(FOTO in VIDEO) Največji zaseg heroina od osamosvojitve Slovenije, policija objavila tudi videoposnetke

A.L., 13.11.2019

Podrobna fizična preiskava je pokazala, da nekatere role polietilenske folije po teži odstopajo od ostalih.

Uslužbenci Finančne uprave Republike Slovenije (FURS) so v pristanišču Koper v oktobru 2019 na podlagi analize tveganja kot rizično ocenili pošiljko s 437 rolami polietilenske folije (v skupni teži 21.530 kilograma), ki je prispela v kontejnerju. Pot zabojnika naj bi bila: Združeni Arabski Emirati (ZAE) – Egipt – Slovenija. Zabojnik je bil v Egiptu pretovorjen na ladjo, ki je prispela v pristanišče Koper.

Uslužbenci FURS so zabojnik s pošiljko 29. oktobra skenirali z x-ray skenerjem. Ob analizi slike skeniranja so ugotovili sum na možne nepravilnosti, zato so odredili še dodatno dokumentarno kontrolo pošiljke. Po pridobljenih dodatnih listinah so policisti ugotovili, da je pošiljka dejansko prispela iz Irana, prejemnik pa je podjetje iz Madžarske. Odrejen je bil fizični pregled blaga, pri katerem je sodeloval tudi vodnik s službenim psom za odkrivanje prepovedanih drog. Službeni pes je nakazal možnost, da se v zabojniku nahajajo prepovedane droge.

Podrobna fizična preiskava je pokazala, da nekatere role polietilenske folije po teži odstopajo od ostalih. Po pregledu ene od teh rol so odkrili, da se v njeni notranjosti nahajajo zavojčki z neznano snovjo. Preliminarni test za droge je nakazal na sum, da gre za prisotnost prepovedane droge heroin. Uslužbenci FURS so prekinili nadaljnje aktivnosti in obvestili pristojno Policijsko upravo Koper, ki je prevzela in vodila nadaljnje aktivnosti.

image
Pu Koper

Ladijski zabojnik iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov v pristanišče Koper

Nadaljnji postopek so 30. oktobra prevzeli koprski kriminalisti, ki so v sodelovanju z delavci FURS opravili detajlni ogled kraja kaznivega dejanja. Pri kriminalističnem ogledu vsebine ladijskega zabojnika so ugotovili, da je v njem 437 kolutov s PVC folijo, 42 od teh kolutov pa je odstopalo po teži. Pri detajlnejšem pregledu so kriminalisti odkrili, da je v njih skritih 1421 zavojev s prepovedano drogo heroin. Skupna teža zavojev s prepovedano drogo heroin je bila 729,986 kilograma. S pregledom dokumentacije spornega ladijskega zabojnika, zbiranjem obvestil in drugimi aktivnostmi policije in FURS so ugotovili, da je organizirana kriminalna združba iz Madžarske organizirala prevoz ladijskega zabojnika iz Irana preko Združenih Arabskih Emiratov oziroma Dubaja v pristanišče Koper, kamor je z ladjo prispel konec oktobra. Pošiljka kontejnerja je bila namenjena madžarskemu podjetju iz Budimpešte.

image
Pu Koper

Na podlagi ugotovitev, da so storilci kaznivega dejanja trgovine s prepovedanimi drogami iz Madžarske, je bila informacija o prestreženem tovoru heroina posredovana madžarskim varnostnim organom z zaprosilom, da identificirajo dejanskega prejemnika prepovedane droge. "Od njih smo prejeli povratno informacijo, da na njihovem ozemlju že izvajajo kriminalistično preiskavo zoper znane osumljence, ki so pričakovali prihod večje količine prepovedanih drog. Sprejeta je bila odločitev o izvedbi tako imenovane nadzorovane pošiljke na relaciji Koper – Budimpešta, kamor je bil sporni ladijski zabojnik namenjen. Na podlagi ustreznih dovoljenj Okrožnega državnega tožilstva iz Kopra je bila celotna količina prepovedane droge zasežena, v nadaljevanju pa ladijski zabojnik zapečaten, še prej pa vanj vstavljenih 134 zavojev s prepovedano drogo heroin (skupno 69,646 kilograma teže heroina), skritih v kolutih s PVC folijo. Na podlagi odobrenih prikritih preiskovalnih ukrepov se je v naslednjih dneh ugotovilo, da je ladijski zabojnik prevzel prevoznik iz Madžarske, ki ga je odpeljal preko Slovenije na Madžarsko. Sporni ladijski zabojnik je bil od trenutka odvoza iz Luke Koper pa vse do prestopa državne meje na Madžarsko pod stalnim nadzorom slovenskih kriminalističnih enot. Zatem so spremljanje prevzeli madžarski varnostni organi," so sporočili s policije.

image
Pu Koper

Trenutna cena za kilogram heroina se giblje med 15.000 in 20.000 evrov

V tem primeru gre za količinsko največji zaseg heroina na ozemlju Slovenije od njene osamosvojitve. Analize zaseženega heroina v Nacionalnem forenzičnem laboratoriju so pokazale, da je zasežena heroinska mešanica vsebovala približno 70 odstotkov heroina. Povprečna čistost heroina za ulično preprodajo znaša približno 12 odstotkov. To pomeni, da bi iz 1 kilograma zaseženega visoko kvalitetnega heroina z redčenjem oziroma povečanjem volumna s primesmi pridobili lahko tudi do 6 kilogramov heroina. Trenutna cena za kilogram heroina na slovenskem ilegalnem trgu se giblje med 15.000 in 20.000 evrov, gram heroina v ulični prodaji pa se giblje med 20 do 40 evrov.

image
Pu Koper

Na podlagi navedenih cen heroina na slovenskem ilegalnem tržišču policisti ocenjujejo, da bi si storilci z grosistično prodajo lahko pridobili med 10 in 15 milijonov evrov, v primeru ulične prodaje pa tudi med 65 in 87 milijonov evrov protipravne premoženjske koristi. V Sloveniji je storilec kaznivega dejanja neupravičene proizvodnje in prometa s prepovedanimi drogami lahko sankcioniran s kaznijo zapora v trajanju od 1 do 10 let, v primeru storitve kaznivega dejanja v hudodelski združbi pa s kaznijo zapora od 5 do 15 let.

Statistični podatki za Slovenijo
- Skupna količina zaseženega heroina v letu 2018 je bila 345 kilogramov, količina zaseženega heroina v letošnjem letu je 751 kilogramov.
- V letu 2018 so obravnavali 1390 kaznivih dejanj in 4458 prekrškov s področja prepovedanih drog, v letošnjem letu do 11. novembra pa 1053 kaznivih dejanj in 3292 prekrškov.

Anketa

Ali se poleti držite posebne diete?

Sudoku