Iz Štajerca: Z risanjem podlag za gobeline je učitelj fizike odkril svojo ustvarjalno plat

Slavica Pičerko Peklar, 28.5.2020
Sašo Bizjak

To je bilo pred 30 in več leti. Od takrat je Gregor Samastur, delovni terapevt v Zavodu Dornava, nanizal že preko 40 samostojnih razstav. Z aktualno v Miheličevi galeriji je obeležil 60 let svojega življenja. "Ustvarjanje je preprosto nekaj, kar živi in biva v meni, z menoj. Je nekaj, kar me neprestano spremlja in vodi. Postalo je dejstvo in način življenja."

Ko po dolgih tednih takšne in drugačne osamitve sediva ob kavi v ptujski Pomaranči, od koder je čudovit pogled na veduto starega mesta, pravi, da za njim niso ustvarjalni meseci, kot bi morda kdo pričakoval, da se ni zakopal v delo niti ni samote iskal v ateljeju domače hiše v Slapah pod Ptujsko Goro, pač pa je tokrat bolj kot morda kdaj prej zaživel z družino, še najbolj s sedemletnim vnukom, ki z otroško radovednostjo stopa v svet barv in dedkovega ustvarjanja.

Prvič v Miheličevi galeriji

​Za razstavo, ki je bila odprta sredi maja, je bilo vse nared že tik pred epidemijo, da bi z njo zaznamoval svojih 60 let: "Za mano je blizu 40 samostojnih in še več skupinskih razstav. Marsikje je bilo videti moja dela, a še nikoli v Miheličevi galeriji in resnično vesel sem, da zdaj razstavljam v tem prostoru, vodnem stolpu, mimo katerega že od vekomaj teče reka, kar daje prostoru prav posebno dimenzijo in slutnjo minljivosti."

image
Sašo Bizjak ”Vesel sem, da razstavljam v vodnem stolpu, mimo katerega teče reka, kar daje prostoru prav posebno dimenzijo in slutnjo minljivosti.”

Gregor Samastur je študiral tehnični pouk in fiziko, nato je nekaj let poučeval na OŠ Selnica ob Dravi, zdaj je že dolga leta zaposlen v Zavodu Dornava, v enem od varstvenodelovnih centrov, kjer vodi likovne delavnice. "Izredno rad imam svoje delo delovnega inštruktorja, sem kot neke vrste učitelj praktičnega pouka, ki največ časa nameni likovnemu ustvarjanju. Ljudje z motnjo v duševnem razvoju so izredno senzibilni, neobremenjeni s teorijo in všečnostjo ustvarjalnega. Vedno znova me presenetijo s svojo izvirnostjo, neposrednostjo. Radi smo skupaj, veliko delamo, se učimo. Pri ustvarjanju poleg čopiča uporabljamo še druge materiale, kot sta les in glina, ki vsak po svoje ali kar skupaj občasno stopita tudi v moj ustvarjalni proces," pravi Gregor, ki narejeno s stanovalci in uporabniki VDC rad tudi razstavi in se veseli odzivov tistih, ki si njihove razstave pridejo ogledat. "Se pa spomnim, da sem se kot likovnik razkril kaj hitro po prihodu v Dornavo, ko sem začel risati podlage za ustvarjanje gobelinov. V tistih časih, pred 30 in več leti, so vsi šivali gobeline. In nam v zavodu je šlo prav dobro. Še zdaj je naše takratno delo videti na kakšni od sten zavoda."

Z mladimi v ptujskem CID-u

Samastur vsako leto februarja, letos je bilo že trinajstič, razstavi 22 svojih del v Centru interesnih dejavnosti Ptuj. V spomin na sina Matjaža, ki je zaradi nesrečnega alergičnega napada umrl pri komaj 22 letih. "Matjaž se je v CID-u družil s prijatelji, rad je odhajal tja. In ker mi je kot pedagogu popolnoma jasno, da mladi niso navdušeni nad obiskovanjem galerij, sem jim sklenil kanček ustvarjalnega sveta prinesti v njim domači prostor. Tako se je prva razstava kar nadaljevala. Zdaj je tradicionalna in odprtje te je za vse nas, ki se po mnogih letih še vedno srečujemo, posebno doživetje. Čas za spomine in čas, ko se z novimi sanjami in življenjskimi izkušnjami, zdaj so tisti fantje in dekleta iz Matjaževe mladosti že odrasli ljudje, zazremo v prihodnost."

image
Sašo Bizjak

Na njegovo likovno pot je v gimnazijskih letih vplival znameniti ptujski profesor in akademski slikar Albin Lugarič. "Risal sem rad od nekdaj, a tiste ure likovne umetnosti pri profesorju Lugariču so me zaznamovale. Rad sem odkrival tako teorijo kot navdušeno risal. Bilo je potem, skozi leta, še kar nekaj srečevanj in druženj z ljudmi, ki jih je nagovarjala umetnost in sem jim rade volje prisluhnil," pravi Gregor, ki je v osnovnošolskih in gimnazijskih letih rad tudi plesal. Zdaj je pogost udeleženec različnih likovnih kolonij, rad sodeluje na ekstemporih, saj kot pravi, na teh likovni kritiki s podelitvijo nagrad ocenijo ustvarjalčevo delo: "Morda je še nekaj učitelja v meni, pa si želim tu in tam izvedeti, kako dobro mi gre. Ocenjevanju se ne izmikam, zato na takih dogodkih tudi pogosto sodelujem." Leta 2017 je prejel nagrado za najbolj izvirnega kurenta ptujskega ekstempora Karneval, je pa tudi prejemnik več drugih likovnih nagrad strokovnih žirij. Predsednik likovne sekcije Umetniškega društva Ustvarjalec Majšperk, ki ima kakih 15 članov, pravi, da likovno kolonijo, poimenovano Haloze, že leta organizirajo tudi v domačem Majšperku, kjer se lahko postavijo z bogatim kulturnim dogajanjem in povezovanjem s šolo.

Da se izpove, pove

Tačas, pravi, ni ustvarjalno razpoložen: "Kaže, da potrebujem nekaj premora, za navdih se ne bojim, po svoje se ga veselim in del mene komaj čaka, da se spet prepustim moči ustvarjanja. Potem ko sta me je poleg akrila na platno nagovorila les in glina ter sem odkril izrazno moč grafičnega ustvarjanja, je izzivov vse več." Že nekaj časa, razkrije, se daje z besedami. Piše pesmi, ki so bile pred nekaj leti prvič predstavljene javnosti na literarnem večeru v Majšperku. Upa, da jih bo nekega dne morda objavil v svoji pesniški zbirki. Za svojo dušo, da se izpove, pove.

Ali bo tudi na tak način kdaj nagovoril ljudi okrog sebe, še ne razmišlja. Morda, enkrat v prihodnosti, ko se bomo spet spraševali, kdo smo in kam gremo. "Enoznačnega odgovora ni. Zagotovo pa lahko rečem le to, da smo kot neskončni majhni delčki ali atomi neskončnega vesolja - tega prostora in časa -, ki v bistvu sploh ne obstaja in je le naša predstava, dobili občutek svoje pomembnosti in velikosti, čeprav bi se velikokrat kot posamezniki morali zavedati ravno nasprotnega - svoje neskončne majhnosti v neskončnem vesolju," je pred tremi leti, ko je razstavljal v ormoški grajski pristavi, razmišljal Gregor Samastur. In zdi se, kot bi bilo danes.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku