Jagodičasto sadje za najmanjše vrtičke

Primož Brezovec, Zeleni svet, 21.3.2019
Zeleni Svet

V sodobnem času je urbano vrtnarjenje popularna aktivnost. Na najmanjših površinah, kot so balkoni, terase, atriji, s pridom zasadimo prezimne lonce, korita in manjše visoke grede. Tako boste poleg vrtnin in zelišč pridelali še nekaj plodov jagodičastega sadja.

Poleg uporabne vrednosti v plodovih vam predstavljamo nekaj sadnih zanimivosti, ki so lepe tudi v cvetovih, plodovih in pisanih listih.

Zmagovalna in aromatična mesečna jagoda

Mesečne jagode so gotovo najbolj priljubljene jagodičaste sadne rastline. Najbolj sočne, okusne in aromatične jagode pridelamo na domačih vrtovih. Če smo jih pravilno posadili in za njih vestno poskrbeli, nas bogato nagradijo s pridelkom. Vedno pa upoštevajte tudi izbor zmagovalnih sort. Ena takšnih je nedvomno sorta mesečne jagode 'Toscana', ki je mednarodno nagrajena.

image
Matic Sever Odlična vrtna jagoda 'Toscana'

Poleg izjemne arome in bogatega pridelka nam bo vrt ali balkon obarvala z bujnim rdečim cvetenjem. Rodi med junijem in septembrom. Plodovi so nekoliko manjši, a ko jih okusimo, nas zagotovo prepričajo, da jih umestimo v sortni izbor domačega vrta. Sorto mesečne jagode 'Toscana' sadimo na vrtne gredice, v posode, nekoliko večja balkonska korita ali sadilne vreče. Jagode sadimo v kakovosten sadilni substrat. V lonce in korita je priporočljivo dodati dodatke za zadrževanje vlage. Gnojimo s kakovostnimi gnojili, ki vsebujejo tudi mikroelemente.

Mini robida brez trnov

image
Charlotte Mackelden Lončna robida 'Purple Opal'

Poleg kompaktnih lončnih sort malin je za balkonsko gojenje zanimiva zelo nizka sorta robide brez trnov. To je sorta 'Purple Opal', ki zraste do približno 0,5 metra in je zaradi tega primerna tudi za sajenje v cvetlične lonce in večja korita. Postavimo jo na lego, kjer je vsaj pol dneva obsijana s soncem. Brez posebno velikega napora lahko v drugem letu po sajenju pričakujemo prvi pridelek okusnih črnih plodov.

Okusne ameriške borovnice s pisanimi listi in rožnatimi plodovi

image
Matic Sever Rožnata ameriška borovnica je zelo okusna.

Ameriške borovnice poznamo kot srednje velike grme za kislo zemljo in sončno lego. Med klasičnimi sortami debeloplodnih borovnic najdemo tudi zanimive posebnosti. Novost je pisanolistna pritlikava sorta 'Flamingo'. Poleg okusnih plodov in dobre rodnosti bo lonce na balkonih krasila prav posebna sorta ameriške borovnice 'Flamingo'. Mladi listi so sprva rožnati, kasneje v vegetaciji se spremenijo v zeleno-belo barvo.

image
B.V. Posebnost med borovnicami je pisanolistna sorta s kremno belimi pegami, mladi listi pa so rožnato nadahnjeni.

Sorta je nižje rasti, zato jo lahko gojimo tudi v loncu. Druga posebnost je sorta 'Pink Lemonade', ki rodi avgusta in septembra. Plodovi so rožnate barve in srednje velikosti. Za sajenje ameriške borovnice izberemo kislo zemljo. Zalivati je treba s postano vodo ali še bolje z deževnico. Za gnojenje je nujno izbrati tudi posebna gnojila za ameriške borovnice.

Azorska borovnica rodi do štiri mesece

image
B. V. Azorska borovnica ima malce drugače oblikovane plodove.

Nizko sorto azorske borovnice 'Bluedrop' sadimo med ameriške borovnice. Zelo lepo cveti v močni rdeče-rožnati barvi. Cveti in rodi do štiri mesece. Azorske borovnice zorijo od konca julija do prvih jesenskih slan. Plodovi so sladko-kislega okusa. Rastlina uspeva v nekoliko kisli zemlji. Rada ima polsenco. Pozimi jo zaščitimo pred sončno pripeko in izsuševanjem listov s smrečjem ali kopreno. Raste kompaktno do višine okrog 50 cm. Sadimo jo v lonce, ki jih postavimo v rahlo zasenčeno lego.

Članek je bil objavljen v novi številki revije ROŽE IN VRT.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku