Domača lekarna: Čaj bele vrbe namesto aspirina

Patricija Šenekar, 18.3.2020
Profimedia

Laboratorijski poskusi so pokazali, da imajo učinkovine iz lubja bele vrbe protivnetne in analgetske lastnosti. Čaj bele vrbe tako kot aspirin preprečuje nastajanje krvnih strdkov.

Mačice bele vrbe (Salix alba), ki se podaljšajo v dolge ozke cvetove, so zelo zgodnje znanilke pomladi. Cvetni prah, ki ga je na vrbovih cvetovih veliko, razveseli čebele, ki se prebudijo s prvimi višjimi temperaturami in sončnimi žarki, alergikom pa povzroči nemalo preglavic. Vrbe rade rastejo na vlažnih predelih, čeprav jih najdemo tudi ob gozdnem robu.

Čaj bele vrbe tako kot aspirin preprečuje nastajanje krvnih strdkov

Lubje bele vrbe (Salicis cortex), ki se v ljudskem zdravilstvu največ uporablja, ima protivnetne in blažilne lastnosti. Uporablja se za lajšanje težav z osteoartritisom, ob bolečinah v hrbtu, glavobolih, krčih tkiva, pospešuje potenje in izločanje seča, pomaga pri krvavitvah iz pljuč, ledvic ... Uporaba vrbe proti glavobolu in vročini je že dolgo znana, že vsaj iz Hipokratovih časov. Ker vpliva na izločanje seča, se izloči tudi več sečne kisline, kar ugodno vpliva pri težavah zaradi protina in sklepnih bolezni. Ker pomirja bolečine in uničuje klice, ima ugoden vpliv na trebušne in črevesne katarje, zasluzenje želodca in črevesja, kolike, driske …

image
Shutterstock Mačice bele vrbe (Salix alba) se podaljšajo v dolge ozke cvetove.

Zunanje lahko uporabimo izvleček za celjenje ran, odprtih turov in izpuščajev, grgramo ga ob vnetju mandljev in dlesni, uporabimo ga za kopeli pri premočno potečih se nogah, pri revmi ... Laboratorijski poskusi so pokazali, da imajo učinkovine iz lubja protivnetne in analgetske lastnosti. Učinkovina, ki je za to najbolj zaslužna, je fenolglikozid salicin, ki so ga odkrili pred nekje 150 leti. Ime izhaja iz latinskega poimenovanja za vrbo - Salix. Kmalu so se lotili kemijskega spreminjanja salicina oziroma sintetiziranja salicilne kisline, naredili acetilsalicilno kislino, in v podjetju Bayer je nastalo zdravilo Aspirin, ki je dobilo ime po rastlini, ki prav tako kot vrba vsebuje salicin, osladu (Spirea), črka a pa označuje, da gre za acetilirano spojino.

image
Flowercouncil Mačice - prve znanilke pomladi

Pri današnji proizvodnji aspirina izvlečkov rastlin ne uporabljajo več. V telesu pa salicilna kislina, ki je pravzaprav zdravilo, nastaja z oksidacijo salicina iz izvlečkov rastlin. Čaj bele vrbe se uporablja za blažitev bolečin, koristen je tudi kot preventiva pred srčnim napadom, saj tako kot aspirin redči kri in zavira ali preprečuje nastajanje strdkov v krvi, ki lahko vodijo k srčnemu infarktu ali kapi. Salicilna kislina zmanjša tveganja smrti z nestabilno angino pektoris.

Čaj bele vrbe
Dve žlički lubja bele vrbe vsujemo v 250 ml vode in kuhamo 10 minut. Pijemo do trikrat dnevno. Ob glavobolu mu lahko dodamo 30 kapljic tinkture belega vratiča. Čaj se tradicionalno uporablja za blažitev vseh vrst glavobolov, zlasti vročinskih, in z zdravnikovim dovoljenjem lahko z njim nadomestimo tudi tableto aspirina. Če mu dodamo enako količino brezovega listja in vražjega kremplja, ga pijemo za lajšanje težav pri revmi in protinu. Čaj lahko pijemo približno tri tedne, nato naredimo tedenski premor.

Vrbova skorja je sicer pri bolečinah zelo učinkovita, vendar v zelo velikih količinah lahko draži želodec, a zaradi součinkovin, ki so prisotne in imajo sinergijsko delovanje, ni tako dražeča kot sintetična salicilna kislina. Kadar se moramo izogibati aspirinu, tudi vrbe ne smemo uživati. Še zlasti to velja, kadar jemljemo zdravila za redčenje krvi. Previdnost je potrebna tudi, če hkrati jemljemo pomirjevala. Otrokom in mladostnikom se uporaba acetilsalicilne kisline odsvetuje, zaradi podobnosti v delovanju z naravno pa se odsvetuje tudi uporaba vrbove skorje.

image
Izidor Golob Lubje bele vrbe nabiramo pozno jeseni, pozimi ali spomladi na mladih, dve do pet let starih vejah.

Lubje bele vrbe nabiramo pozno jeseni, pozimi ali spomladi na mladih, dve do pet let starih vejah, dobro ga posušimo in spravimo v temne kozarčke. Večina učinkovin iz vrbove skorje je topna v vodi in alkoholu. V praktični uporabi prevladuje uporaba skorje bele vrbe, vendar lahko uporabimo tudi skorje drugih vrst, predvsem S. purpurea, S. fragilis, S. daphnoides …

Obloge iz skorje bele vrbe
Posušeno skorjo zmeljimo v prah. Uporabimo jo za obloge na kurja očesa ali boleč nožni palec. Na prizadete predele nanesemo pasto, ki jo dobimo, če prahu bele vrbe dodamo nekaj vode ali limoninega soka.
Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku