Delavcem Gorenja pogodb ne bodo podaljšali

Rozmari Petek, 25.1.2020
Andrej Petelinšek

Konec meseca bo v Gorenju spet 190 zaposlenih manj, 47 pa se jih bo upokojilo ali doma čakalo na upokojitev. Kje se bo to končalo, se sprašujejo v sindikatu.

Zmanjševanju števila zaposlenih v velenjskem Gorenju ni videti konca. S koncem januarja pogodb za določen čas ne bodo podaljšali 190 zaposlenim, 47 pa se jih bo upokojilo ali doma čakalo, da dosežejo pogoje za upokojitev. To sicer ni nova praksa; podobno tudi lani 300 delavcem niso podaljšali pogodb. Razlog? Prilagajanje proizvodnje letni dinamiki prodaje in naročil, sporočajo iz uprave Gorenja. S prihodom novega lastnika, družbe Hisense, v Gorenju namreč ne delajo več aparatov na zalogo, kot je to bilo v navadi leta poprej. Zato so že lani jeseni znova potrebovali 180 ljudi za delo v proizvodnji.

S tem tako zmanjšujejo ne le število indirektnih delovnih mest, kot pravijo delovnim mestom, ki spremljajo proizvodnjo in za katera so ravno v tem tednu sporočili, da jih je 176 preveč, temveč tudi mesta v proizvodnji, kar prvega sindikalista Žana Zebo skrbi. "Lani, ko podobno 300 zaposlenim niso podaljšali pogodbe, so obljubili, da je to bilo zadnjič. Obenem so napovedali, da bomo letos naredili 2,3 milijona aparatov, kar pomeni 9800 na dan, že februarja pa naj bi jih naredili le še 8200 na dan. Torej bomo zaostajali za planom. Če jih želimo narediti več, bomo znova potrebovali ljudi," razmišlja Zeba in ob tem sešteva zaposlene, od katerih se bodo že v prvem polletju poslovili.

Z nepodaljšanjem pogodb ter upokojitvami bo število zaposlenih februarja v Gorenju nižje za 237 ljudi. Do srede aprila bodo ukinili še 176 delovnih mest v Velenju (lani 270), varna delovna mesta niso niti v novi družbi Hisense Gorenje Europe s sedežem v Ljubljani. Da bo tudi v tej novi družbi, v katero so prenesli 880 režijskih delavcev, prišlo do odpuščanj, so v upravi družbe že napovedali, a dodali, da konkretnih številk še nimajo, jih bodo pa imeli v kratkem. Neuradno je slišati, da naj bi tam število zaposlenih zmanjšali za 200 do 300. Ob tem nekateri zaposleni sami dajejo odpovedi, ker se ne želijo dnevno voziti v službo v Ljubljano. Nekateri, denimo varnostniki, ki so bili prej zaposleni znotraj Gorenja, pa so morali presedlati k novemu delodajalcu, podjetju Sintal. "Počasi se približujemo številki tisoč. Toliko delovnih mest manj je ogromno, pa vendar je žal videti, da nikogar v državi to ne skrbi," opominja Zeba.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku