(INTERVJU) Heliodor Cvetko: "Tudi dva tedna pouka imata smisel"

Barbara Bradač, 27.5.2020
Sašo Bizjak

O vračanju smo se pogovarjali s psihologom, psihoterapevtom in supervizorjem iz Svetovalnega centra za otroke, mladostnike in starše Maribor

Ali je vrnitev otrok v šole tik pred počitnicami smiselna?

"Če ne predstavlja prevelikega zdravstvenega tveganja, potem je vračanje v šolo pred koncem šolskega leta vsekakor smiselno. To bi namreč pripomoglo k občutku, da smo vsaj za zdaj zaključili to krizno ali izredno obdobje. S tem bi ga namreč šolarji, starši in učitelji simbolično zaključili. Saj veste, da je ta epidemija marsikaj spremenila, v mnogih je vzbudila neki strah ali nelagodje, občutek, da nekaj ni v redu. Z vrnitvijo v šolo in razrede bi tako otroci, starši in učitelji lažje vzpostavili občutek normalizacije."

Zakaj je pomembno, da se otroci srečajo?

"Ker se pogrešajo, ker se želijo srečati, družiti in početi stvari skupaj … Potrebujejo se za socializacijo. Drug drugemu so najprimernejša družba. Spet ponavljam, če ni več prevelikega zdravstvenega tveganja, je prav, da jim vse to omogočimo."

Kaj se lahko v šoli v teh nekaj tednih naredi?

"Marsikaj, čeprav moramo biti realni. Povsem normalizirati in nevtralizirati posledic epidemije tega šolskega leta ne bo mogoče. A vsi skupaj se moramo sprijazniti, da tako pač je. Da je to bila višja sila in da lahko naredimo le to, kar moremo. Vrniti se nazaj na začetek marca in preživeti naslednje mesece drugače, ni mogoče. Vsi bomo na račun epidemije deležni določenih sprememb, marsikdo bo utrpel kako škodo, manjšo ali večjo."

Je smiselno predvsem delo na resocializaciji ali tudi delo pri pridobivanju znanja? Otroci prihajajo v šole z različnimi znanji, eni pripravljeni, drugi manj, tudi iz kakšnih drugih razlogov in ne samo, ker se ne bi želeli učiti doma.

"Tako pač je, dejstva, da nas je doletela epidemija, ni mogoče spremeniti. In tudi le štirinajst dni običajnega pouka s sošolci ima smisel. Možno bo ponoviti marsikatero snov, kaj v živo pojasniti, da bodo vsi razumeli. Zakaj bi te pomanjkljivosti in vrzeli ugotavljali jeseni, če lahko že sedaj in kar takoj marsikatero odpravimo."

Otroci so drug drugemu najprimernejša družba

Kaj sporočamo otrokom, ko pristojni, torej ministrstvo, v mesecu dni spreminjajo mnenja o vračanju?

"Nekaj resnice je na tem, da še posebno za otroke to cincanje in spreminjanje opcij ni dobro. A je treba tako otrokom kot odraslim jasno povedati, da so okoliščine našega življenja v tem času težko predvidljive in da nihče ni sposoben točnega napovedovanja za nekaj dni, kaj šele tednov ali mesecev vnaprej. In da je edino razumno, da se vedno znova vsi skupaj in vsak posebej odzovemo novim in znanim okoliščinam primerno. Tudi otroci morajo ta dejstva sprejeti, četudi jim niso všeč. Čeprav drug drugega pogrešajo, marsikomu tudi ustreza, da ne bi v tem šolskem letu šel več v šolo, saj domačo situacijo - s starši ali brez njih - lažje obrne sebi v prid. Torej tako kot njemu ustreza."

Pa dati otroku možnost, čeprav je osnovna šola obvezna, da v šolsko klop letos več ne sede?

"Imam občutek, pa ne samo v času epidemije, da pretiravamo v skrbi, da bi otroke čim bolj do konca in v celoti zadovoljili."

V kakšno šolo se vračajo otroci?

"Zagotovo v šolo, v kateri se bo treba trajneje vsaj malo drugače vesti. Ne samo v šoli, tudi v širši družbi že nastajajo spremembe v naših odnosih, ritualih, skratka ravnanju v medosebnih odnosih. Vračajo se tudi v šolo, ki so jo večinoma že kar pogrešali; torej jo bodo za kako nianso bolj cenili, pa ne zgradbo, temveč življenje in dogajanje v šoli, šolsko delo, učitelje in vrstnike."

Kakšne bodo psihološke posledice zaradi šolanja na daljavo, pa ne nazadnje tudi vračanja pod posebnimi pogoji?

"Tako kot vse spremembe, so in bodo tudi te nekateri malo težje sprejeli, a večina ne bo imela večjih problemov. Kak posameznik bo zaradi tega tudi travmatiziran, torej prizadet, in bo potreboval pomoč. A to so znana in splošno veljavna dejstva, ki se jim ne moremo izogniti. Pomembno je, da tisti, ki potrebujejo pomoč, da stiske prebrodijo, to tudi dobijo."

So se na vaš center že obrnili otroci, starši, morda tudi učitelji?

"Seveda, saj je svetovalni center s svojo več kot sedemdesetletno tradicijo zavod, ki je zasidran v zavest ljudi, Mariborčanov in prebivalcev severovzhodne Slovenije, še posebej delujočih na področjih vzgoje in izobraževanja ter duševnega zdravja otrok in mladine. Najprej so prevladovala vprašanja okrog organizacije življenja doma in dela za šolo, v zadnjem času pa so pogosteje popuščali živci v medosebnih odnosih in je zaradi trajanja ukrepov začelo zmanjkovati potrpljenja."

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku