Namesto z denarjem na kavo z verzi

K.R., P.K., 21.3.2019
Profimedia

Ob svetovnem dnevu poezije, ki ga v Sloveniji in mnogih državah po svetu obeležujemo 21. marca, lahko kavo ali čaj namesto z evri poravnate z verzi.

Unesco je leta 1999 današnji dan razglasil za svetovni dan poezije z namenom promoviranja branja, pisanja, objavljanja in učenja poezije po vsem svetu.

Verz kot valuta za plačilo čaja ali kave

Račun za kavo ali čaj na svetovni dan poezije po mnogih kavarnah po svetu lahko poravnate z verzi. Na ta način postane verz za en dan začasna valuta v več kot 40 državah. Gostje lahko s poezijo plačajo tudi v 70 slovenskih lokalih, kjer jih na mizah pričakajo listki, na katere lahko zapišejo verz, z njim pa poravnajo račun za kavo ali čaj.

Več prizorišč po Sloveniji posvetili poeziji

V Ljubljani Trubarjeva hiša literature v sodelovanju s Centrom za poezijo Tomaža Šalamuna in Pritličjem pripravlja več dogodkov za poetično praznovanje svetovnega dneva poezije. Glavni cilj druženj je, da skupaj s pesnicami in pesniki iz vse države in tujine izrazijo poklon poeziji tako, da berejo 24 ur brez prestanka. Dogodek se bo odvijal na treh lokacijah in se bo predvajal v živo, tako da ga boste lahko spremljali praktično povsod, kjer že boste na prvi dan letošnje pomladi.

Osrednji dogodek bo v Ljubljani, v Sovi 102 v Cankarjevi ulici, tam bosta na prvi pomladni dan ob 13. uri ob govornikih mnenje o moči poezije delila tudi reper Trkaj in glasbenica Ditka, "ki nam bo ob tej priložnosti v živo predstavila pesem Srečanje, posvečeno vsem naključnim poetom. Pesem je namreč nastala prav iz verzov, ki so jih lani napisali obiskovalci kavarn v zameno za skodelico kave ali čaja."

image
Profimedia

Kako poteka menjava verza za kavo

Verze kot začasno valuto bodo sprejemali v nekaterih kavarnah, v katerih strežejo kavo Julius Meinl. "Tam vas bodo na mizah pričakali listki in svinčniki, vsak avtorski verz pa vam bo prinesel brezplačno kavico ali čaj. Letošnji verzi pa imajo tudi posebno poslanstvo - bolnikom z najtežjimi oblikami krvnih rakov bodo namreč ponudili psihološko oporo pri vrnitvi v življenje. Več o moči poezije pa nam bo razkrila tudi edinstvena raziskava z biometričnimi metodami, ki nam bo ponudila vpogled v dogajanje v naših možganih, ko se srečamo s poezijo."

Anketa

Bosta sami vnovčili turistični bon, s katerim država skuša pomagati turističnemu gospodarstvu v Sloveniji?

Sudoku