Frizerska mojstrica s Prevalj, ki blesti v Londonu. Kakšne pričeske priporoča za decembrska slavja?

Denis Živčec, 30.11.2019
Mimi Antolovič

Petra Blatnik Maček, frizerska mojstrica s Prevalj, je ena redkih Slovenk, ki blestijo tam, kjer se pišejo modne zapovedi, v Londonu. Kako ji je to uspelo?

Frizerjev je veliko, a tistih, ki s svojim delom, talentom in predanostjo poklicu, ki se danes zdi pomembnejši kot kadarkoli, premikajo meje, je malo. Še manj tistih, ki so tako dobri, da jih opazi tudi tujina. Pa ne le tujina, temveč kar sama svetovna frizerka prestolnic, London. Petra Blatnik Maček je ena takih. Še vedno malce diši po svetovljanski britanski prestolnici, kamor so Prevaljčanko povabili na enega najbolj ekskluzivnih frizerskih dogodkov na svetu. "V Londonu je vsako leto največji in najprestižnejši dobrodelni dogodek Alternative Hair Show. V sklopu tega pa poteka največji natečaj na svetu Visionary Awards, ki velja za neke vrste frizerske oskarje. Z ekipo smo se letos že drugo leto zapored uvrstili med glavne finaliste za moško kategorijo. Izbirajo tri kategorije, in sicer moško kategorijo, žensko kategorijo in kategorijo avantgarde. Vsak frizer, ki se poleg salonskega dela ukvarja z visoko modo, kolekcijami, ki zahtevajo veliko kreativnosti, idej, ki jih je treba potem spraviti še na vrhunsko fotografijo, v sebi čuti željo po uvrstitvi v finale. Prijavijo se vrhunski frizerji s celega sveta in konkurenca je močna. Vesela sem, da sem iz Slovenije prva ženska, ki je s svojo ekipo to ponovila dve leti zapored," pravi Petra Blatnik Maček. V času natečaja v Londonu teče tudi Salon International, eden največjih frizerskih sejmov, kjer vzporedno potekajo seminarji vodilnih frizerskih hiš in akademij na svetu. Prikazujejo nove smernice, tehnike za naslednje leto.

image
Arhiv Alternative Hair Show Pričeske, ki jih je oblikovala Petra Blatnik Maček
 

Nikoli ne iščem navdiha pri drugih frizerjih

Kako postane slovenska, koroška frizerka del tako velikega in odmevnega projekta? "Ne zgodi se čez noč. Moje delo mi je bilo položeno v zibelko. Šla sem po maminih stopinja. Že med šolanjem sem začutila, da želim ustvarjati zunaj okvirjev. Vzporedno sem začela obiskovati dodatna izobraževanja v Sloveniji in na Hrvaškem. Za osemnajsti rojstni dan sem od mame dobila za darilo akademijo Toni & Guy, kasneje pa sem vsa leta, do danes, sodelovala na Vidal Sassoonu v Londonu. Vedno mi je to bila res velika želja, vsak trenutek sem želela izkoristiti za izobraževanje, črpala sem znanje, kjer je le bilo mogoče. V Londonu sem se spoprijateljila s frizerjem, ki mi je dal poleg mame ogromno znanja in možnosti, da sodelujem pri največjih projektih, modnih revijah, modnih tednih, fotografiranjih za razne revije. Želela sem si biti tam. Plačila ni bilo vsaj prvih pet let in nikoli nisem niti pomislila na to. Presrečna in ponosna sem, da sem bila del tega, pripravljena garati in v tem neizmerno uživati. Med tednom sem delala v salonu, vikende pa sem imela zapolnjene z drugimi projekti. Po prvem obisku Londona vse do danes nisem izpustila leta, da ga ne bi obiskala in vsaj dvakrat letno odšla tja na izobraževanje," pripoveduje Mačkova. "Ekipa v salonu je vedno dihala z mano, imela sem podporo mame in sodelavk. Nekako se mi zdi, da sem vse okužila s to kreativnostjo zunaj okvirjev in željo po tem, da soustvarimo vsako leto boljšo kolekcijo. Pomembna je tudi zunanja ekipa, ki vključuje fotografa, stilista in vizažista. S fotografinjo, ki ji rečem kar šefica, Mimi Antolovič, smo začeli pisati zgodbo oziroma projekte, ki se kosajo s svetovnimi imeni," doda. Kje najde frizerska mojstrica navdih za ustvarjanje? "V naravi, arhitekturi. Velikokrat dobim inspiracijo, ko se umirim, pred spanjem veliko razmišljam, premlevam. Včasih ideje kar kapljajo, včasih pa za to potrebujem več časa. Ugotovila sem, da mi pri tem veliko pomagajo potovanja. Resnično nikoli pa ne iščem inspiracije pri delu drugih frizerjev. Zelo hitro se ti usidrajo že videne zadeve in nehote nastane kopija. Vsakič želim pokazati še ne videne kreacije, predvsem pri avantgardi. Na tekmovanju smo nastopili z modelom iz kolekcije People of Colour," odvrne Petra.

image
Arhiv Alternative Hair Show

V Londonu je veliko modne zmede

London neuradno velja za svetovno prestolnico ulične mode in enega od centrov, kjer nastajajo frizerski trendi. Zakaj je tako? "Tam vladajo frizerske hiše, ki dejansko narekujejo frizersko modo. Med vodilnimi so Vidal Sassoon, Toni & Guy, Mahogany. Imajo zelo močen vpliv, saj jim sledi svetovna frizerska scena. Modne trende narekujejo modni oblikovalci, frizerji pa na podlagi tega ustvarjajo in povezujejo modo. Kot ulični obiskovalec Londona si morda rahlo razočaran, ker pričakuješ, da bo moda na vsakem koraku. Ni. Med vso množico v centru, na podzemnih postajah je videti veliko modne zmede, ki nima ne repa ne glave. Kvalitetne frizerske storitve v Londonu so zelo drage. Med vrhunskimi in slabimi frizerji je zelo velika cenovna razlika," pojasni.

So Londončani pri pričeskah veliko drznejši od Slovencev? "Ne bi rekla. V Sloveniji je veliko frizerjev, ki so zelo izobraženi na svojem področju, stranke pa precej drzne, odprte za nove stvari. Živimo v času instagrama, pinteresta, stranke zelo sledijo modnim trendom. In ne moremo več reči, da smo leto zadaj. Smo v toku s časom, vsaj frizerji, ki se neprestano izobražujemo, in stranke, ki nam zvesto sledijo," meni.

Vrača se levja griva

Je zdaj na pohodu kak poseben frizerski trend? "Trenutno vse diši po osemdesetih. Vrača se levja griva," se nasmeji. Kaj je največja napaka, ki jo ljudje delajo pri svojih pričeskah? "Da se prepustijo nestrokovnim rokam. Opažam pa tudi preveliko količino stylinga na laseh pa neestetsko topiranje las in zaradi nestrokovnega barvanja zelo poškodovane lase," odvrne. Ko v Sloveniji govorimo o frizerskih zvezdah, se običajno vse vrti okoli frizerjev v prestolnici, morda se kje pojavi še kak iz Maribora. Bi si na koroškem koncu želeli več pozornosti? "Morda se res malo več govori o frizerjih, ki so iz prestolnice. Bližje medijem so in biti v mestu, kot je Ljubljana, zagotovo ima svoj čar. Sama bolj pogrešam zunajsalonske projekte, ker jih zaradi daljave ne morem sprejeti toliko, kot bi si jih želela. Pred časom sem si želela salon v Ljubljani, trenutno pa sem na Koroškem zadovoljna. S ponosom povem, da smo na Koroškem kar trije frizerji, ki nam je uspelo priti do finala Visionary Awards," pravi Petra.

image
Mimi Antolovič

December je pred vrati. Čas, ko frizerji delajo na polno. Kakšne pričeske nam svetuje za bleščeče družabne dogodke, ki so pred nami? "December je moj najljubši mesec, res je, da se takrat najbolj nadelamo, a vlada posebno vzdušje. Stranke so praznično razpoložene. Za decembrske družabne dogodke priporočam rahlo valovite lase, ki delujejo nežno in elegantno, zraven pa lasni nakit, ki naredi pričesko še bolj elegantno in dodelano. Lahko se odločimo tudi za elegantno spenjanje las, lahko je mehko ali pa strogo gladko, z obema lepo poudarimo ženstvenost in veliko samozavesti za vse čudovite dogodke, ki nas čakajo," sklene Petra Blatnik Maček, ki je dve veliki priznanji za naj kolekcijo, leta 2012 in 2014, dobila tudi v Sloveniji.

image
Mimi Antolovič
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku