Jasno z Andrejem: Tropski cikloni zunaj tropov

Andrej Velkavrh, meteorolog, 5.10.2019
Reuters

Od leta 1970 nastane letno v povprečju sedem tropskih ciklonov nad Atlantikom.

Če smo že pri vremenu: tropski ciklon Lorenzo je v sredo dosegel Azore, včeraj pa Irsko, a zdaj ni več tropski ciklon, ampak je oslabel in postal "izventropski ciklon", ali povedano drugače, postaja ciklon zmernih zemljepisnih širin. Še vedno precej globok, z nizkim zračnim tlakom v središču. Oslabel je, a vendar povzroča vetrove, ki pihajo s sunki do okoli 160 kilometrov na uro. In če piha tako močan veter ob morju, so tu še visoki valovi, lahko tudi povišana plima. Skratka, izraz oslabel je morda malo zavajajoč,
image
”Raje prelivamo črnilo o tem, ali je Greta Thunberg le razvajena najstnica ali glasnik nove alternative za naš planet.”

"Bivši" Lorenzo je najmočnejši tropski ciklon, ki je prodrl tako daleč proti vzhodu Atlantika, vsaj po znanih podatkih iz preteklosti. Je to slučaj ali del splošnega trenda? Zaradi splošnega segrevanja ozračja se, a vendarle dosti počasneje, namreč segrevajo tudi oceani. Tropski cikloni se rojevajo nad subtropskimi morji, ki so najtoplejša svetovna morja. Zato je tam izhlapevanje morske vode izdatno, prav to pa je gonilo oziroma vir energije tropskih ciklonov. In ker postajajo oceani toplejši, se počasi povečuje tudi izhlapevanje nad temi morji - posledično postaja vse verjetneje, da so tropski cikloni zaradi tega močnejši. A kaj pomeni, da so močnejši? Lahko nastajajo močnejši vetrovi, lahko pa tudi obilnejše padavine, pa čeprav morda cikloni po vetrovnem kriteriju niso izjemni. Meritve kažejo tudi, da postajajo počasnejši - vse pogosteje potujejo počasneje. Kar seveda pomeni, da nad določenim območjem dlje časa močno piha ali (in) močno dežuje. Povzročeno razdejanje je zato večje. Tudi rojevajo se hitreje oziroma hitreje dosežejo višjo stopnjo jakosti. Kriterij je, da v 24 urah povprečna hitrost vetra doseže 55 kilometrov na uro. Povprečna, ne najmočnejši sunki! Med letoma 1982 in 1994 je bilo deset primerov take hitre rasti, leta 2005 so našteli 39 in leta 2017 že 40 takih primerov, število pa obsega vse tri oceane. Skratka, tropski cikloni postajajo v povprečju močnejši. Od leta 1970 nastane letno v povprečju sedem tropskih ciklonov nad Atlantikom. Seveda so znatna nihanja tega števila iz leta v leto.

In kaj nam preostane? Nič, zakopljimo glavo v pesek, noji to obvladajo. Od bitja, ki je pametnejše od noja, pa bi vendarle pričakovali drugačno reakcijo. A kaj, ko so nam pomembnejši stalna gospodarska rast, dobički, nova delovna mesta, a vse to po obstoječem sistemu, s katerim tonemo vedno globlje. In raje prelivamo črnilo o tem, ali je Greta Thunberg le razvajena najstnica ali glasnik nove alternative za naš planet. Naj si ob tem sposodim znani slogan s slovenskega političnega prizorišča: "Za otroke gre." Žal so seveda "naši" čisto zgrešili smer pri tem.

Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku