Jože Barachini razstavlja v rojstni vasi na Dolu pri Hrastniku

Fanči Moljk, 23.4.2019
Fanči Moljk

Jože Barachini, slikar, ki zdaj živi in ustvarja v Radečah, je svoja mladostna leta preživel na Dolu pri Hrastniku.

Tako je v petek, 19. aprila, v kinodvorani na Dolu odprl svojo likovno razstav in predstavil knjigo Slikar. Dogodek sta podprli Občina Hrastnik in Kulturno rekreacijski center Hrastnik.

Obiskovalci so bili v glavnem njegovi znanci in prijatelji z Dola in okolice, ki poznajo njegovo delo in življenje že od vsega začetka, saj se je kot štipendist Steklarne Hrastnik v tej tovarni tudi zaposlil. Kasneje je delal na področju izobraževanja v strojništvu, gradbeništvu, lesarstvu in orodjarstvu, kjer je dosegal lepe uspehe s svojimi inovacijami.

"Stanovali smo eno nadstropje nad to dvorano," je povedal. "Na tem odru sem režiral l. 1964 z mladinci gledališko igro, ki nam je lepo uspela. Leta 1995 sem imel tukaj slikarsko razstavo in to zgodovinsko sliko Dola je takrat odkupila Občina Hrastnik in jo

podarila Krajevni skupnosti Dol. V tej dvorani sem na prireditvi spoznal tudi svojo ženo Marico..."

V Radečah in v občini Laško je opravljal veliko pomembnih družbeno političnih funkcij in zadolžitev v gospodarskem sektorju.

"Po prestani možganski kapi pa sem se zavzeto lotil slikarstva, kar me je sicer ves čas veselilo, a mi zaradi drugega dela ni uspelo razviti te želje."

image
Fanči Moljk Razstava v kinodvorani na Dolu bo odprta do 5.maja

Kot slikar realist ustvarja od leta 1989 in do sedaj je imel že 109 samostojnih likovnih razstav. Prav tako je sodeloval na skupinskih razstavah v vseh večjih mestih Slovenije. Zadnje čase ilustrira knjige znanih slovenskih pisateljev kot so Ivan Sivec, Bogdan Novak in Darinka Kobal.

Dogodek sta popestrili Vojka Povše in Manja Golec, ki sta o našem nekdanjem krajanu povedali nekaj besed. Golčeva je skrbela za celoten program, Povšetova pa je predstavila njegov življenjepis. Prireditev sta pozdravila in pohvalila tudi župan Marko Funkl in predstavnica KRC-a Liljana Oplotnik.

image
Fanči Moljk Ob razstavljenih slikah in knjigi tudi Manja Golec, mentorica prireditve

Zanimivo je bilo prisluhniti tudi Barachinijeve razlage o vsaki posamezni sliki iz knjige - s projekcijo vsebine na platno. Vrstili so se različni kraji, portreti, motivi iz narave in o živalih, tihožitja, letni časi, gradovi in celo prizori iz športnega življenja. Vsak posnetek je imel svojo zgodbo oziroma svoje ozadje, ki ga je obrazložil. Piko na i je dodala Manja Golec, velika občudovalka njegovih del, ki je med drugim dejala: "Jožetova knjiga je tudi tolažnica. Zaveš se, kako lepa je narava, kako cvetje diši, voda žubori, pred tabo se razgrnejo kraji, ki si jih nekoč že obiskal, prepoznaš znane ljudi, upodobljene v portretih …"

Ob sliki Krka je recitirala pesem o njej Marija Hafner, članica KUD Svobode Dol; napisala pa jo je Milena Majcen iz Ljubljane, rojena Hrastničanka.

image
Fanči Moljk Slikarjevo delo je pohvalil tudi Marko Funkl, novi župan Hrastnika

Večer se je končal z druženjem, ko so mnogi obiskovalci gostu še osebno čestitali za imenitno razstavo. Nekateri si jo bodo v miru ogledali še enkrat. Odprta bo do 5. maja vsak dan med 17. in 19. uro.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku