Domača lekarna: Plešec proti krvavitvam

Patricija Šenekar, 15.5.2019
Profimedia

Delovanje plešca je omejeno na krčenje tkiv in žilic, deluje proti krvavitvam, zlasti urogenitalnim, pomaga tudi pri močnih menstruacijah.

Od aprila do septembra bomo na travnikih, njivah, ob poteh naleteli na plešec (Capsela bursa-pastoris L.), plevel, ki na okoli 40 centimetrov visokih stebelcih, ki spomladi poženejo iz rozete, nosi drobne srčaste luščke in majhna socvetja belih cvetov na vrhu. Srčasti luščki so plodovi s semeni, ki nastajajo iz posamičnih cvetov. Plešec rase po vsem svetu, največ ga izvažajo države bivše Sovjetske zveze in Jugoslavije ter Madžarska in Bolgarija. Uporabni del je zel; ne uporablja se za živilo.

Ustavlja krvavitev iz nosu

Njegovo ljudsko ime materini srčki nakazuje njegovo delovanje pri ženskih težavah. Zdravilne učinkovine v plešcu so saponini, gorčično olje, flavoni, smole, holin, acetilni holin, žvepleno eterično olje, čreslovine, kisline, vitamini A, B in C, rudninske snovi ...

Njegovo delovanje je omejeno predvsem na krčenje tkiv in žilic, deluje proti krvavitvam, zlasti urogenitalnim, pomaga pri močnih menstruacijah, ki trajajo več kot teden dni, ustavlja krvavitve iz nosu, manjše želodčne in črevesne krvavitve, priporočljiv je pri krvavitvah iz ledvic in pljuč, krči maternično mišičevje ter lajša porod in poporodne krče.

image
Wikipedia Plevel, ki ni plevel

Uravnava krvni obtok

Ugodno deluje na motnje krvnega obtoka, ki izvirajo tako iz previsokega kot prenizkega krvnega pritiska. Spodbuja obtočila in razkužuje sečila, v tradicionalni kitajski medicini ga zaradi sladkastega okusa uporabljajo kot zdravilo za vranico. Njegov značaj je sladek, hladen in suh.

image
Wikipedia Na japonskem krožniku sedmih zelišč

Iz svežega plešca lahko iztisnemo sok - jemljemo do štiri čajne žličke na dan, sicer pa uporabljamo pleščevo tinkturo ali močan poparek. Vroč poparek se priporoča za spodbujanje popadkov in tudi po porodu za blaženje krvavitev.

Pri hujših menstrualnih krvavitvah, cistitisu in tudi diareji se priporoča jemanje tinkture po deset mililitrov trikrat dnevno. S tinkturo ali močnim poparkom naredimo obkladke, ki zaustavljajo krvavitve na koži ali iz nosu.

Pripravkom iz plešca se morajo izogibati nosečnice, ker spodbuja krčenje maternice in s tem lahko sproži prezgodnji porod. Pri daljših spremembah v menstrualnem ciklu ali večdnevnih krvavitvah iz obtočil je potreben obisk zdravnika.

Sok iz plešca

Svežo rastlino na drobno narežemo in zdrobimo v keramičnem ali kamnitem možnarju. Tako dobljeno kašo damo na gazo in iztisnemo sok, ki ga uživamo po potrebi do štiri žličke dnevno preko celega dneva.

Poparek iz plešca

Iz plešca moramo narediti močan poparek, na dva decilitra vrele vode vzamemo tri žličke suhe rastline in po požirkih popijemo tri skodelice dnevno.

image
Wikipedia Kot korejska specialiteta
Stranski učinki in strupenost
Zastrupitveni znaki po čezmernih odmerkih pri poskusnih živalih so pomiritev, razširjene zenice, ohromitev zadnjih okončin, težko dihanje in smrt zaradi dihalne ohromitve. Vsebovana spojina sinigrin v vodi razpade v izotiocinat, ki je izredno močno dražilno sredstvo in povzroča mehurje na koži, zmožen naj bi bil tudi povzročiti golšavost.
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku