Domača lekarna: Zdravi kot dren

seniorji.info, 22.12.2018
Profimedia

Dren čisti ledvice in mehur, pomaga pri prebavnih motnjah, uporaben je pri celiakiji. Kis iz drenovih plodov pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline, zaustavlja diske.  

Iz plodov lahko naredimo okusno marmelado, kompot, kis, čežano, sok, sladko vino, liker, žganje, omako.

image
Profimedia Plodovi drena koristijo pri številnih boleznih, med drugim lajšajo prebavne motnje in zaustavljajo drisko.

ČAJ ZA ZAUSTAVLJANJE DRISKE

Eno čajno žličko posušenih in zdrobljenih listov skuhamo v skodelici vode, precedimo. Ohlajen in neoslajen čaj pijemo pred vsakim obrokom.

SOK

Potrebujemo 1 kg drenulj in 50 dag sladkorja.

Drenulje preberemo, operemo in pustimo, da se odcedijo. Zavremo en liter vode, damo vanje drenulje in kuhamo tako dolgo, da oddajo sok. Kuhane drenulje pretlačimo skozi tkanino. Soku, ki smo ga dobili, primešamo sladkor. Ko se raztopi, nalijemo v steklenice in jih zapremo.

DRENULJEV KIS

Sestavine:

1 kg očiščenih zdrobljenih in razkoščičenih plodov drena, 3 litri vode, 1 limona, 10 dag sladkorja

Priprava:

Drenulje damo v kad, dodamo vodo, sladkor in na rezine narezano limono. Pokrijemo s platneno krpo in pustimo stati štiri tedne na temperaturi 25 do 30 °C. Po tem času drenulje iztisnemo in precedimo. Kis nalijemo v steklenice in pustimo stati 14 dni, da se usede. Kis uživamo po 0,05 litra zjutraj in zvečer pri pomanjkanju želodčne kisline.

DRENULJE NA ŽGANJU

Sestavine:

1 kg svežih drenulj, 1/2 kg sladkorja, steklenica s širokim grlom, 1 liter 50-odstotnega tropinovega žganja ali sadjevega 50-odstotnega žganja

Priprava:

V steklenice s širokim grlom nalagamo plast sladkorja in plast svežih drenulj do vrha. Steklenice pokrijemo z gazo in postavimo za en mesec na sonce. Ko se sladkor stopi, mu dodamo do vrha steklenice žganje, potresemo in zapremo. Steklenice pustimo na soncu še štirinajst dni ter jih spravimo v suhem, temnem in hladnem prostoru. Eno čajno žličko tega žganja razredčimo z 2 dl

mlačne vode. Dobljena tekočina znižuje telesno temperaturo. Lahko jo uživamo nerazredčeno kot liker.

image
Profimedia Žganje iz drena znižuje telesno temperaturo.

MARMELADA

Sestavine:

1 kg sladkorja, 1 kg drenulj

Priprava:

Drenulje preberemo, operemo in osušimo. Damo v lonec, sladkor raztopimo v vodi in zlijemo na drenulje. Pustimo stati 48 ur, potem pa sok kuhamo tako dolgo, da postane sirup. Ohladimo in damo v kozarce. Drenuljino marmelado uporabljamo za okrasitev sladic ali kot sladico.

KAVNI NADOMESTEK

Drenova semena očistimo in dobro operemo, obrišemo in potolčemo tako, da se razcefrajo, potem jih v topli pečici (na plošči v alu foliji) posušimo in prepražimo tako, da dobijo temno rjavo barvo, zmeljemo in skuhamo kot kavo. Nadomestku za kavo lahko dodamo sladkor in mleko.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku