Domača lekarna: Angelika okrepi vranico, lajša bolezni prebavil

Patricija Šenekar, 13.5.2020
Profimedia

Angeliko uporabljamo proti napenjanju, za povečanje teka, uspešna je pri vnetju želodčne sluznice in vnetjih črevesja. Pospešuje dejavnost ledvic, tudi izkašljevanje ob boleznih pljuč in grla. Okrepi vranico, ki je pri ženskah izčrpana zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij.

Angelika ali gozdni koren je pripadnica velike družine kobulnic in vsebuje veliko snovi, ki delujejo kot zaviralci kalcijevih kanalčkov, ki so pomembna vrsta zdravil za krvni tlak. In nekaj teh pomembnih blokatorjev zaužijemo z angelikinimi sorodniki, kot so korenje, peteršilj, janež, koper, zelena, pastinak. Pomembno je, da uživamo veliko rastlinske hrane, tudi kobulnic, saj na ta način zmanjšujemo možnosti nekaterih srčnih obolenj (angine pektoris, aritmije, kapi).

To staro, zelo aromatično kobulnico so stari narodi zelo cenili kot zdravilo za vse bolezni. Njeno latinsko ime (Angelica archan-gelica) povezujejo z dejstvom, da cveti okoli mihelovega, praznika nadangela Mihaela, zaščitnika, ki naj bi razodel ljudem njeno varovalno moč pred zlimi silami. Rada ima vlago, zato najbolje uspeva ob vlažnih rečnih bregovih, močvirnatih travnikih, ob robovih gozdov na senčnih predelih. Je dvoletnica, ki se sama zaseje. Njeno seme pa zelo hitro izgublja kaljivost. Zacveti v drugem letu, a če ji cvetove odstranjujemo, lahko podaljšamo njeno življenjsko dobo še za kakšno leto.

Rjava korenina zelo prijetno diši

Njene velike in lepe kobule lahko posušimo in jih uporabimo kot dekoracijo v šopkih ali potpurijih.

Cvetna stebla so visoka tudi dva metra in več. So votla, vzdolžno brazdasta in z modrikastim poprhom. Listi so pernati, spodaj veliki, po steblu manjši, s spodnje strani nežno modrikasti, sicer zeleni. Rjava korenina zelo prijetno diši in je sprva sladkastega okusa, nato pa ostrega in grenkega. Korenino izkopavamo pozno jeseni ali zelo zgodaj spomladi, po prvem letu, vendar je treba označiti, kje se nahaja. Dolgo ohrani aromo.

Angelikina mlada sveža stebla lahko kandiramo.

Tudi listi se lahko uporabijo za čaje (zdravljenje prehladov in vetrov) ali kot kuhinjsko začimbo v kompotih ali majoneznih omakah. Naberemo jih pred cvetenjem, dodajamo jih lahko tudi kopelim za sproščanje. Plodove nabiramo jeseni in jih dobro posušimo. Eterična olja v listih in plodovih so zelo fina.

Pomembne zdravilne učinkovine v angeliki, predvsem v korenini, pa so smole, grenčine, organske kisline, eterična olja.

Angeliko uporabljamo kot dodatek pri boleznih prebavil, največ proti napenjanju, za povečanje teka, uspešna je pri želodčnem katarju oz. vnetju želodčne sluznice, vnetjih črevesja, pri napetem trebuhu, pospešuje dejavnost ledvic. Pospešuje tudi izkašljevanje ob boleznih pljuč in grla. Pater Ašič piše, da pomir-ja migreno in živce, preprečuje pretirano znojenje in preganja vrtoglavico.

image
Profimedia Okrepi vranico, ki je pri ženskah izčrpana zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij.

Blagodejni učinki pri ženskih težavah

Po TKM je najbolj znana kot zelišče, ki je bilo med starodavnimi zdravilci najbolj cenjeno zaradi svojih izrednih učinkov pri zdravljenju ženskih reproduktivnih težav. Njena narava je sladka, trpka, grenka in topla. Vpliva na meridiane srca jeter in vranice. Sodobne raziskave so pokazale, da je korenina bogata s fitoestrogenom - skupino rastlinskih učinkovin, ki delujejo enako kot estrogen. Kot adaptogena rastlina deluje v obe smeri, in sicer zadrži izločanje estrogena, če ga je preveč, ali pa spodbudi njegovo izločanje, kadar ga je premalo. Taoistične mojstrice iz rodu Belih tigric jo redno uživajo, da si zagotovijo pomlajevanje, hormonsko ravnovesje in lepoto.

Okrepi vranico, ki je pri ženskah izčrpana zaradi premalo skrbi zase, čustvenih in prehranskih neravnovesij. V rodnem obdobju se jo uživa od ovulacije do menstruacije, v času menopavze pa dnevno, a z rednimi presledki. Vsebuje tudi veliko rastlinskih spojin, ki pomagajo povečati proizvodnjo belih krvničk in s tem pomagajo telesu pri zmanjšanju vnetij. Ker imajo korenine tudi pomirjevalne oziroma spazmolitične lastnosti, jih lahko uporabimo za zdravljenje visokega pritiska, srčne aritmije in bolečin v prsih. Učinkujejo na sproščanje gladkih mišic in širijo žile v njih, kar izboljša prekrvitev in srčni utrip. In še pozor! Uporabljamo jo v manjših količinah. Povečuje občutljivost na sončne žarke.

Čaj kot krepčilo
Potrebujemo 50 g bazilike tulsi, 10 g korenine angelike. Čajno žličko zelišč prelijemo z dvema decilitroma vrele vode, po petih minutah precedimo in pijemo enkrat dnevno.
Angelikino vino
Potrebujemo 60 g narezane korenine in 10 g komarčkovih semen. Namočimo v litru belega vina. Čez dva dni precedimo. Ob težavah z želodcem in prebavo popijemo po eno veliko žlico tega vina.
Čaj za potenje in izločanje seča
Eno čajno žličko strtih semen prelijemo s skodelico vrele vode.
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku