Knjižnice vabijo med police in na svoje dogodke

Branka Bezjak , 12.7.2020
Igor Napast

Bralci se le počasi vračajo v splošne knjižnice po vsej Sloveniji. Zato te vabijo uporabnike, da jih ponovno obiščejo, potem ko so znova na široko odprle svoja vrata. Tudi v poletnem času bodo ponujale različne dejavnosti za vse generacije. Z manjšimi prilagoditvami lahko uporabniki do knjižničnega gradiva dostopajo na enak način kot pred zaprtjem knjižnic zaradi ukrepov v času epidemije, pravijo tudi v Mariborski knjižnici.

Knjižničarji se zavedajo, da se bodo uporabniki vračali v javne prostore postopoma, zato iz Združenja splošnih knjižnic sporočajo, da je z izbiranjem knjig med policami bogastvo knjižničnih zbirk spet dostopno in varno ter da jih, tako kot vedno, čakajo z nasveti za branje, bralnimi projekti in drugim pestrim dogajanjem. Pri tem sicer še zmeraj velja ukrep razkuževanja rok, kakor drugod v zaprtih javnih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask oziroma drugega pokrivala za nos in usta.

image
Sašo Bizjak Ob obisku knjižnic še naprej razdalja, zaščita obraza in razkuževanje rok

Da se bralci bolj previdno oziroma v manjši meri vračajo v knjižnice, ugotavljajo tudi v Mariborski knjižnici in njenih enotah. Tačas je manj obiskovalcev v primerjavi s časom pred pojavom novega koronavirusa, je povedala direktorica Mariborske knjižnice Dragica Turjak. Ob tem dodaja, da kjer je dovolj prostora, teče uporaba knjižnice kakor prej, delujejo čitalnice, v skladu z ukrepi je možna tudi uporaba računalnikov. Kjer so enote manjše in kadar je obiskovalcev več, je vstop posamičen, sicer pa takšnih omejitev torej ni. "Ukrepe o predvideni razdalji med uporabniki glede na velikost prostorov torej upoštevamo. Knjige, ki jih bralci vrnejo, odložimo posebej in hranimo še en dan, preden jih ponovno vrnemo na police. Na poseben kup odlagamo tudi knjige, ki jih uporabniki prijemljejo med obiskom knjižnice," je še razložila Turjakova. V poletnem času so sicer prilagodili delovni čas določenih enot. Osrednja Knjižnica Rotovž je denimo odprta med tednom od 9. do 19. ure, v soboto od 8. do 12. ure. Enak delovni čas ima Pionirska knjižnica.

Kako najti dobro knjigo?
Če bralci iščejo kakšen dober bralni namig, bodo veliko priporočil našli na spletnem portalu Dobreknjige.si. Namenjen je promociji branja s poudarkom na sodobni in kakovostni literaturi, zasnovan tako, da vsakdo najde knjige zase. "Knjižni projekt je nastal leta 2014 po zamisli Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper in Goriške knjižnice Franceta Bevka Nova Gorica, s priključitvijo drugih slovenskih splošnih knjižnic pa je prerasel v vseslovenski projekt nacionalnega pomena, v katerem skušamo knjižničarji bralcem predstaviti čtivo, kateremu je vredno nameniti tudi dragocene poletne trenutke," k obisku portala vabita Anja Ogrizek in Gregor Korošec.

Še zmeraj pa, kakor v času epidemije, ko so se knjižnice odzvale na razmere in svojim uporabnikom omogočile izposojo oziroma naročilo knjig in branje na daljavo, lahko člani knjižnice naročajo gradivo po telefonu ali elektronski pošti ali si ga rezervirajo prek sistema Cobiss/Moja knjižnica in mCobiss. "Omogočamo tudi prejem naročenega gradiva po klasični pošti. Vabimo tudi k uporabi portala Knjižnice s kavča, kjer je ponudba informacij, novic, zgodb, elektronskih knjig na spletu," je še sporočila Barbara Kovář iz Mariborske knjižnice.

Kljub sodobnim pristopom dostopanja do branja pa se je v minulih mesecih vendarle utrdilo spoznanje, "da imata pri uporabnikih prednost potreba po dostopu do fizičnega knjižničnega prostora in fizičnega gradiva ter osebni stik s knjižničarji, kar so dokazovali njihovi številni klici, potrebe in sporočila v času epidemije", pravijo v Združenju splošnih knjižnic.

Vesna Horžen, predsednica združenja, pa dodaja: "Knjižnice so ponovno odprte in delujemo z isto intenzivnostjo, kot smo pred epidemijo, zato si želimo, da se uporabniki počutijo varne in dobrodošle v naših prostorih, za kar smo zato poskrbeli v skladu s priporočil NIJZ. Verjamemo, da bodo letošnje poletje in počitnice drugačni, zato bo naša posebna skrb omogočiti našim uporabnikom vseh generacij po vseh krajih po Sloveniji kakovostno preživljanje časa. Povezovali se bomo med seboj in spodbujali sodelovanje med kulturnimi institucijami v lokalnem okolju."

Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku