Kardamom: Nepogrešljiva praznična začimba

Patricija Šenekar, 12.12.2018
Profimedia

S kardamomom pričaramo topel okus peciva in piškotov, za nameček pomaga pri zimskem kašlju in prehladu.

Prazniki so veliko bolj dišeči in domači z aromatičnimi začimbami z Daljnega vzhoda. Po karavanskih poteh je v davnem času v našo deželo s cimetom, klinčki, ingverjem in drugimi dišavnicami prišel tudi kardamom, ki smo ga na našem območju uporabljali že v časih starega Rima.

image
Profimedia
Poživlja um in srce

Kardamom (Elettaria cardamomum L.) je grmičasta tropska trajnica iz družine ingverjevk in uspeva predvsem na obalah Indije, Šrilanke pa tudi Mehike in Gvatemale. Uporabljamo stroke s pekočimi semeni, ki jih s stebel obiramo po cvetenju. Najbolj kvalitetni in aromatični so zeleni, poznamo udi bele, na soncu prebledele stroke.

Oster pikanten okus

Semena, ki jih je v strokih veliko, izluščimo sproti, sicer bomo prehitro izgubili njegovo značilno aromo. Tudi ko kardamom kupujemo, vzamemo takšnega, ki je v strokih, doma pa semena stolčemo ali zluščimo tik pred uporabo. Hranimo ga v neprodušno zaprtih, temnih posodah. Semena so ostro pikantnega okusa, ki postane še bolj izrazit, če jih pred uporabo na suho popražimo.

image
Arhiv Večera

Močan, limoni in popru podoben okus pristaja tako sladkim kot pikantnim jedem. Je nenadomestljiva začimba v indijskih jedeh, še posebej v pilavih, karijih, v smetanovih desertih in sladicah. Tudi na Bližnjem vzhodu kardamom veliko uporabljajo v pecivih in njihovih sladkih mesnih jedeh, podobno ga uporabljajo v severni Afriki, kjer z njim tudi odišavljajo in blažijo grenak okus kave. Dodajajo ga prav tako čajem. V Evropi kardamom uporabljamo predvsem v nekaterih sladicah, vročih punčih in kuhanem vinu, lepo se poda k pečenemu sadju (hruške, jabolka), zaokrožen okus daje mlečnim jedem, sladoledu in mlečnim napitkom, jajčnim kremam.

Ustavlja bruhanje in spahovanje

Nepogrešljiv je ob praznični peki, saj z njim pričaramo tople okuse peciva in piškotov. Za kardamom velja, da je dober pospeševalec prebave, deluje proti krčem in vetrovom, žvečenje semen pa odpravlja neprijeten ustni zadah.

Sodi med pekoča zelišča, ki ogrevajo, pomagajo pri kašlju in prehladu. Po ajurvedi deluje na prebavni, dihalni, obtočilni in živčni sistem. Nevtralizira sluzi in odpira pretok energij v telesu.

image
Wikipedia Semena hranimo v nepredušnih posodah.

Pospešuje znojenje in lajša prehlade, kašelj, astmo, hripavost, popravlja izgubo okusa, prebavo in slabo absorbcijo hranil. Pomaga ustavljati bruhanje in spahovanje.

Je eden najboljših in najvarnejših stimulansov. Spodbuja vranico, poživlja um in srce, bistri in povečuje radost.

Odišavimo kavo

Da bo po stanovanju še bolj zadišalo, dišečo žličko stolčenih kardamomovih semen primešamo k 200 gramom mlete kave. Dodamo lahko tudi žlico cimeta. Mešanico hranimo v dobro zaprti posodi, da se arome med seboj dobro prepletejo. Kavo kuhamo na običajen način. Če ji dodamo cimet, jo samo vmešamo v vrelo vodo in ne zavremo še enkrat.

image
Arhiv Večera Stroke oluščimo pred uporabo.
Anketa

Ali načrtujete, da boste v letošnji poletni sezoni obiskali Hrvaško?

Sudoku