Funšterc, festival zasavske kulinarike

Jerica Laznik, 16.9.2019
DU Hrastnik

V našem Hrastniku se že od leta 2011 odvija festival zasavske kulinarike Funšterc.

Za tiste, ki mogoče še ne veste naj povem, da je funšterc tradicionalna zasavska jed knapovskih družin. Zaradi težkega knapovskega dela v temi in pod zemljo so ga, zaradi njegove okrogle oblike in zlatorumene barve, ki ponazarja svetlobo sonca poimenoval tudi »knapovsko sonce«. Osnovni recept je: voda, jajce, moka, sol ... Potem pa fantazija.

image
DU Hrastnik Funšterc, festival zasavske kulinarike

Festival Funšterc je zasnovan kot prijetno druženje in prijateljsko tekmovanje v peki funšterca in krumpantoča. Če je funšterc knapovska jed, je krumpantoč jed steklarjev, ki so tudi hrastniški staroselci. Osnovni recept: nariban surov krompir, moka, jajce, sol ... In ponovno fantazija.

image
DU Hrastnik Funšterc, festival zasavske kulinarike

Če pa bi radi zagotovo vedeli kaj je bolj okusno in kako vse to izgleda vabljeni v Hrastnik na naš festival naslednje leto.

DU Hrastnik je na festivalu nastopilo prvič in si za zaščitnika in ime ekipe izbralo kratice društva "DUH". In pričele smo s strateškimi načrti, merjenjem, mešanjem, smehom. In končno selitvijo na prireditveni prostor. Tu smo dobile svoj »štant«, ki smo ga lepo okrasile s simboli, ki predstavljajo delo našega društva in obveznimi tekočimi zadevami. In že je zadišalo po slastnem funštercu. Z nami so bili tudi prijazni duhci, ki so naše druženje še malo popestrili in marsikomu zvabili nasmešek na obraz. To pa menimo, da je tudi osnovni cilj organizatorjev festivala, ki poleg peke lokalnih dobrot nudi zabavo za otroke vseh starosti, glasbo za vse okuse, stojnice s pestro ponudbo izdelkov domače obrti.

Se vidimo septembra 2020!

image
DU Hrastnik Funšterc, festival zasavske kulinarike
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku