Jubilej legende: Čudežni deček je star 70 let

Denis Živčec, 13.5.2020
Profimedia

Stevie Wonder je sicer večino prahu v svoji karieri dvignil še pred 30. letom, a ostaja zimzeleni izvajalec, ki kljub slepoti vidi v našo dušo.

Nekoč so ga vprašali, ali ga ne moti, da je slep, on pa je odvrnil: "Ne, glavno je, da nisem črn." Stavek, ki sijajno opiše izjemen smisel za samoironijo legendarnega pevca, ki je 13. maja dopolnil 70 let. Način preživetja skozi težke življenjske preizkušnje? Zagotovo, a Stevie Wonder je vselej bil mnogo več kot le še en slepi pevec z baladami. Vse odkar so ga malo po šest tednov prezgodnjem rojstvu "zafurali" v inkubatorju in mu s preveč kisika povzročili tajno slepoto, je bilo jasno, da če se bo lotil glasbene kariere, bo to moral narediti v neuničljivi pozi Raya Charlesa. Pri štirih letih, v času, ko sta soul in rokenrol dobivala obliko, je mali Stevie pel v cerkvenem zboru. Pri devetih je že igral na klavir, orglice in bobne. Ko ga je Berry Gordy, ustanovitelj kultne glasbene založbe Motown pozval, naj mu nekaj zaigra, je bil nad njegovim talentom navdušen tako zelo, da mu je takoj ponudil pogodbo.

Tako se je začela zgodba verjetno največjega otroškega genija v sodobnem popu. Sprva se je zadeve lotil kot kakšen črnski Heintje. Pel je pridne in posladkane sentimentalne popevke ob spremljavi big banda, v sedemdesetih pa se je razvil v pop ikono, ki jo poznamo še danes. Hitro je odraščal in z leti pridobil veliko glasovne neposrednosti in intenzivnosti, zažigal je tudi na klaviaturah in se vživel v vsako priredbo, ki so mu ju ponudili, pa naj bo to Dylanova Blowin' in the Wind ali Travisova Sixteen Tons. Nepozabni v njegovi izvedbi ostajata I Was made To Love Her iz leta 1967 in My Cherie Amour iz leta 1969. Ob veličini njegovega imena skoraj pozabimo, da po svojem 30. letu prav veliko prahu na glasbeni sceni ni dvignil. Uspešen je, mej pa ne premika več. A mu oprostimo glede na to, kaj vse mu je uspelo v otroških in mladostniških letih, ko je prvi album izdaj že pri dvanajstih letih.

Glasbenik s prepoznanimi zatemnjenimi očali se je v zgodovino zapisal z uspešnicami kot so Isn't She Lovely, Sir Duke, Part-Time Lover, I Wish, Superstition in drugih. Še vedno ostaja družbeno aktiven. Stevland Hardaway Morris, kot je njegovo pravo ime, se je rodil 13. maja 1950 v ameriški zvezni državi Michigan. Med njegove najbolj legendarne projekte štejejo album Songs in the Key of Life iz leta 1976, v katerem se srečajo različni žanri. Wonder je v albumu pel o etnični raznolikosti v Ameriki, fantastičnih utopičnih družbah, maščevalskih zvezah in transcendentni ljubezni. Svoj zadnji album A Time to Love je izdal leta 2005, leto zatem je prejel grammyja za najboljši moški pop vokalni nastop za From the Bottom of My Heart in za najboljši R&B-nastop dueta ali skupine z vokali, ki ga je dobil skupaj z Beyonce za skladbo So Amazing. Leta 2014 je prejel priznanje ameriškega Združenja skladateljev, avtorjev in založnikov za življenjsko delo in predsedniško medaljo svobode.

Med glasbenimi nastopi se loteva socialnih problemov, med drugim na svojem tradicionalnem dobrodelnem koncertu v Los Angelesu, na katerem vsako leto zbira sredstva, s katerimi omogoči nakup božičnih daril otrokom iz socialno šibkejših družin. V aprilu je bil del virtualnega koncertnega dogodka One World: Together at Home, kjer so zbirali sredstva za socialno ogrožene v času koronavirusa. Lani so mu presadili ledvico. Trinajsti maj je torej dan, ko praznuje moški, ki se ne preda tako zlahka.

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku