Dom Danice Vogrinec Maribor: Vzor skrbi, pomoči in asistence starejšim

Barbara Bradač, 13.12.2019
Igor Napast

Ob 65-letnici organiziranega varstva starejših v Mariboru je Dom Danice Vogrinec Maribor prejel zahvalo predsednika republike Boruta Pahorja.

Čarobno, s prižganimi baklami je taborska enota Doma Danice Vogrinec Maribor pričakala svoj jubilejni 30. rojstni dan. Prav posebno priznanje jim je s svojo prisotnostjo izkazal slavnostni govornik, predsednik republike Borut Pahor, ki je sicer tudi častni pokrovitelj Daničine štafete in povezan s stanovalko doma na Taboru Ani Belina, ki zbira medijske objave o predsedniku v časopisju, jih uredi v zvezek in vsako leto pošlje predsedniku. ​

image
Barbara Bradač Mariborski Dom Danice Vogrinec je slovesno zaznamoval 30-letnico delovne enote Tabor in 65-letnico organiziranega varstva starejših v Mariboru.

Trideset let doma Tabor

Zlatka Sel, ki je v domu na Taboru zaposlena že od njegove ustanovitve, je prisotne na slavnostni prireditvi spomnila, da največji dom za starejše v Sloveniji nosi ime po socialni in družbenopolitični delavki Danici Vogrinec, ki je v letih po drugi svetovni vojni kot družbena delavka in poslanka republiško skupščino prepričala o gradnji in pomenu domov za starejše. V drugi polovici 20. stoletja se je 106 stanovalcev vselilo v Dvorec Viltuš pod okriljem Doma Danice Vogrinec. Leta 1974 so na Pobrežju zgradili prvo izmed treh enot doma, ki so ga poimenovali Dom upokojencev Danice Vogrinec Maribor.

"Delamo stvari, ki so kdaj težke, se zdijo nemogoče, pa vendarle jih z izjemno voljo v naši Danici zmoremo"

​Življenjske razmere v Viltušu so se za oskrbovance in zaposlene kljub rednemu vzdrževanju močno slabšale, zato so se leta 1989 lotili gradnje še četrte enote na Taboru, tja preselili večino stanovalcev, enoto v Viltušu pa dokončno opustili. Stanovalka Matilda Vernik je v 105. letu ena izmed tistih stanovalk, ki je prebivala že v dvorcu Viltuš in je še danes stanovalka v enoti Tabor.

image
Barbara Bradač Marko Slavič, Borut Pahor in Ani Belina, stanovalka doma na Taboru, ki zbira medijske objave o predsedniku države.

Z izjemnimi zaposlenimi je mogoče vse

V Domu Danice Vogrinec Maribor so zaznamovali tudi 65 let organiziranega varstva starejših v Mariboru. Dom je v Evropi prepoznan kot primer odlične in inovativne prakse na področju skrbi za starejše, za kar je lani prejel nagrado Evropske mreže za staranje in postal najboljši dom za starejše v Evropi. "Pripeljati zgodbo skupaj z zaposlenimi tako daleč ni mačji kašelj. Delamo stvari, ki so kdaj težke, se zdijo nemogoče, pa vendarle jih z izjemno voljo v naši Danici zmoremo," se je zahvalil zaposlenim direktor doma Marko Slavič, ki je pred nekaj leti iz rok predsednika države Boruta Pahorja prejel jabolko navdiha, tokrat pa mu je podelil zahvalo, posebno priznanje predsednika republike Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je po njegovih besedah vzor skrbi, pomoči in asistence starejšim.

image
Igor Napast Marko Slavič in Borut Pahor

"Za 65 let edinstvenega delovanja na področju spodbujanja aktivnega preživljanja jeseni življenja," je dejal Pahor, ki se zaveda, da je država zanemarila področje institucionalne skrbi za dolgoživo družbo, zato bo eden od prvih posvetov v naslednjem letu, ki jih bo sklical, namenjen tem izzivom.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku