Koliko stane nov vrt?

Matic Sever, 14.3.2019
Matic Sever

Zdajšnji trend so rastline, prijetne in raznolike na otip, poskrbimo za vir zvoka (žuborenje vode, šum okrasnih trav in drevnine), posadimo dišečo vrtnico in vsaj majhen del namenimo tudi pridelavi zelišč, zelenjadnic in sadja.

Za angažiranje strokovnjaka za načrtovanje lastnega vrta smo že skoraj malce pozni. Vsekakor pa se je za kaj takega bolje odločiti zdaj kot pa sredi sezone, ko so vsaj dobri že vsi zasedeni in težko na hitro vzamejo še kakšen dodaten projekt. Okoli naročila oziroma smisla načrta za vrt se porajajo številna vprašanja, zato bom tokrat vsaj v grobem poskusil odgovoriti na najbolj pogosta.

image
Matic Sever Od preprostih gred oziroma zasaditev do načrta za cel vrt
Stare sorte prinesejo romantično noto

Od česa je odvisna cena načrtovanja? Cena na našem trgu je odvisna tako od projekta kot od profesionalnosti izvajalca oziroma načrtovalca. Pogosto se namreč srečujemo z nerazumno nizkimi ali celo brezplačnimi ponudbami načrtovanja in pri takih primerih najpogosteje velja, da je nekaj narobe. Ali podjetje ponuja slabe storitve in si na vse načine poskuša pridobiti nove naročnike ali pa sploh nima usposobljenega kadra, ki ne samo da ne ceni tovrstnega znanja, ampak tudi ne ponuja pravih in pravilno izrisanih rešitev in predlogov. Navadno se v takih primerih načrt vseeno "plača", le da v obliki višjih cen materialov, dela in rastlin. Če se posvetimo drugemu dejavniku, zagotovo na ceno najbolj vpliva čas, ki ga načrtovalec porabi za izdelavo načrta. Slednje je seveda odvisno od velikosti in/ali kompleksnosti projekta. Tudi srednje velik vrt namreč lahko vsebuje veliko različnih elementov, se nahaja na zahtevnem terenu, ki potrebuje dodatne posege in rešitve itd. Ceno zasaditvenega dela pogojuje predvsem številčnost in raznolikost rastlin oziroma površin, ki so namenjene zasajanju.

Do 45 evrov za kvadratni meter

Kakšna je cena za srednje velik vrt? Posploševanje je težko in pogosto zavajajoče, a vseeno vzemimo nek vzorčen primer. Vzemimo sledeča gola hortikulturna dela ter materiale: priprava površine za sajenje (dobava in razgrinjanje zemlje za drevesa 80 cm, grmovnice 60 cm, trajnice 40 cm, trata 20-40 cm), sadike dreves in grmovnic starosti pet let (štirikrat presajene), trajnice v loncih 0,5-1 L, sajenje, robniki, ki ločujejo trato od gredic, povezovalne peščene poti z vgrajenimi robniki, setev trate (npr. 60 odstotkov površine) ter namakalni sistem. Tu govorimo o ceni od 35 do 45 €/m2, od tega nekje 25 odstotkov predstavlja delo, ostalo pade na material. Se pa seveda cena zelo razlikuje od vrste in cene materialov, rastlin - pa tudi po regijah so že urne postavke različne.

image
Matic Sever Vedno pogosteje težimo k zasaditvam, ki ne zahtevajo veliko oskrbe, a so lepe in zanimive.

Pomembna je tudi faza pred hortikulturnimi deli. Ta lahko zajema zidarska dela (škarpe, zidci, tlakovana površina – kamen terazzo, tlakovci), lesarska dela (pergole, opore), kamnoseška dela (pulti, umivalniki), električarska dela (vrtna razsvetljava), ključavničarska dela (ograje, senčnice). V tem primeru moramo posameznemu kvadratnemu metru površine dodati še 35 do 100 evrov.

Kot dodatek, ki je cenovno sicer zelo variabilnega značaja in ni vključen v vsakem vrtu, so posebni elementi: kipci, vodni motivi, majhni ribniki, posebna razgledišča, utice, podesti iz posebnih materialov za sončenje. Ti znesejo še dodatnih 50 do 120 €/m2.

Za lažjo oceno se dober načrtovalec s stranko vnaprej pogovori, saj na podlagi njenih želja in potreb lahko hitro vsaj v grobem oceni cenovni razpon, v katerem bi bilo načrtovanje in izvedba.

image
Matic Sever Ceno določa predvsem vsebina vrta.

Se ločeno naroči načrt in izvedbo ali oboje hkrati? Mogoče je naročiti samo načrt ali samo izvedbo, seveda pa je najlažje in z največjim užitkom delati vrt od načrtovanja do končne izvedbe. Ni vsak vrtnar sposoben dobrega načrtovanja in vsak načrtovalec nima primernega posluha za izvedbo. Pri izbiri bodimo izbirčni. Če podjetju zaupamo, potem lahko hkrati naročimo načrt in izvedbo, pogosteje pa se ljudje odločajo posebej za načrtovalca in posebej za izvedbo, ker sta ta dela pogosto tudi ločena s krajšim ali daljšim časovnim obdobjem. Nekateri šele z načrtom dobijo uvid v obsežnost predelave ali izdelave vrta in izvedbo prilagodijo finančnim možnostim, nekateri naročijo izvedbo tudi v dveh ali več fazah.

Zgledujmo se po okolici

Kakšni so zdajšnji trendi pri načrtovanju vrtov: zelenica, zasaditve, pohištvo? Končni izdelek mora biti všeč naročniku, zato je vedno prilagojen njegovim željam in estetskim vzgibom. Kljub raznolikim vrtovom, ki jih ustvarjamo, lahko govorimo o grobem trendu, ki se oblikuje na evropskem, ameriškem in širšem prostoru. Že nekaj časa so priljubljeni trajnostno naravnani vrtovi, kar pomeni, da uporabljamo čim več lokalnih in trpežnih materialov, minimiziramo porabo energije (osvetlitev, vodne črpalke) ali pa poskrbimo za obnovljivi vir, se čim bolj prilagodimo naravnemu terenu in se izognemo ogromnim zemeljskim delom. Ob zasaditvah je pomembno, da se prilagodimo obstoječim tlom. Zemljo po potrebi izboljšujemo in pripeljemo novo le v najbolj brezupnih primerih. Prilagodimo tudi izbor rastlin. Časi, ko smo vsevprek sadili iste vrste in sorte trendovskih rastlin (rdeči japonski javor, srebrne smreke, pampaške trave) so že davno mimo. Z različnimi vrtnimi elementi in rastlinjem se zgledujemo po okolici, kjer nabiramo navdih, in vrt nekako vpnemo v krajino oziroma okolico, pa naj bo to podeželje ali mesto. Vedno več se uporabljajo avtohtone ali avtohtonim podobne rastline, ki posnemajo naše travnike, gozdne robove, mokrišča.Tako se tudi zavarujemo pred težavami z obsežnim zalivanjem ter boleznimi, hkrati pa naš vrt postaja nekakšen podaljšek naravnega okolja, v urbanih območjih pa celo zatočišče za številne koristne organizme.

image
Matic Sever Načrt pove, katera je najprimernejša lokacija za zelenjavni vrt.

Kar nekaj časa smo videvali nove vrtove predvsem v minimalistični izvedbi, kjer so bile v ospredju tlakovane površine, trata in morda nekaj dreves ali grmovnic. Zdaj se pojavljajo tudi manj izčiščene različice modernega oblikovanja, predvsem na podeželju in v predmestjih pa se krepi želja po romantični noti, ki jo prinašajo stare vrste in sorte grmovnic, trajnic in enoletnic. Krepi se zavedanje, da vrt v polnosti izpolni naša pričakovanja ne le s funkcionalnostjo, zadostiti mora tudi vsem našim čutom. Zdaj se torej nagibamo k ureditvam, ki so lepe na pogled, uporabljamo rastline, ki so prijetne in raznolike na otip, poskrbimo za vir zvoka (žuborenje vode, šum listja okrasnih trav in drevnine), posadimo kakšno dišečo vrtnico in vsaj majhen del namenimo tudi lastni pridelavi zelišč, zelenjadnic in sadja. Težimo tudi k uporabi domačega znanja in se povezujemo z lokalnimi obrtniki, ki priskrbijo vrtno pohištvo in druge vrtne elemente.

image
Matic Sever Novo zemljo pripeljemo le, če je obstoječa neuporabna.
Anketa

Ali poleti kaj manj uporabljate elektronske naprave (TV, računalnik, mobilnik idr.)?

Sudoku