Danes v Sloveniji letošnji najtoplejši dan

STA, DR, P.K., 14.1.2019
Sašo Bizjak

Vremenoslovci opozarjajo tudi na tanjšanje ledenih površin, odjuga bo praviloma trajala do petka.

Po podatkih Agencije RS za okolje (Arso) je danes najtoplejši letošnji dan, temperature marsikje presegajo 10 stopinj Celzija. Po podatkih Arsa, ki so jih objavili na twitterju, je bilo danes ob 12. uri v Črnomlju 13 stopinj Celzija, v Novi Gorici so jih namerili 12, v Kranju 11, v Kočevju, Ljubljani, Portorožu in Celju 10. 

image
Sašo Bizjak

Na twitterju so ob tem opozorili tudi na tanjšanje ledenih površin. Kot je pojasnil hidrolog Janez Polajnar, to predvidevajo glede na toplo vreme, ki ga imamo že drugi dan, odjuga pa bo predvidoma trajala do petka.

Po njegovih navedbah na rekah in večjih jezerih, kjer imajo vodomerne postaje, ledu še ni. So pa zaledenele nekatere plitvejše stoječe vode in denimo tudi Cerkniško jezero, na katerem so se v preteklih dneh ljudje že drsali. Polajnar ni želel soditi o varnosti drsanja na tem jezeru v preteklih in prihodnjih dneh. Opozoril pa je, da se bo glede na temperature ledena površina tanjšala. Kako hitro se bo tanjšala, je po Polajnarjevih navedbah odvisno tudi od nočnih temperatur. Ker bodo v teh dneh temperature ponoči okoli nič stopinj Celzija, ponekod v višjih legah tudi pod ničlo, tanjšanje ledenih površin morda ne bo tako hitro. Če bi bila pa tudi ponoči temperatura krepko nad ničlo, se pa lahko ledena skorja tanjša hitro in v nekaj dneh postane nenosilna. To je odvisno tudi od tega, kako debela je bila. Glede na to, da doslej ni bilo dolgotrajnega izrednega mraza, tudi površine niso tako trdo zaledenele, je pojasnil.

Zvečer in ponoči možne plohe

Vremenoslovci napovedujejo, da bo danes in jutri večinoma sončno in ponekod vetrovno. Že zvečer in ponoči bodo predvsem na severu prehodno možne kratkotrajne plohe. V torek bodo najnižje jutranje temperature od - 6 do 1 stopinje Celzija, v zatišnih legah do - 8, najvišje dnevne temperature pa bodo od 4 do 8, na Primorskem do 10 stopinj Celzija.

Kakšno vreme napovedujejo vremenoslovci za prihodnje dni?

V sredo bo čez dan na Primorskem oblačnost naraščala, drugje bo še dokaj jasno. Pihal bo jugozahodni veter. V četrtek bo pretežno oblačno, na vzhodu bo povečini suho, drugod bo občasno deževalo.

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku