Dolomiti, čudovito lepi

Milan Pavliha, 27.9.2018
Martin Benedik

Leto nazaj mi je hrbtenica »odsvetovala«, milo rečeno, vsakoletne tedenske Dolomite, letos sem ponovno doživel vso lepoto, mogočnost in privlačnost Dolomitov. Dolomiti nudijo seniorjem v neokrnjeni naravi široko paleto možnosti: od jezerskih in panoramskih sprehodov do zahtevnih pohodov proti tritisočakom.

S prijateljem sva prejšnji teden občudovala panoramo gorskih vrhov naokoli in travnata pobočja, ki segajo zelo visoko. Ubirala sva manj zahtevne panoramske - razgledne poti in hoje nisva doživljala kot šport, temveč kot nekaj mnogo lepšega in izpolnjujočega.

image
Martin Benedik

Iz Welschenofna sva se vsak dan odpravljala na ture. Prvega dne sva po panoramski razgledni poti na višini 2.300 m do koče Pavline in nazaj porabila 4 in pol ure.

image
Martin Benedik

Drugi dan sva se odpeljala v Obereggen, s sedežnico na Oberholz ter po panoramski učni poti Feudo. Na povratku sva obiskala še »kralja Dolomitov« Karersko jezero, ki po jezerski barvi spominja na našo bistro Sočo. Pozno popoldne nas je med večerjo obiskala prava toča; bližnji potok je podivjal. Pred mnogimi leti, leta 1966, je menda poplavil mnogo hiš v bližini. Ko je ujma prenehala se je osvežilo. Hladna zvezdnata noč je napovedovala lepo vreme.

image
Martin Benedik
image
Martin Benedik

Naslednjega dne je pot vodila čez prelaz Lavaze v Pompeago, odtod s sedežnico na Agnelo in po planinski poti na vrh Doss Branchi (2.274 m). Tu sva imela čudovit razgled na smučišče Zanggen, Weisshorn (na katerem sva že bila pred leti), Schwarzhorn in na skupino Latemar, ki sva jo »pohodila« pred štirimi leti. Presenetila naju je (hvala bogu v planinski koči) nenadna popoldanska nevihta, ki bi skoraj odnesla šotor planinske koče. Gondola je za slabo uro obmirovala.

image
Martin Benedik

V petek sva se zaradi neugodne vremenske napovedi s kabinsko žičnico odpeljala na Fromer Alm, nato pohodniško do prelaza Nigger Pass (1690 m), do planine Joch Alm in pod planino Hagen Alm po strmi poti, včasih spremenjeni v deroč potok do doma (Welschenofna). Popoldne sva naredila še eno turo in je bila celodnevna bera hoje dobrih šest ur!

image
Martin Benedik

V soboto sva se odpeljala proti Zajzerskim Alpam. Iz kraja Seis am Schlern (Alpi di Siusi), z gondolo do Compatsch ter pohodno do vrha Puflatsch (2.174 m). Sprehod na Puflatsch nama je koristil, pretegnila sva noge in še na povratku

domov doživela tišino dolomitskih vršacev, tišino, ki je ne slišijo vsi. Še šest ur vožnje preko Val Gardene, Colfosca, Corvare, Lienza...sva porabila do Ljubljane.

image
Martin Benedik
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku