohol kot ženske, med njimi je več debelih in prekomerno hranjenih, prav tako je med njimi še vedno več kadilcev, poleg tega pa so slabše odzivni v različnih preventivnih oziroma presejalnih programih. Zdravljenje večine rakov je pa uspešnejše, če so odkriti na začetni stopnji razvoja.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku