Januar naj bo brez mesa

Bojan Tomažič, 12.1.2019
Profimedia

Lani je pri veganskem izzivu sodelovalo več kot 1400 ljudi, letos organizatorji pričakujejo, da se bo številka podvojila.

Slovensko vegansko društvo tudi letos ponuja veganski izziv. "Mesec dni preživite brez uživanja mesa, mesnih izdelkov in vsega drugega, kar imate zdaj v prehrani živalskega izvora. Zato, da si izboljšate zdravje in prihranite življenje in trpljenje mnogih živali," pravijo pri društvu. Tudi tokrat niso ostali samo pri opozorilu, opominjanju in trkanju na vest, ampak bodo vsem, ki se bodo odločili to storiti skupaj z njimi, vsak dan predlagali, kaj vse brezmesnega si lahko pripravijo.

image
Profimedia

Obsedenost z živalskimi beljakovinami je odveč

Veganski jedilniki niso pusti, ampak bogati in okusni, opomnijo. Za ilustracijo poglejmo enega od predlogov: za zajtrk čokoladno-bananini kosmiči ali veganske palačinke, v sladki verziji ter umešani tofu v slani verziji, za kosilo marinirani zrezki v gobovi omaki in cvetačni pire ter biskvitno pecivo za sladico, za večerjo presne testenine v paradižnikovi omaki, ob vsem tem še smutiji.

Tiste, ki boste sprejeli izziv, bo trideset dni vsak dan v nabiralniku pričakala e-pošta z uporabnimi napotki in z jedilniki s preprostimi in okusnimi recepti za zajtrk, večerjo in kosilo. "Naučili se boste pripravljati od juh do slavnostnih jedi in sladic," vabijo organizatorji. Nasveti bodo o tem, kaj vključiti v shrambo, kako naročiti v restavracijah, kje kupiti hrano, oblačila in kozmetiko. "Mesec dni je pravšnje obdobje, da ugotovite, ali bi šlo. Tako se lahko podrejo najpogostejši predsodki o veganstvu in kar je najpomembnejše, da ugotovite, ali se ob takšni prehrani počutite bolje." Pri nekaterih se zgodijo pozitivne spremembe tudi pri njihovi telesni teži, če je bila ta prej prenizka ali previsoka, videza kože, izboljša se krvna slika, hitreje se regenerirajo po naporih," so najpogostejše izkušnje izkušnje z brezmesno prehrano.

Ne poskusiti je velik greh

"Vsa zdrava rastlinska živila zlahka nadomestijo meso. Mit, da je meso potrebno nadomeščati z nekim podobnim živilom, izhaja iz enačenja mesa z beljakovinami," tudi opozorijo. "Meso ni niti edini niti dober vir beljakovin. Za zadovoljitev dnevnih potreb po beljakovinah je po stališču svetovne zdravstvene organizacije potrebno zaužiti nekje od 7,5 do 9 odstotkov kalorij - torej energije iz beljakovin. In če pogledamo vsebnost beljakovin, ki je v stročnicah in zelenjavi v povprečju okoli 40 odstotkov, v žitih okoli 15 odstotkov, hitro uvidimo, da je ameriška obsedenost z beljakovinami popolnoma odveč."

Brezmesna polnjena paprika

"Vse, kar moramo narediti za vnos beljakovin, je, da pokrijemo dnevne potrebe po energiji. Raziskave kažejo, da tako vegani kot vegetarijanci in vsejedci dnevno zaužijemo kar okoli 170 odstotkov potrebnih beljakovin. Pomanjkanja se nikomur ni treba bati." Veganska hrana je enostavna, pripravljena iz osnovnih živil, vsem so poznane: enolončnice, rižote, pečena zelenjava, polnjena paprike, testenina v omaki, različne solate, smutiji, namazi, bureki in zelenjavni zavitki, tudi dunajski in pariški zrezek ter umešana jajca, kjer rastlinske sestavine nadomestijo žitarice in zelenjava. Tudi pečenico s kislim zeljem in zabelo, lazanjo s filo iz sojinega ali pšeničnega drobljenca, sendvič z vegansko šunko in sirom, klasično pico, veganski sirov burger, hot dog ali kebab je mogoče narediti. Majoneza je tudi brez jajc.

Najhujše, kar se nam pri veganskem izzivu v tradicionalnem brezmesnem mesecu lahko zgodi, je zažgan tofu pri pripravi in kakšen nepredvideno izgubljen kilogram teže, dobiti pa je mogoče veliko. Ne poskusiti bi torej bilo greh. "Tisti, ki so izziv prejšnje leta opravili, pravijo, da se jim je v tem mesecu odprl nov svet okusov, pozitivnih spoznanj in dobrega počutja," so povzeli dosedanje odzive.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku