Ekipa vrhunskih znanstvenikov: Prišli smo korak bliže k univerzalnemu zdravilu za raka

M.R., 21.1.2020
Profimedia

Znanstveniki so odkrili novo potencialno zelo uspešno metodo za zdravljenje raka, svoje ugotovitve pa so objavili v reviji Nature Immunology.

Univerzitetna skupina iz Cardiffa meni, da je odkrila metodo, s katero bi lahko ozdravila raka na prostati, pljučih, prsih in tudi druga rakava tkiva. To naj bi pokazali testi v laboratoriju, na človeku pa te metode še niso preizkusili. 

Človekov imunski sistem je naravno obrambno sredstvo proti infekcijam, hkrati pa napada tudi rakave celice. Znanstveniki so iskali nekonvencionalne in v preteklosti neodkrite načine, ki jih imunski sistem uporablja, ko napada tumorje. 

V človekovi krvi so odkrili t. i. T-celice (limfocite T). Gre za imunske celice, ki lahko pregledajo telo in ocenijo, ali je v njem grožnja, ki jo je treba odpraviti. In te celice lahko napadejo več različnih rakov. Profesor Andrew Sewell je za BBC povedal, da bi lahko na ta način zdravili vsakega pacienta, saj v preteklosti ni nihče verjel, da je kaj takega mogoče. 

Kako to deluje? 

T-celice imajo na površini receptorje, ki lahko prepoznavajo kemijsko raven. In ekipa z Univerze v Cardiffu je v laboratoriju odkrila, da lahko T-celice s svojimi receptorji odkrijejo in ubijejo več različnih rakavih celic. Preizkusili so jih na raku pljuč, kože, krvi, črevesja, prsi, kosti, prostate, jeter, jajčnikov in materničnega vratu. Ugotovili so, da so T-celice pustile zdravo tkivo nedotaknjeno. Zdaj še preučujejo, kako se to zgodi.

Receptorji teh T-celic se odzovejo na molekulo, imenovano MR1, ki je na površini vsake celice v človekovem telesu. In celice MR1 naj bi imunskemu sistemu javljale, da se znotraj neke celice, ki jo je napadel rak, nekaj dogaja. "Mi smo prvi, ki smo opisali T-celico. Ta poišče MR1 v rakavih celicah, kar ni storil v preteklosti še nihče, to je prvi tovrstni primer," pa je za BBC povedal drugi raziskovalec Garry Dolton

In zakaj je to pomembno?

Terapije proti raku s T-celicami že obstajajo in razvoj rakavih imunoterapiji predstavlja enega izmed najbolj zanimivih napredkov na tem področju. Najbolj znan je primer CAR-T personaliziranega zdravila, ki so ga naredili s pomočjo genetskega inženiringa pacientove T-celice, ki nato poišče in ubije raka. CAR-T metoda je imela v nekaterih primerih izjemne rezultate, saj je bolezen pri nekaterih neozdravljivo bolnih pacientih prešla v stanje popolne remisije. 

image
Profimedia 3D računalniška ilustracija napada T celic na rakave celice.

Vendar pa gre pri tem za zelo specifičen proces, ki deluje pri le določenem delu rakov, pri katerih je tarča zelo jasna in je mogoče T-celice pripraviti do tega, da jo prepoznajo. Precej težavna je ta metoda pri rakih s tumorji, bolj uporabna pa pri krvnem raku, kot je levkemija. Raziskovalci zdaj pravijo, da bi lahko receptor na T-celici privedel do univerzalnega zdravila za raka. 

In kako bi to v praksi delovalo?

Najprej bi pacientu odvzeli vzorec krvi. Iz njega bi izločili T-celice in jih genetsko spremenili, tako da bi postale receptor za iskanje raka. Potem bi v laboratoriju vzgojili večjo količino takšnih celic, nato pa jih spet vstavili v pacientovo telo. Gre za isti postopek kot pri terapijah CAR-T. 

A za zdaj so to testirali le na živalih in na celicah v laboratoriju, preden bodo začeli metodo preizkušati na človeku, pa bo potrebno narediti še nekaj več varnostnih poskusov. 

Nove ugotovitve sta komentirala Lucia Mori in Gennaro De Libero z baselske univerze v Švici. Ocenila sta, da ima ta najdba velik potencial, da pa je še prezgodaj za trditve, da bi lahko delovala na vseh vrstah raka. Profesor imunologije na Univerzi v Manchestru Daniel Davis pa je dejal, da je to odkritje še daleč od dejanskega zdravila za paciente. "Brez dvoma gre za zelo pomembno odkritje, tako za napredovanje našega znanja o imunskem sistemu in o možnosti bodočih zdravil," je dodal.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku