Kdaj in kam z Brnika: To so (trenutno) napovedani leti z ljubljanskega letališča. V Fraportu Slovenija tudi večja odpuščanja

Gregor Grosman, STA, 4.6.2020
Robert Balen

Ljubljansko letališče je za potniški promet spet odprto od 12. maja, odkar je vlada preklicala prepoved opravljanja mednarodnega letalskega potniškega prometa.

Zaradi posledic epidemije virusa covid-19 je letalski promet v Evropi in po svetu še vedno močno omejen. Po sprostitvi potniškega prometa z ljubljanskega letališča so letalski prevozniki napovedali postopno vračanje na Brnik. Prva je to storila Air Serbia, ki je mednarodne lete v Slovenijo ponovno vzpostavila 29. maja, konkretni datumi drugih pa bodo v veliki meri odvisni od sproščanja omejitev pri prehodih meja in drugih restriktivnih ukrepov v posameznih državah, pa tudi od okrevanja povpraševanja po letih, so sporočili z družbe Fraport Slovenija, ki je upravnik ljubljanskega letališča.

image
Gregor Grosman

Kdaj in kam z Brnika: To so (trenutno) napovedani leti z ljubljanskega letališča

Večina od 17 prevoznikov, ki bi morali v normalnih razmerah v poletnem voznem redu ponujati lete z ljubljanskega letališče, je vrnitev povezav napovedalo za drugo polovico junija in julij. Po trenutnih napovedih in informacijah o možnostih rezervacij letov na spletnih straneh prevoznikov naj bi bile ponovno vzpostavljene povezave:

- v juniju: Frankfurt z Lufthanso, Podgorica z Montenegro Airlines, Bruselj z Brusels Airlines in Wizz Air (na Charleroi), Amsterdam s Transavio, Varšava z LOT Polish Airlines, Pariz z Air France in Istanbul s Turkish Airlines,

- v juliju: Zürich s SWISS, München z Lufthanso, Berlin in London z easyJet ter Kijev z Windrose in Tel Aviv z enim od izraelskih prevoznikov,

- v avgustu: Moskva z Aeroflotom, London z British Airways in Niš z Air Serbio.

Tudi čarterji bodo

Pri Fraportu Slovenija opozarjajo, da se zaradi razmer napovedi iz dneva v dan spreminjajo, zato potnikom svetujejo, da se za najbolj točne informacije o možnostih letov pozanimajo na spletnih straneh prevoznikov. Tako je denimo spletni portal ExYu Aviation prav danes poročal, da je British Airways ponovno zamaknil vrnitev v Ljubljano. Mesec dni pozneje kot načrtovano, šele 3. avgusta 2020, naj bi pričeli izvajati polete med letališčem London Heathrow in letališčem Jožeta Pučnika Ljubljana. Leteli naj bi štirikrat tedensko.

Čarterski leti na 10 grških otokov in v Dubrovnik naj bi bili po napovedih turističnih posrednikov na voljo z začetkom julija. 

Da se namerava Finnair na ljubljansko letališče vrniti šele v poletni sezoni 2021, smo že poročali. Glede na trenutne napovedi kaže, da v letošnjem poletnem voznem redu letov v londonski Luton ne bo vzpostavil easyJet (letel naj bi na Stansted in Gatwick), zaradi spreminjajočih se napovedi pa še ni povsem jasno, ali bo Iberia predstavila nove lete v Madrid, dodatno navaja upravljalec brniškega letališča.

image
Robert Balen

V Fraportu Slovenija se napovedujejo večja odpuščanja

Da bodo morali zaradi močnega upada prometa, ki je posledica pandemije covida-19, v Fraportu Slovenija, ki upravlja z ljubljanskim letališčem, zmanjšati število zaposlenih, so povedali že pred nekaj dnevi. Sedaj so v javnost prišle neuradne številke, da naj bi šlo za 120 zaposlenih, kar predstavlja kar četrtino vseh zaposlenih, ki jih je v družbi trenutno 475. Pogovori med upravo in sindikati naj bi stekli prihodnji teden, ob napovedi obsežnega odpuščanja pa v sindikatu upajo na ustrezne rešitve, tudi na pomoč države.

Upoštevajoč razpoložljive podatke in dosedanje najave prevoznikov pričakujejo, da celotno število potnikov na Letališču Jožeta Pučnika Ljubljana letos ne bo višje od 570.000, kar bi bilo 67 odstotkov manj kot v letu 2019.

Upravljalec ljubljanskega letališča je sindikate obvestil, da je prišlo do zmanjšanja potreb po delu in posledično prenehanju potrebe po delu večjega števila delavcev iz poslovnih razlogov. Šele po zaključku posvetovanja s sindikati pa bodo lahko bolj podrobno govorili o številki presežnih delavcev. Predsednik Svobodnega sindikata Aerodrom Ljubljana Klemen Lavrič upa, da je številka 120 le okvirni maksimum.

Anketa

Se boste zaradi trenutne epidemološke slike odpovedali dopustu na Hrvaškem?

Sudoku