Domača lekarna: Stebelna zelena

P. K., 12.1.2019
Profimedia

Bistri sok iz zelene obnovi centralni živčni sistem in odstrani iz telesa stare strupe, ki so v jetra zašla z zdravili.   

Vsestranska zelena sodi med najbolj zdravo zelenjavo, ki raste na slovenskih vrtovih. Z gojenjem smo razvili gomoljno, listno in stebelno. Listnata zelena se največkrat uporablja kot začimba, gomoljna je odlična kot kuhana ali presna, v naravnem zdravilstvu pa je vse bolj priljubljena stebelna zelena.

image
Profimedia

Stebelna zelena pomaga pri reševanju različnih kroničnih bolezni, pravi Anthony William, avtor knjižne uspešnice Medical Medium, ki se je uvrstila na prvo mesto seznama uspešnic New York Timesa. Na svojem izjemno priljubljenem blogu o zdravi prehrani je zapisal: "Videl sem na tisoče ljudi, ki so odpravili svoja kronična in nepojasnjena bolezenska stanja s pitjem pol litra svežega soka iz stebelne zelene zjutraj na tešče". Pred leti je tako začel ljudi ozaveščati, da pitje soka iz stebelne zelene uvrstijo v svojo jutranjo rutino.

Uživajte čisti sok iz zelene, brez dodajanja druge zelenjave ali sadja

William svetuje, da si sok pripravite zgolj iz stebelne zelene, ker s tem lahko dosežete najboljši očiščevalni učinek na telo. "Čeprav je dobro uživati zelenjavne sokove in si pripraviti zeleni sok iz špinače, kodrolistnatega ohrovta, peteršilja, koriandra ali jabolk, svetujem, da jih uživate ob drugem času kot sok iz stebelne zelene". Kot pojasnjuje, imajo mešani sokovi drugačen učinek na telo. Poudarja, da bo telo čez dan lažje prebavilo hrano, če bomo v začetku dneva na tešče spili sveže stisnjeni sok iz stebelne zelene.

Kaj potrebujemo za pripravo soka?
1 šop sveže stebelne zelene
Priprava:
Operite zeleno in jo stisnite v sokovniku. Za najboljši rezutat je priporočljivo sok popiti takoj.
Če nimate sokovnika, lahko zeleno pripravite v mešalniku kot smoothie. Precedite in popijte.

Sok je dobro precediti do bistrega

Sok je pomembno precediti, zato ker s tem odstranimo iz tekočine vlakna, kar je pomembno za dosego močnih zdravilnih učinkovih za zdravljenje kroničnih bolezni. Čeprav je tudi trdo uživanje sveže stebelne zelene koristno in ga William priporoča kot del prehrane, pojasnjuje, da samo z odstranitvijo vlaken iz soka telo lahko lahko prejme dovolj koncentriranih snovi iz zelene, ki imajo naslednje učinkovine:

- hitro obnovi solno kislino, da lahko želodec razgradi beljakovine. Če se te ne razgradijo pravilno, povzročijo gnitje v črevesju. Močna solna kislina je pomembna za uničevanje patogenih bakterij, ki vstopajo v naša usta.

- Zeleni sok poveča in okrepi žolč. Močna žolča je pomembna za razgradnjo maščob in za ubijanje patogenov, ki so vstopile v naše telo. Uživanje zeleno z njenimi vlakninami preprečuje, da bi se v telesu obnovilo dovolj kisline, ki antiseptično deluje na patogene.

- Bistri sok iz zelene obnovi centralni živčni sistem in odstrani iz telesa stare strupe, ki so v jetra zašla z zdravili. 

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku