Družina iz Hotinje vasi: Pričakovali bi resnejšo zdravstveno obravnavo svojca

Slavica Pičerko Peklar, 30.10.2019
Slavica PIČERKO PEKLAR

Družina Podgoršek po slovesu od očeta pravi, da je bilo v domu upokojencev zanj dobro poskrbljeno, a bi kazalo vzpostaviti boljše sodelovanje z zdravstvom.

Štefan Podgoršek iz Hotinje vasi se sprašuje, kako stanovalcem v domovih upokojencev zagotavljajo zdravstveno varstvo, in želi z izpostavljanjem primera svojega očeta prispevati k izboljšanju razmer, ko stanovalec potrebuje zdravstveno pomoč, ki mu je v domu ne morejo nuditi.

Napotitve bolnika sem in tja

"Naš oče bi bil letos decembra star 94 let, a je pred mesecem umrl. Vemo, lepo starost je dočakal in zadnja štiri leta, kar je bival v ptujski enoti doma upokojencev v Kidričevem, je bil zadovoljen z oskrbo. Tudi mi, ki smo ga redno obiskovali, smo videli, da je očetu v Kidričevem, tja si je želel sam, ker je nekdaj v tem okolju živel in delal, dobro. Osebje je zanj, in verjamemo, da tudi za ostale stanovalce, lepo skrbelo. V preteklosti je že nekajkrat moral obiskati zdravnika izven doma, vedno je bilo to dobro organizirano. Tokrat pa je zdravnica, ki ga je pregledala v domu, posumila na pljučno embolijo in ga napotila v mariborsko bolnišnico, nas so o tem obvestili. Napotil sem se v bolnišnico, a ga tam nisem našel, kasneje pa izvedel, da z napovedanimi pregledi ni bilo nič, ker menda ni imel pravih napotnic, in prepeljali so ga nazaj v dom. Ker je še tožil zaradi bolečin, sem prosil, da ga peljejo na pregled na Ptuj, na mojo zahtevo so ga pregledali, a poslali nazaj v dom. Čez nekaj dni je oče preminil. Zdaj nas niti ne zanima, kako je bilo z napotnicami, kdo mu je oziroma ni pomagal, radi bi le, da bi ob podobnih primerih zdravstveno osebje vendarle ukrepalo in bi starostnika, čeprav prihaja iz doma upokojencev, kjer ima sicer zagotovljeno zdravstveno oskrbo, resno obravnavali in mu pomagali po najboljših močeh," razlaga Podgoršek.

16,64 evra je cena za dan zdravstvene nege v domu upokojencev

Jožica Šemnički, direktorica Doma upokojencev Ptuj, pojasnjuje: "V vseh enotah izvajamo zdravstveno nego. Storitve zdravstvenega varstva pa v ambulanti našega zavoda ali ob postelji oskrbovanca izvaja ptujski zdravstveni dom. Zdravnik v Kidričevo prihaja enkrat tedensko, za urgentne primere kličemo dežurno službo. Zdravnik odloči o napotitvi na specialistične preglede ali v bolnišnico, odloči tudi, ali je stanovalec upravičen do prevoza z reševalnim vozilom ali naj pokliče sanitetni prevoz, ki pa ga mora plačati." Na vprašanje, ali lahko stanovalci tudi v domu obdržijo izbranega osebnega zdravnika, Šemničkijeva pravi, da je to mogoče, a morajo v tem primeru sami ali s pomočjo svojcev poskrbeti za obiske pri njem. Ker bi to pomenilo za vse dodatno obremenitev, se večina starostnikov po prihodu v dom odloči za zdravnika v domu. Je pa res, da prihajajo različni zdravniki glede na razpored dela v ptujskem zdravstvenem domu. "Zdravnika pri delu v naši ambulanti spremlja medicinska sestra, ki je del zdravniškega tima in ni zaposlena v domu, temveč v zdravstvenem domu," dodaja direktorica. V kidričevski enoti doma je 70 stanovalcev, zanje skrbi 33 ljudi, od tega 18 zdravstvenih delavcev.

image
Slavica PIČERKO PEKLAR Kidričevski dom upokojencev.

Normativi so velikokrat neživljenjski

"V domu izvajamo zdravstveno nego, ta je določena in mora biti sproti evidentirana. Koliko zdravstvenih delavcev zaposlujemo v kateri od enot, je odvisno od števila stanovalcev v določeni kategoriji nege. Normativ dela za storitev najzahtevnejše nege je diplomirana medicinska sestra na 30 postelj, tehnik zdravstvene nege na deset postelj, bolničar na 7,12 postelje, diplomirani delovni terapevt na 100 in diplomirani fizioterapevt na 150 postelj. V enoti Kidričevo potrebuje povprečno 70 odstotkov stanovalcev najzahtevnejšo nego, to je nego tretje kategorije," razlaga Šemničkijeva. Dodaja, da so normativi kruti tako za stanovalce kot za zaposlene, pa tako vsi omenjeni niso vsak dan v vseh enotah, pač pa glede na razporeditev in skladno z normativi. "V enoti Kidričevo imamo zaposlenih sedem tehnikov zdravstvene nege, diplomirano medicinsko sestro, devet bolničarjev, fizioterapevt in delovni terapevt prijahata v enoto izmenjaje, po delovnem razporedu. Pri tem je treba še povedati, da skladno s priznano ceno za dan zdravstvene nege, ta po novem znaša 16,64 evra, ne pokrivamo stroškov dela predpisanega kadra. "V osrednji enoti ptujskega doma upokojencev deluje naša zdravstvena ambulanta vsak dan in tam deluje cel zdravstveni tim, po ostalih enotah je zdravnik prisoten vsaj enkrat tedensko, kar je odvisno od števila stanovalcev. Odzivamo se na vsak klic in izvajamo hišne obiske kar ob posteljah starostnikov v domovih," pravi Metka Petek Uhan, direktorica Zdravstvenega doma Ptuj.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku