Filmsko nagrado Dokudoc prejel Alzheimer café

pv, 16.9.2019
AGRFT

Mlada ekipa študentov AGRFT je ustvarila film, zaradi katerega nas je manj strah prihodnosti.

V soboto se je zaključil Mednarodni festival dokumentarnega filma Dokudoc, ki je med 4. in 8. septembrom v mariborski Sodni stolp privabil ustvarjalce in ljubitelje dokumentarne zvrsti. Ogledali so si novejšo bero dokumentarcev slovenske produkcije, pet tujih dokumentarnih filmov in dva dokumentarna filma po izboru režiserke in scenaristke Alenke Auersperger, ki so ji letos podelili plaketo Dokumentarno ime 2019 za izjemen prispevek k razvoju slovenskega dokumentarnega filma.

Dokudoc izbrani 2019, naziv, ki so ga podelili tudi letos, je žirija, ki so jo sestavljali režiserji Mako Sajko, Damjan Kozole in Siniša Gačić ter režiserka in scenaristka Petra Seliškar, podelila dokumentarnemu film Alzheimer café oziroma njegovi mladi ekipi, ki jo sestavljajo režiser Martin Draksler, snemalec Timon Hozo in montažerka Vida Ajdnik, vsi študenti AGRFT. Producent filma je akademija.

Člani žirije so tako utemeljili svojo odločitev: "Alzheimer café uporablja filmski jezik, ki spoštuje dokumentarno tradicijo in se oddaljuje od televizijskih dokumentarnih form, ki preplavljajo domačo produkcijo. Odličen tandem režije in kamere nas brez predsodkov popelje v svet starostnikov. Ta je kljub trpkosti videti zabaven, zato se malo manj bojimo prihodnosti, v kateri mladi filmski avtorji obetajo kvalitetne dokumentarne izdelke." 

21. september  - Svetovni dan Alzheimerjeve bolezni
Mednarodna organizacija je leta 2012 za Alzheimerjevo bolezen (ADI) razglasila mesec september kot mesec intenzivnega osveščanja javnosti o Alzheimerjevi bolezni ter zmanjševanja stigme.

Alzheimerjeva bolezen predstavlja najbolj pogosto obliko demence, in sicer več kot dve tretjini oblik demenc. Demenca je ena izmed najbolj pogostih bolezenskih stanj možganov. Gre za sindrom oziroma skupek različnih simptomov, ki praviloma prizadenejo starejšo populacijo (starejši od 65 let) in se pojavijo kot posledica odmiranja ali okvare možganskih celic,  ki so odgovorne za spomin, mišljenje, razumevanje, orientacijo ter sposobnosti za učenje, računanje in govornega izražanja.
(Vir: NIJZ)
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku