(INTERVJU) Vili Ravnjak: "Vse skupaj je res čudežno!"

Maja Furman, 6.7.2020
Osebni Arhiv

V živo z regresoterapevtom, duhovnim učiteljem in dramaturgom Vilijem Ravnjakom o tem, zakaj je dobro, da poznamo svoje inkarnacije.

Na avgustovskem Večeru v živo bomo govorili o reinkarnaciji. "Ta je po definiciji verski nauk ali filozofsko prepričanje, po katerem se po smrti znova rodimo v zemeljski svet in tu nadaljujemo življenje. Reinkarnacijske ideje so vgrajene v temelje številnih religij, najizraziteje v hinduizem in budizem, prisotne so bile tudi v zgodnjem krščanstvu," pojasni sogovornik in gost dogodka, regresoterapevt, duhovni učitelj in dramaturg Vili Ravnjak.

Kateri del nas se reinkarnira oziroma kaj je tisto, kar prenašamo iz življenja v življenje?

"To, kar prenašamo iz enega v drugo življenje, je spominski zapis naših življenjskih izkušenj. Ko v trenutku smrti telo in osebnost razpadeta ter se potopita v kozmično morje energije in zavesti, se na določenih perifernih energijskih diskih spomin človekovega življenja ohrani. Po določenem času se iz kozmične zavesti znova prebudi individualna zavest (v večini duhovnih tradicij se imenuje duša) in ta pritegne nekdanji spomin oziroma informacijski zapis, iz katerega začne nastajati zametek bodočega življenja; kakšno to bo, je odvisno od tega, kakšna življenjska izkustva smo si nabrali v preteklosti, povedano drugače, kakšno karmo smo si ustvarili s svojimi dejanji."

Kje, kdaj
Večer v živo z Vilijem Ravnjakom bo 3. avgusta 2020 na prostem, v zunanjem avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Govorili bomo o sočutju, reinkarnaciji in meditaciji. Srečanje bo potekalo po določilih NIJZ, kar pomeni, da bomo zaradi predpisanih razmikov gostili manj udeležencev kot običajno. Vstopnice vas čakajo v prizidku Večera ali na Eventimu. Cena vstopnice za naročnike Večera v predprodaji je 10 evrov, redna cena pa 12 evrov. Informacije o prodaji: Ta e-poštni naslov je zaščiten proti smetenju. Za ogled potrebujete Javascript, da si jo ogledate., 02 23 53 112, www.vecer.com/vzivo.

Lahko s poznavanjem svojih prejšnjih življenj spreminjamo svojo karmo?

"Regresija nam lahko pomaga, da svoje trenutne težave, ki so posledica napačnih dejanj v preteklosti, ozavestimo in s tem skrajšamo čas negativne karme. Seveda pa usode v celoti ne moremo spremeniti, saj je življenje posameznika preveč kompleksno, predvsem pa odvisno od okolja, ljudi, ki nas obdajajo."

Zakaj je dobro, da poznamo svoje inkarnacije?

"Te informacije, zlasti če so med regresijo intenzivno čustveno podoživete, dajo naši osebnosti novo širino, poglobijo razumevanje smisla življenja, nas povežejo z občutkom večnosti, nesmrtnosti."

Regresija je ena izmed metod, s pomočjo katerih se spomnimo svojih preteklih življenj. Je metoda varna?

"Najbolj razširjena oblika odkrivanja prejšnjih življenj je spontana ali naključna samoregresija, to so trenutki, ko se nam zazdi, da smo nekje že bili, da smo nekaj že doživeli, da nekoga poznamo, čeprav ga vidimo prvič. V okoljih, kjer je vera v reinkarnacijo temelj religije, otroci do osmega leta starosti pogosto pripovedujejo o stvareh, ki prihajajo iz reinkarnacijskega spomina. Tehnika regresije se je začela razvijati v 19. stoletju v okviru spiritizma in hipnoze. V šestdesetih letih 20. stoletja je nastala nehipnotična regresija, ki je danes prevladujoča oblika regresije, izvajajo pa jo na različne načine. Nehipnotična regresija velja za varno psihotehniko, saj se reinkarnacijski spomini praviloma razkrijejo šele, ko je človekova zavest na to pripravljena. Tudi če greste na regresijo, ni rečeno, da se boste prejšnjih življenj spomnili. Obstajajo subtilni samozaščitni mehanizmi, ki psiho varujejo pred nenadnim vdorom prevelike količine informacij iz podzavesti, saj bi lahko to človekovo osebnost preveč destabiliziralo. Ti mehanizmi so oslabljeni ali pa sploh ne obstajajo pri ljudeh, ki imajo različne duševne motnje ali prave duševne bolezni. Zato duševnim bolnikom regresije ni priporočljivo delati."

Ali se vsi lahko spomnimo svojih prejšnjih življenj?

"Teoretično da, praktično ne."

Kdo se jih najlažje spomni?

"Največ možnosti, da se prejšnjih življenj spomnijo, imajo ljudje s prožnim egom, mehkim umom, predvsem pa z razvito intuicijo. Do teh informacij namreč lahko pridemo samo intuitivno."

Kdaj se regresija najpogosteje uporablja?

"Vzroki, zakaj se ljudje odločajo za regresijo, so zelo različni. Nekatere žene radovednost, druge resni problemi, zlasti čustveni, na primer v intimnih odnosih, partnerstvu, družini. Nekateri skušajo najti višji smisel življenja, si odgovoriti na vprašanje, zakaj sploh živijo, kaj je njihovo poslanstvo. Mnoge zanima usoda, zakaj se je določen boleč dogodek moral zgoditi, zakaj imajo v življenju toliko smole, zakaj jim je neka oseba storila toliko zla, pa zato nikoli ni bila z ničimer kaznovana."

Vi poznate svoja prejšnja življenja? Vas je katero spoznanje oziroma dejstvo iz vaših prejšnjih življenjih še posebno presenetilo?

"Poznam veliko svojih prejšnjih življenj, vsekakor pa ne vseh, kar tudi ni bistveno; dovolj je, da poznaš ključne inkarnacije, ker potem veš, od kod prihaja tvoja usoda. Vedno znova sem presenečen nad matematično natančnostjo zakona karme in reinkarniranja. Vse skupaj je res čudežno."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku