Kako hitro pada kondicija

dr. Veronika L. Dolenc, prof. šp. vzg., 19.3.2020
Profimedia

Zagotovo je lažje priti nazaj v formo, kot začeti trenirati, če se niste nikoli trenirali. Res pa je, da dlje kot odlašate, težje pridete nazaj v formo.

Znanstveniki lahko zdaj opišejo učinke padca kondicije ali kako hitro gremo iz forme.

Edward Coyle iz Univerze v Teksasu je prepričal skupino visoko usposobljenih tekačev (ki so tekli 130 km na teden) in kolesarjev (ki so vozili 400 km na teden), da so prenehali s treningom. Njihovi izmerjeni rezultati porabe kisika (VO2 max) so se najprej hitro znižali, potem pa je bil padec postopen. Pri najbolj natreniranih je bil padec porabe največji. Manj usposobljeni so imeli počasnejšega.

Coyle je ugotovil, da so športniki v 12 do 21 dneh izgubili polovico svoje aerobne moči ali VO2max, nato polovico preostale telesne kondicije v naslednjih 12 do 21 dneh in tako naprej. Po treh mesecih so bili vsi iz forme.

Coyle je mnenja, da za vsak izgubljeni teden traja dva tedna, da ponovno dosežemo prvotno raven kondicije.

Tekač, ki izgubi šest let treninga, se mora spoprijeti tudi s šestimi leti običajnega staranja.

V svojih raziskavah o padcu kondicije je ugotovil en razlog za takojšnji padec kondicije – izgubo krvnega in plazemskega volumna. Ugotovil je padec krvnega volumna za 9 odstotkov in plazemskega za 12 odstotkov. Udarni volumen je padel za 12,  VO2max za 6, srčni utrip se je povečal za 11 odstotkov.

V prvih 12 do 21 dneh brez treninga tako izgubite kar 500 mililitrov krvi. Predhodne raziskave so menile, da je vzrok za poslabšanje kondicije v poslabšanju srca. Pravzaprav ima srce zaradi padca krvnega volumna, manj krvi, da bi jo črpalo v mišice.

Ko se ponovno vračate v formo, si povrnete izgubljeni volumen krvi. Ne le, da lahko spet učinkoviteje prenašate kisik do mišic, ampak imate na voljo tudi več tekočine za potenje, kar pomaga ohladiti vaše telo. Coyle pravi, da lahko tekači v enem tednu povrnejo količino krvi, čeprav reprodukcija rdečih krvnih celic traja dlje.

image
Profimedia

Toda vsem telesnim sistemom kondicija ne pada ali se ne vrača enako. Na primer, skeletni sistem morda ne bo prenesel napora treninga na prejšnjem nivoju, zlasti ker se hkrati starate. Ne pozabite: tekač, ki izgubi šest let treninga, se mora spoprijeti tudi s šestimi leti običajnega staranja.

Ponoven dvig kondicije ne bi smel biti tako težak. Zagotovo je lažje priti nazaj v formo, kot začeti trenirati, če se niste nikoli trenirali, ali ponovno začeti teči, kot prvič iti teči. Res pa je dlje kot odlašate težje pridete nazaj v formo.

Več novic o zdravem življenju najdete na tej povezavi: https://zdravozivi.si/.

Anketa

Kaj menite o ukrepu, ki dovoljuje upokojencem nakupe izključno med 8. in 10. uro?

Sudoku