Kaj so dobili upokojenci od predvolilnih obljub?

Tanja Fajnik Milakovič, 5.10.2019
Robert Balen

Veliko je bilo obljub upokojencem pred volitvami. Pa poglejmo. Kaj je vlada Marjana Šarca v enem letu naredila za upokojence in starejše?

Spomnimo: Desus je obljubljal zakon za popravo krivic, ki bo upokojencem vrnil razliko, ko se pokojnine zaradi finančne krize niso usklajevale. Pa višji regres in dvig minimalne pokojnine nad prag revščine, zvišanje vdovske pokojnine ter ponovno uvedbo seniorske olajšave. In seveda ustanovitev demografskega sklada, o katerem se pogovarjamo že več kot desetletje, pa še nič. Tako kot o zakonu o dolgotrajni oskrbi.

V Stranki Alenke Bratušek so pred volitvami bili še konkretnejši: odmerni delež za pokojnine bi dvignili za pet odstotnih točk, kar bi po njihovih izračunih prineslo za dobrih devet odstotkov višje pokojnine. "Upokojenec s 600 evri pokojnine bi dobil letno še eno svojo pokojnino oziroma 650 evrov več," je izračunala Bratuškova. Obljubljali so tudi višji letni dodatek, za vse, v dveh različnih višinah. Pokojnin niso preskočili niti v LMŠ. Da se bodo zavzemali za postopen dvig pokojnin tistih, ki bodo delali 40 let, nad prag revščine. Že upokojenim pa, da bodo omogočili delati tudi po upokojitvi, kar pa naj ne bi vplivalo na izplačevanje celotne pokojnine. O slednjem zdaj nihče več ne govori ob načrtovanih pokojninskih spremembah, zgolj še o 40 odstotkih pokojnine ob plači.

image
Robert Balen

Pa gremo po vrsti. Najprej o popravi krivic. Upokojenci imajo zaradi varčevanja v preteklih letih, ko se pokojnine sploh niso ali so se le delno usklajevale, še vedno za dobrih 7 odstotkov nižje pokojnine. Sindikat upokojencev, ki je pred poletjem naslovil javno pismo na Šarca in zahteval, da z dvema izrednima uskladitvama najkasneje do konca junija prihodnje leto to popravi, od premiera še sploh ni dobil odgovora. V zakonu o uravnoteženju proračuna za prihodnji dve leti, ki naj bi ga vlada sprejela predvidoma ta ponedeljek, so izredne uskladitve pokojnin sicer predvidene, vendar le, če bo gospodarska rast presegla tri odstotke BDP. Ob tem pa je po Umarjevih napovedih že jasno, da na izredno uskladitev prihodnje leto upokojenci sploh ne morejo računati. Erjavec bo sicer še poskušal tik pred zdajci pri premieru in ga pregovoriti, da pogoj 3 odstotke BDP zniža na 2,5 odstotka, a tudi to pomeni v najboljšem primeru, da se bodo prihodnje leto pokojnine izredno uskladile zgolj za odstotek.

Kaj pa letni dodatek, večini bolj domač kot upokojenski regres? Letos so ga upokojenci dobili v petih različnih zneskih in tako je predvideno tudi prihodnje leto. Morda za posameznika to pomeni kakšen evro več kot letos. Na to, da so v koalicijsko pogodbo zapisali - mimogrede, tako piše v pokojninskem zakonu že vsa leta -, da bo letni dodatek izplačan vsem, v samo dveh različnih in višjih zneskih, so očitno pozabili. Kako si sicer razložiti, da se Alenka Bratušek in Karl Erjavec še vedno prepirata prosto po Prešernu, ali bodo upokojenci dobili letni dodatek v petih ali treh višinah?

Tako kot so pozabili na dostojne pokojnine, ki za 40 let dela ne bi smele biti nižje od praga revščine. A so še in očitno tudi bodo, saj je najnižja zagotovljena pokojnina po 40 letih dela 530 evrov (prag revščine pa je 622 evrov). Med spremembami pokojninske zakonodaje, ki so ta čas na mizi socialnih partnerjev, je predvideno zgolj, da bo odmerni odstotek za ženske ostal pri 63,5 evra, za moške pa se bo postopoma, v šestih letih dvignil s 57,25 na 63,5 odstotka. Tako ne preseneča ugotovitev statističnega urada, da je stopnja tveganja revščine med starejšimi najvišja, zadovoljstvo z življenjem pa najnižje. Številke to potrjujejo. V Sloveniji namreč povprečna pokojnina po 40 letih dela znaša nekaj več kot 800 evrov, povprečje vseh pokojnin pa le malce več kot 600 evrov.

Kljub temu se ministrici za delo Kseniji Klampfer ne zdi anomalija sistema, da človek, ki je 40 let delal in plačeval prispevke, v starosti dobi samo 530 evrov pokojnine. Zanjo je anomalija to, da je varstveni dodatek - pomoč države, ki jo lahko dobi tudi revni upokojenec kot razliko od svoje pokojnine do 591 evrov - previsok. Češ, s tem popolnoma razvrednotimo delo. Drži, delo v tej državi je s tako nizkimi pokojninami res že dolgo razvrednoteno. Morda je ministrica pozabila, da sta tako en kot drugi znesek še vedno pod pragom revščine. In še ena podrobnost: predlog o znižanju varstvenega dodatka je najbolj razburil Levico.

Anomalija sistema je, da ima človek po 40 letih dela 530 evrov pokojnine
Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku