Domača lekarna: Ašvaganda za splošno boljše počutje in večjo vitalnost

Patricija Šenekar, 20.5.2020
Profimedia

Korenina vitanije oziroma ašvaganda je že tisočletja super živilo in skorajda ni težave, ki je ne bi blažila. Po njej rade sežejo ženske, a tudi moški potenci ne škoduje.

Vitanija (Withania somnifera), ki jo bolj poznamo pod imenom ašvaganda, sodi med najbolj znane in cenjene ajurvedske zdravilne rastline. Sicer ne raste v naših krajih, a bi bilo zelo škoda, da je ne bi spoznali. V uporabi je že tisočletja. Imenujejo jo tudi indijski ginseng, vendar je brez zanj značilnih stranskih učinkov.

Sodi v družino razhudnikovk, raste kot nizek, do 80 cm visok, olesenel grm z nevpadljivimi cvetovi, iz katerih nastanejo drobni oranžni plodovi. V zadnjem času jo z veseljem spoznavamo tudi pri nas in jo, kot superživilo, rade uporabljamo predvsem ženske. Tudi ašvaganda sodi med adaptogena zelišča - pomirja ali poživlja nas, ko je to potrebno. Čez dan pomaga našemu telesu ohranjati in tvoriti vitalno energijo, s katero veliko lažje kljubujemo stresu, ponoči pa nam zagotavlja globok in miren spanec. Je naša dodatna podpora pri premagovanju stresa, ki v kronični obliki lahko vodi v razna neprijetna stanja, kot so poslabšanje kognitivnih funkcij (spomin, govor, branje, mišljenje), padec imunskega sistema, spolna disfunkcija, razjede želodca in dvanajsternika ter spremembe v plazemskih ravneh kortikosteriodov. Vitanija je zelo koristna za našo izčrpano adrenalno nadledvično žlezo. Ta je zaradi obilice stresa in tudi zaradi glikemičnih nihanj pri veliko ljudeh pogosto že čisto na robu moči, kar nas vodi v stanje izgorelosti. Pomaga pri njeni obnovi, jo umiri, nam pa zagotovi miren spanec z delovanjem "nočnih" hormonov regeneracije in sprostitve.

image
Profimedia Čez dan pomaga našemu telesu ohranjati in tvoriti vitalno energijo, s katero veliko lažje kljubujemo stresu, ponoči pa nam zagotavlja globok in miren spanec.

Skoraj ni težave, ki je ne blaži

Krepi reproduktivne organe, libido, pomaga pri neplodnosti. Od Indije do Afrike uporabljajo ašvagandino korenino v ljudskem zdravilstvu za moško neplodnost in impotenco. Poleg tega krepi imunski sistem, povečuje odpornost proti različnim tipom bakterij, povečuje mišično maso in vzdržljivost, koristi možganom. Krepi zobe, kosti in vsa tkiva v organizmu. Stabilizira nivo sladkorja oziroma glukoze v krvi in izboljšuje kri, saj povečuje nivo hemoglobina, delovanje kostnega mozga. Povečuje tudi nastajanje lasnega melanina. Je naravni antidepresiv, pomirja in koristi pri anksioznosti, tesnobnosti, vnetjih, krčih in niža visok krvni tlak. Tudi ob težavah z maternico, jajčniki (miomih) je lahko koristna. Ob težavah s ščitnico jo je prav tako smiselno uživati.
Pri hiperaktivni ščitnici bodimo previdni in začnimo z manjšimi dozami, ki jih po občutku postopoma povečujemo, pri počasi delujoči ščitnici in sindromu Hašimoto pa lahko poskusimo z žličko zjutraj in zvečer.

Ašvaganda stimulira nastanek limfocitov T in lahko zmanjša rast tumorjev. Kemoprotektivni učinek so dokazali pri skupini miši s kožnim rakom. Tudi pri drugih rakih (rak dojke, pljuč, črevesja) so rezultati spodbudni. Raziskave kažejo, da je lahko učinkovita še ob težavah z osteoartritisom, raznimi vnetji, kapmi.

V prahu, tinkturi ali toniku

Običajno lahko jemljemo 3 do 6 g posušenega prahu korenine na dan ali v obliki tinkture od 2 do 12 ml.
Je varna za uporabo, če jo jemljemo v predpisanih količinah, sicer lahko povzroča trebušne krče, drisko in bruhanje.

Nosečnice naj je ne uživajo zaradi nevarnosti splava. Ne kombiniramo je z alkoholom, pomirjevali, anksiolitiki in barbiturati. Uporabljamo jo kot tonik za splošno boljše počutje, večjo vitalnost, večjo zmogljivost pri športnikih, za povečanje imunosti pri starejših in kot pomoč pri zdravljenju demence in Parkinsonove bolezni.

Uživamo jo v čajih, napitkih, smutijih. Ima močan zemeljski (koreninski) okus, zato priporočam, da jo užijete z nekaj medu, sirupom yacon (probiotično sladilo brez kalorij), tako postane veliko užitnejša. Primerna je za vse, ki želijo povečati koncentracijo misli in se umiriti, ne da bi upočasnili misli oziroma miselno ali fizično zmogljivost. Če jo jemljemo enkrat na dan, jo jemljimo zvečer, kot podporo pri obnovi organizma.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku