Izvirne miselne igre za mlade in stare

Rozmari Petek, 2.10.2019
Rozmari Petek

Avtor igre Slepi zajček na šahovskem polju o nenavadnem imenu in predvsem o prednostih, ki jih prinaša igra, ki jo - v nasprotju s šahom - lahko igra en sam

"Ko vstanem, najprej odigram kakšno partijo ali dve. Šele potem pride na vrsto zajtrk," svoj jutranji ritual opisuje upokojeni velenjski rudar Jože Borštnar iz Silove pri Velenju, ki se bliža 80 letom. "S tem ostajam pri pameti, igra je odlična za bistrenje možganov, ki starejšim v moji starosti pogosto začnejo pešati."

image
Rozmari Petek Kako izvleči najtanjšo ploščico skozi odprtino? Jožetu to uspe v 79 potezah.

Igro, s katero se kratkočasi, je izumil sam. Povsem sam, ko je po ženini smrti ostal sam ... "Šah igram že od otroštva. A že kakih 40 let razmišljam, ali bi se na šahovskem polju dala odigrati še druga igra. Po možnosti takšna, da zanjo ne potrebuješ partnerja. Bilo je 16. februarja 2016, ko sem se ponoči zbudil in nisem več mogel zaspati. Takrat sem dobil idejo, kaj bi lahko naredil. Takoj zjutraj, ko sem vstal, sem šel naravnost v delavnico, še zajtrka nisem pojedel. Zbil sem skupaj okvir, začel rezati ploščice, jih brusiti. Po nekaj dneh sem za silo realiziral svojo idejo. Seveda je bilo vse še bolj okorno, grobo, sedaj so igre precej lepše izdelane." Igre še danes izdeluje sam v delavnici.

Kdo ali kaj je slepi zajček

In česa se je v tistem zgodnjem jutru domislil? Borštnar na mizo položi lesen okvir, v katerem so zložene oštevilčene lesene ploščice, eno mesto pa je prosto. Ko so zložene po vrsti od 1 do 63, se razkrije vzorec šahovnice. Od tod ime slepi zajček. Šele ko je igra pravilno rešena, ta zajček "spregleda", nenavadno ime za igro pojasni izumitelj.

image
Rozmari Petek Jože Borštner s svojo igro
 

A zakaj je igro sploh poimenoval zajček, saj je čar in zahtevnost igre prav v tem, da z lesenimi ploščicami ne smeš poskakovati po "šahovnici", temveč moraš številke z drsenjem v različne smeri pravilno razporediti po lesenem okvirju, ne da bi iz okvirja vzel eno samo ploščico, še vprašamo. "Pač zajčki so mi zelo všeč, so moja najbolj priljubljena žival," enostavno odvrne. "Ko sem igro patentiral, so me sicer poskušali pregovoriti, da naj spremenim ime. Ampak sem pri tem imenu trmasto vztrajal," odločno pove izumitelj, ponosen, da je edini na svetu, ki se je takšne igre sploh spomnil.

Kocke iz okvirja dobro premešaš, jih po naključnem vrstnem redu zložiš v okvir, šele nato se začne igra ...
image
Rozmari Petek Jože Borštnar ima v svoji črni torbi še kup zanimivih miselnih iger.

"Ko sem igro prvič končal, sem od veselja skakal. Bil sem res navdušen, da mi je uspelo. Pa prav meni! Takrat sem sicer za eno partijo potreboval kakšne tri ure; igra se proti koncu zelo zaplete, sploh zadnji dve vrstici sta najtežji. Sedaj je moj osebni rekord 12 minut."

image
Rozmari Petek Jože Borštnar s svojo igro Slepi zajček na šahovskem polju

V poseben zvezek zapisuje vse možne rešljive kombinacije igre, ki so sicer odvisne od tega, kako razmetane so številke, ko z igro začneš. Do zdaj je naštel 827 različnih kombinacij. "Prepričan sem, da bo ta igra nekoč bolj popularna kot šah. Res izredno bistri možgane, to opažam tudi sam, saj se sedaj počutim kot 42-letnik. Obenem mi daje ogromno volje do življenja. A licence ne prodam nikomur. Za nič na svetu ne."

V črni torbi še druge igre

Za izdelavo ene igre potrebuje vsaj teden dni. Da dobi lepo šahovsko kombinacijo, uporablja dve vrsti lesa, uradno fotografijo slepega zajčka, ki krasi vsako doma izdelano igro, pa je narisala njegova soseda. "Saj sem sicer tudi to poskušal sam, a moj zajček je bil bolj podoben konju, soseda pa je zajčku narisala še prevezo čez oči, kar me je od srca nasmejalo."

image
Rozmari Petek Jože Borštnar ima v svoji črni torbi še kup zanimivih miselnih iger.

Nekaj iger je že prodal. Kupujejo jih predvsem v domovih upokojencev. Ima pa Borštnar v zalogi še kup drugih miselnih in doma izdelanih iger, s katerimi tu in tam zabava poslušalstvo v domovih upokojencev. V črni torbi, ki ga spremlja na vsakem obisku, se skrivajo mnoge uganke, denimo, kako izvleči krog iz spetih krogcev, pa kako razvozlati napeto vrv in podobno. Veliko vprašanje, na katero skrivnosti izumitelj sploh ni hotel odgovoriti, je tudi, kako je lahko sredi celega nesestavljenega kosa lesa zabil žebelj. "Če kdo to pogrunta, plačam rundo," iskrivo doda.

image
Rozmari Petek Kako bi izvlekli večji obroč?

Cilj njegovega dela niti slučajno ni dobiček, temveč golo veselje. "Jaz sem preskrbljen, ne potrebujem ničesar. Če se le da, pomagam drugim. Gre bolj za to, da si povrnem stroške izdelave igre. Največ mi pa pomeni veselje. Tako moje kot veselje drugih ob igranju. Pravzaprav jo lahko igrata tudi dva ali več ljudi, le da mora imeti vsak svojo igro. Oba startata z enako premetanimi številkami in tekmujeta, kdo bo prvi številke zložil po vrsti," še doda sogovornik. "To je igra za vse generacije, tudi za mlade," še enkrat poudari izumitelj, "vsekakor je boljša kot igre na pametnih telefonih, po katerih otroci brskajo gor in dol kot kokoši. Starejšim pa opazno bistri možgane. Kot tudi meni," zaključi velenjski izumitelj.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku